Fukuyama: asistăm la o competiţie ascunsă între două modele de dezvoltare concurente – SUA vs China

738

O competiţie istorică se desfășoară departe de ochii publicului, în timp ce China și SUA dispută supremaţia modelelor economice distincte pe care le aplică, avertizează profesorul Francis Fukuyama, într-un eseu publicat de World Economic Forum. Deși această competiţie a scăpat atenţiei publice, ea va determina, spune Fukuyama, soarta unei părţi importante a Eurasiei în deceniile care vin.

Confruntaţi cu o contractare a creșterii economice, de la peste 10% în ultimele decenii la sub 7% astăzi, liderii politici chinezi au iniţiat un program masiv de colonizare cultural-economică, pe care l-au intitulat „O centură, un drum” și a cărui menire ar fi să transforme inima economică a Eurasiei. Componenta principală a acestui program o constituie, spune Fukuyama, infrastructura dublă: ferată – care leagă vestul Chinei de Asia Centrală și, implicit, de Europa – și maritimă, pentru a facilita traficul maritim din estul Asiei și a conecta aceste ţări cu infrastructura feroviară.

Pentru prima dată în istorie, apreciază profesorul de la Stanford, China încearcă să „își exporte modelul de dezvoltare în alte ţări”. Potrivit lui Fukuyama, programul guvernamental ar urmări să dezvolte capacitate industrială și cererea de consum în ţări din afara Chinei. Astfel, în loc să folosească doar resurse externe brute, China ar opta să își transfere industriile producătoare grele în ţări mai puţin dezvoltate, astfel îmbogăţindu-le și încurajând cererea de produse chinezești.

De partea cealaltă, Statele Unite și ţările occidentale ale Europei au investit mai degrabă în servicii de sănătate, în emanciparea femeii, în sprijinirea societăţii civile globale și în măsuri anticorupţie. Acestea din urmă sunt relevante mai ales din perspectiva faptului că lucrul pe care Vestul îl are de reproșat politicii de dezvoltare chinezești este că, prin controlul monopolizant al statului, încurajează corupţia și conflictul de interese. Fukuyama reproșează în schimb Vestului că, deși lăudabile, iniţiativele sale de dezvoltare orientate pe zona socială nu sunt suficiente în ele însele pentru a ajuta dezvoltarea economică. De aceea, spune profesorul, „marea întrebare la care geopolitica viitorului va avea de răspuns va fi: care dintre aceste modele va reuși să iasă victorios?”

În cazul unei victorii a modelului chinezesc, care ar duce la o augmentare a prestigiului guvernului autoritar al Chinei, autorul vede un eșec pentru modelul democratic, la nivel global. Soluţia pe care o întrevede Fukuyama ar fi o politică occidentală mai reflexivă, care să își revizuiască poziţia actuală și „să se întrebe de ce a devenit atât de greu de construit infrastructură, nu doar în ţările aflate în dezvoltare, ci și acasă”.

Niciun articol afișat