Temuta poliţie religioasă din Arabia Saudită, inflexibilă la reformă

1544

Șeful poliÅ£iei religioase din Arabia Saudită face reforme considerate liberale de către regatul ultraconservator. Șeicul Abdul Latif a început să restrângă din atribuÅ£iile temutei comisii de monitorizare a respectării moralei islamice pe străzile È™i în mallurile din Arabia Saudită. Cu toate acestea, incidente precum expulzarea, luna trecută, a trei bărbaÅ£i sub acuzaÅ£ia că erau „prea frumoÈ™i" rămân încă dificil de È™ters din memoria publică.

Comisia pentru Promovarea VirtuÅ£ii ÅŸi Prevenirea Viciului, cunoscută sub numele de „poliÅ£ia religioasă”, reprezintă un grup de 4.000 de bărbaÅ£i angajaÅ£i să patruleze prin centrele comerciale È™i alte locuri publice pentru a se asigura că magazinele se închid de cinci ori pe zi în timpul rugăciunilor, că femeile nu conduc maÈ™ini sau că bărbatul care le însoÅ£eÈ™te le este rudă (tată, soÅ£, fiu), relatează Christian Science Monitor. UÈ™or de recunoscut după bărbile lor È™i robele până în pământ, membrii poliÅ£iei religioase sunt însărcinaÅ£i cu respectarea moralei islamice wahhabiste, caracterizate printr-o interpretare rigidă a Coranului.

Cu toate acestea, explozia populaÅ£iei tinere din Arabia Saudită a început să conducă la o schimbare de mentalitate în cadrul regatului. Reprezentând aproximativ două treimi din totalul populaÅ£iei, tinerii sub 29 de ani sunt mult mai dispuÈ™i să confrunte autoritatea poliÅ£iei religioase decât generaÅ£iile anterioare. Numărul tot mai mare de confruntări directe înregistrate în ultimii ani între cele două grupuri, făcute publice prin Twitter sau Facebook, a inflamat foarte mult opinia publică saudită, întrucât a condus adesea la lupte fizice È™i chiar la decese.

Reforme liberale

Actualul È™ef al poliÅ£iei religioase a dovedit în multe ocazii că vederile sale sunt liberale, un exemplu fiind faptul că a militat pentru interzicerea căsătoririi copiilor, opunându-se astfel rudei sale, marele muftiu Sheikh Abdel Aziz ibn Abdullah Al al-Sheikh, liderul religios al ţării, care susÅ£ine că fetele sunt gata de căsătorie la 10 ani, conform CNN.

De la preluarea funcÅ£iei, Șeicul Abdul Latif a restrâns activitatea poliÅ£iei religioase la cinci domenii: conservarea islamului, prevenirea È™antajului, combaterea vrăjitoriei (un subiect cu privire la care saudiÅ£ii sunt foarte serioÈ™i, după cum o dovedesc numeroasele decapitări pentru această acuză), lupta împotriva traficului uman È™i asigurarea că nimeni nu îi sfidează pe conducătorii regatului.

De asemenea, el i-a încurajat pe ofiÅ£erii din teren, de obicei rigizi È™i ameninţători, „să-i abordeze pe oameni cu un zâmbet", potrivit The Guardian. În plus, membrii poliÅ£iei religioase nu mai au dreptul să-È™i folosească mail-urile private, telefoanele mobile sau conturile personale de social media pentru a primi È™i a acÅ£iona pe baza unor plângeri anonime privind comportamentul imoral al altor persoane.

Mai mult decât atât, în luna ianuarie, autorităţile au luat hotărârea ca poliÅ£ia religioasă să nu mai aibă dreptul să interogheze suspecÅ£ii sau să îi citeze în instanţă. TotuÈ™i, îÈ™i păstrează dreptul de a aresta persoane pentru ofense precum vrăjitoria sau consumarea alcoolului, È™i continuă să impună numeroase decrete religioase, precum interzicerea distracÅ£iilor publice sau condusul maÈ™inilor de către femei.

Nu în ultimul rând, Sheikh Abdul Latif a È™ocat prin anunÅ£ul în premieră în istoria ţării că poliÅ£ia religioasă va începe să recruteze femei, o măsură ce va genera cu siguranţă numeroase controverse într-o agenÅ£ie devotată segregării de gen.

Ultraconservatorismul, greu de dezrădăcinat

Cu toate acestea, în ciuda iniÅ£iativelor pozitive, nu este clar în ce măsură È™eful liberal al poliÅ£iei religioase va reuÈ™i să Å£ină în frâu această instituÅ£ie ultraconservatoare. Cea mai mare problemă în această privinţă constă în faptul că poliÅ£ia religioasă nu are niciun manual procedural. De fapt, Arabia Saudită însăși nu are un cod penal scris. Judecătorii saudiÅ£i interpretează principiile legii islamice după cum găsesc de cuviinţă la nivel individual.

În acest context, poliÅ£ia religioasă poate lua decizii arbitrare, precum cea de la sfârÈ™itul lunii trecute, când trei bărbaÅ£i, printre care actorul È™i poetul Omar Gala (foto jos), au fost expulzaÅ£i din Å£ară sub acuzaÅ£ia că ar fi „prea frumoÈ™i" È™i ar corupe moral femeile saudite, conform Emirates 24/7.

 

În plus, societatea saudită nu doar că nu e încă pregătită de o schimbare, ci chiar aprobă într-o bună măsură activitatea poliÅ£iei religioase. Anul trecut, o femeie a fost hărÅ£uită de poliÅ£ia religioasă într-un mall din Ryad pentru că purta ojă; aceasta i-a sfidat pe poliÅ£iÈ™ti într-un mod neobiÈ™nuit de îndrăzneÅ£, strigând: „Guvernul nu v-a trimis să mă urmăriÅ£i! […] Nu plec! Vreau să È™tiu ce îmi puteÅ£i face […] Guvernul a promis că nu vor mai fi persecuÅ£ii [împotriva femeilor, n.r.] Treaba voastră e să sfătuiÅ£i oamenii È™i să vă vedeÅ£i apoi de treabă. Nu aveÅ£i dreptul să hărÅ£uiÅ£i pe nimeni!", relatează Daily Mail.

Un clip cu incidentul a fost postat pe YouTube (în prezent eliminat), unde s-a bucurat de aproape 3 milioane de vizualizări. TotuÈ™i, judecând după faptul că două treimi dintre comentarii au fost negative, È™i doar o treime pozitive, e de remarcat că societatea saudită a sancÅ£ionat gestul ei, catalogând atitudinea ei drept „neruÈ™inată". „Dacă dispare [poliÅ£ia religioasă], Å£ara va deveni occidentalizată, aÈ™a că ar trebui să o păstrăm", a afirmat într-un comentariu un saudit aflat la studii în SUA. „Dar ar trebui să se poarte mai frumos cu oamenii", a conchis el.

Niciun articol afișat