SUA încheie o înţelegere nuleară „istorică” cu Iranul

388

Nu este nimic mai incitant și satisfăcător pentru președintele Obama ca ajungerea la un acord nuclear cu Iranul, în acea perioadă a mandatului în care se presupune că un președinte nu mai este capabil de lucruri măreţe. Dar Obama tocmai a intrat în istorie cu această reușită.

Lupta pentru a ajunge la acest moment a fost nu doar una a nervilor, ci și a conceptelor. A fost lupta între convingerea, pentru mulţi enervantă, a președintelui american că diplomaţia este în continuare calea raţională de a rezolva conflicte, și scepticismul criticilor în ce privește înţelepciunea deciziei de a negocia cu un dușman incapabil de încredere. Odată cu asigurarea acestei înţelegeri și cu deschiderea ambasadei americane în Cuba, după mai mult de jumătate de secol, Obama a realizat aspiraţiile pe care și le-a setat de la început, fie ele bune sau nu.

„O parte din ce ne-am propus a fost să demonstrăm că diplomaţia poate funcţiona. Nu funcţionează perfect. Nu ne dă tot ce ne dorim… dar ce putem face este să modelăm evenimentele în feluri care să crească probabilitatea de a rezolva problemele, decât să scadă, iar asta este oportunitatea pe care o avem acum”, a declarat președintele Obama. De asemenea, omologul său iranian a declarat că a fost o vreme în care credea că o înţelegere este imposibilă, de aceea acest moment este unul istoric, „de care iranienii vor fi mândri pentru multe generaţii de acum încolo”. Singura „linie roșie” care a rămas este cea cu Israelul, considerat de Iran „un regim ilegitim”. Sentimentele sunt reciproce.

Republicanii americani, susţinători ferbrili ai Israelul, vor încerca să boicoteze înţelegerea, pe care o consideră „inacceptabilă” și „periculoasă”, fiind departe de ceea ce președintele și-a propus iniţial. Obama însă a promis să își folosească dreptul de veto pentru orice măsură care ar putea omorî din fașă înţelegerea, scrie CBSNews.

Reușita diplomatică înseamnă ieșirea Iranului dintr-o iarnă economică și încetarea perioadei de izolare internaţională. Sancţiunile impuse de SUA, UE și NATO vor fi ridicate dacă Iranul îţi va reduce programul nuclear, suspectat că este folosit pentru a crea arme nucleare, un lucru nedovedit până în prezent. Acum trei luni de zile se ajunsese la un acord verbal, iar un acord preliminar scris trebuia să fie gata până pe 30 iunie. Acum înţelegerea trebuie și semnată. Unele condiţii menţionate la acea perioadă, și pe care președintele Obama urmează să le prezinte Congresului, erau reducerea numărului de centrifuge de la 20.000 la doar 6.500, adică reducerea semnificativă a programului nuclear, îmbogăţirea uraniului la o concentraţie de maxim 3,67% și reducerea cu 97% a stocului de uraniu îmbogăţit.

Niciun articol afișat