Statele africane propun soluţii pentru criza creştinilor

144

Bombardarea bisericilor a devenit deja un obicei în Nigeria, unde gruparea musulmană Boko Haram şi-a declarat intenţiile de persecutare a creştinilor până când ţara va fi complet islamizată. Creştinii şi-au exprimat dezamăgirea faţă de neimplicarea guvernului pentru apărarea lor, motiv pentru care acum au fost propuse mai multe soluţii.

Atacurile asupra creştinilor nigerieni au devenit din ce în ce mai dese şi mai violente. Dacă până acum creştinii erau atacaţi la adunări în biserici, acum au început să fie urmăriţi pe străzi şi atacaţi în propriile case, atunci când se adună pentru studiu biblic sau rugăciune. Ba mai mult, atacurile au început să se extindă şi în sudul ţării, deşi majoritatea musulmană este în nord.

Atacurile răzbunătoare au devenit şi ele din ce în ce mai severe, creştinii pierzându-şi răbdarea şi capacitatea de a întoarce şi celălalt obraz. Statele nigeriene vin cu propriile soluţii. În iulie, guvernul din Kaduna a iniţiat un program inter-religios de schimb între şcoli, care să promoveze toleranţa şi încrederea între elevii musulmani şi creştini şi care să se extindă şi la profesori şi părinţi. În Niger, liderii creştini locali s-au unit cu cei musulmani într-un tur de discursuri în şcoli, biserici şi moschei, pentru a promova pacea.

Alte state au propus însă măsuri controversate. Guvernul din Bauchi a anunţat planuri de regulariza învăţăturile liderilor creştini şi musulmani, pentru a promova pacea. Guvernul din Osun a propus limitări învăţăturilor musulmane, pentru a reduce extremismul. Preşedintele Senatului a vorbit chiar despre posibilitatea de a cere liderilor religioşi să fie licenţiaţi de guvern.

Măsurile sunt criticate atât de liderii creştini, cât şi de musulmani, care se plâng că niciunde în lume nu sunt regularizate predicile şi că atunci când se permite acest lucru, poate fi folosit tocmai în avantajul celor care au recurs primii la violenţă, relatează Christianity Today.

Niciun articol afișat