Bilderberg 2014 și noua ordine mondială

8022

Reuniunea Grupului Bilderberg 2014 s-a desfășurat la Copenhaga învăluită, ca de obicei, într-o atmosferă de mister. Una care pare să încingă și mai mult suspiciunile celor care acuză grupul de conspiraţii la nivel mondial. Clubul Bilderberg este acuzat că ar conduce lumea din umbră şi că se reunesc anual pentru a construi scenarii geopolitice sau economice cu un singur sens: o nouă configuraţie mondială.

Reuniunea Grupului Bilderberg din acest an s-a desfășurat între 29 mai și 1 iunie în capitala Danemarcei. Condiţiile de securitate ridicată, lipsa de transparenţă a întâlnirii, participarea între invitaţi a unor persoane cu un grad mare de influenţă la nivel mondial sunt tot atâtea surse de suspiciuni cu privire la capacitatea grupului de a influenţa politicile publice. Din cauza discreţiei cu care se înconjoară, grupul Bilderberg este asociat cu cele mai oculte organizaţii.

Cu ocazia întâlnirii de anul trecut a existat o tentativă de transparentizare prin instalarea unui birou pentru presă, însă fără niciun rezultat notabil. Chiar cu o zi înainte de demararea discuţiilor, adresa de e-mail pentru contactul cu presa a dispărut de pe site-ul evenimentului, anunţa la acea vreme The Guardian. Practic, publicul nu a reușit atunci să afle mare lucru din ceea ce s-a discutat.

De data aceasta, jurnaliștii au părut să fie mai incisivi. Suficient ca să fie reţinuti de forţele de ordine pe holurile Hotelului Marriott, unde s-a desfășurat evenimentul, după ce au refuzat să șteargă o înregistrare în care îi întrebau pe organizatorii conferinţei Bilderberg despre activităţile lor. Acest gest nu a făcut decât să amplifice acuzaţiile referitoare la caracterul conspirativ al organizaţiei, scrie The Independent.

Cine este Bilderberg?

Bilderberg este un club select care a luat fiinţă în anul 1954 și a fost numit așa după numele hotelului olandez în care a avut loc prima întâlnire secretă. De-a lungul timpului, din grup au făcut parte personalităţi politice, jurnaliști, academicieni, oameni de afaceri preponderent din Europa Occidentală și America de Nord.

Bilderberg susţine o agenda globalistă și afirmă că noţiunea de suveranitate naţională este depășită. Din cauza caracterului secret al întâlnirilor și fiindcă organizatorii refuză să emită comunicate de presă, grupul a fost acuzat frecvent de comploturi la nivel mondial.

Grupul nu are pagină de internet și nici presa nu are acces la întrunirile grupului. Există un site al conferinţelor anuale, dar este foarte sărac în informaţii. Aproape că nu spune nimic semnificativ despre interesele grupului, ci doar preocuparea pentru identificarea megatendinţelor și a problemelor majore la nivel global.

Așa cum era de așteptat, au existat încercări de a demonta acuzaţiile referitoare la discreţia intenţionată a conferinţelor. Însă, nu printr-o creștere a transparenţei grupului, ci doar prin emiterea unor declaraţii. De exemplu, Andrew Gavin Marshall, cercetător asociat în cadrul Centre for Research on Globalization din Montreal (Canada), a explicat, pentru Hotnews, că Grupul Bilderberg nu este „un guvern mondial secret”, ci o organizaţie de tip „think tank”, dar „fără îndoială cea mai puternică din lume”. 

Nu de aceeași părere este britanicul Gerard Batten, fondator al Partidului Independent (UKIP), care a avut un discurs acuzator în Parlamentul European chiar anul trecut, când clubul Bilderberg şi-a ţinut conferinţa chiar în insulele britanice. În discurs (aici video), Batten a evidenţiat subterfugiile Grupului Bilderberg, acuzând și presa de complicitate: „Dacă la întâlnirile Grupului Bilderberg se discută lucruri nesemnificative, de ce atunci, cele mai importante personalităţi ale lumii se deranjează să participe? Câţi alţi conducători de vârf din politică, finanţe şi afaceri participă fără a se raporta acest lucru nici la principalul canal de ştiri, BBC?”.

În opinia sa, exprimată în faţa europarlamentarilor, scopul Grupului Bilderberg este instalarea unui guvern mondial nedemocratic.

Cine participă la întrunirile anuale?

Organizatorii au încercat anul acesta să facă un pas în direcţia transparenţei, anunţând o listă a prim-miniștrilor, directorilor executivi și a șefilor militari care participă la eveniment, precum și temele de discuţie (aici lista completă a participanţilor).

Astfel, printre numele cele mai sonore se enumeră capete încoronate (regina Sofia a Spaniei), expertul american în politică externă, Henry Kissinger, șefii Shell, BP, Airbus, HSBC, Saab, AXA, Google, Linkedin, membri ai comunităţii de informaţii şi ofiţeri de rang înalt (şeful spionajului britanic, fostul şef al CIA), secretarul general NATO.

Nu aceștia sunt însă actorii cei mai importanţi de pe scena Bilderberg. Jucătorii-cheie au un cuvânt important pe scena globală, vezi șefa FMI, Christine Lagarde, oficiali din cadrul Băncii Centrale Europene, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, sau vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding. Cel puţin, ultimii sunt factori de decizie politică. La alte întâlniri a fost prezent și José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.

Potrivit informaţiilor oferite de către organizatori, pe agenda Bilderberg 2014 a stat în principal construirea pieţei comune transatlantice, problema naţionalismului în Europa, așa cum este indicată de rezultatele alegerilor europene, evoluţia puterii economice chineze, viitorul democraţiei, dar şi dosare sensibile de maximă actualitate, precum Ucraina (aici lista completă a temelor de discuţie).

Nu toţi cei interesaţi de jocurile de culise ale Grupului Bilderberg sunt convinși că lista de discuţii anunţată pentru public este reală. Cel puţin, aceasta susţine Daniel Estulin, gazda unui show de la televiziunea Russia Today, un observator de multă vreme al selectului club.

Cărţile jurnalistului, Adevărata poveste a Grupului Bilderberg şi Stăpânii din umbră s-au vândut în milioane de exemplare, fiind traduse în peste 50 de limbi. El a menţionat că printre subiectele reale ale reuniunii din acest an sunt cele legate de schimbările climatice, politica externă a luiBarack Obama sau acordul privind gazelele naturale dintre Rusia și China.

Jurnaliștii de investigaţie considerărezultatele alegerilor pentru Parlamentul European i-au alarmat pe globaliştii Bilderberg, aceştia fiind panicaţi la gândul că planurile de centralizare a puterii sunt ameninţate. Practic, chiar grupul recunoaște că una dintre preocupările sale este analiza oricăror evenimente cu miză, care constituie marca unor megatendinţe ce pot schimba centrii de putere.

Euroscepticism, marca Bilderberg

În consecinţă, poate fi aproape sigur că noua situaţie cu privire la Uniunea Euro-Asiatică sau creșterea euroscepticismului au fost printre punctele de discuţie în vederea creării unui plan de contracarare. Este greu, totuși, de spus, cât de oculte sunt intenţiile participanţilor la conferinţele anuale.

Este evident că există o inflaţie de speculaţii care nu pot fii întotdeauna verificate. Însă la originea acestora stă chiar Grupul Bilderberg. Aura de mister pe care o întreţine în mod voluntar și discuţiile cu miză politică sunt doar câteva dintre aspectele care conturează o imagine conspirativă.

Într-o Europă aflată în criză, orice decizie care afectează viaţa cetăţeanului simplu nu poate fi ignorată. Mai ales atunci când transparenţa lipsește aproape cu desăvârșire. Este inevitabil ca frustrările și acuzaţiile să apară atunci când se întâlnesc „marii-preoţi ai capitalismului” (așa cum îi numește descoperă.ro). Iar euroscepticismul care se află acum printre preocupările elitiștilor din Bilderberg este posibil să fie și rezultatul unui mod prin care inclusiv această organizaţie a înţeles să acţioneze: adică, peste capul cetăţenilor.

Niciun articol afișat