G20: iese Grecia din zona euro?

43

Reuniunea G20 de la Cannes, era pregătită acum o săptămână pentru abordarea problemelor ce ţin de reforma Sistemului Monetar Internaţional şi implementarea măsurilor care să asigure creşterea economică globală. Astăzi, summitul a început sub presiunile acumulate după anunţul făcut de premierul elen cu privire la referendumul legat de salvgardarea Greciei, relatează  Reuters.

O primă serie de reuniuni consacrate actualei evoluţii a crizei, la care au participat Franţa, Germania, instituţiile europene, FMI şi, ulterior, Grecia, a avut loc aseară, la Cannes, în încercarea de a restabili calmul înainte de summitul G20.

În timpul acestei întâlniri, Papandreou, a fost avertizat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi de cancelarul german, Angela Merkel, că trebuie să se hotărască dacă mai vrea sau nu să rămână în zona euro.

Merkel şi Sarkozy l-au convins pe premier să mute referendumul în luna decembrie şi au insistat ca întrebarea să se axeze pe problema rămânerii Greciei în zona euro şi nu pe acceptarea pachetului de ajutor extern.

Ministrul fracez pentru Europa, Jean Leonetti, a declarat că euro poate supravieţui şi fără Grecia. „Putem trece peste Grecia, e ceva fără de care putem trăi", citează Reuters dintr-un interviu dat de către ministru la postul de radio RTL.

FMI și Comisia Europeană au decis că vor bloca tranșa de opt miliarde de euro pentru Grecia până la aflarea rezultatului referendumului. Acești bani erau necesari Atenei pentru a plăti salariile bugetarilor, rezervele ţării fiind pe terminate. De aceea, analiștii economici estimează că ţara ar putea intra în incapacitate de plată chiar în această lună.

Dacă votul va fi negativ, Grecia nu va mai primi nici un ajutor din partea FMI şi CE şi va intra inevitabil într-un faliment necontrolat care va trimite unde de şoc în toată Europa şi va afecta economiile mari, precum Spania şi Italia.

Papandreou a declarat, înainte de a pleca înapoi la Atena, că referendumul ar putea avea loc pe 4 decembrie şi se va concentra pe problema rămânerii în zona euro.

Premierul se confruntă cu o criză politică în Grecia şi o opoziţie puternică a cetăţenilor faţă de măsurile de austeritate legate de ajutorul financiar European. El a convocat la întoarcere grupul parlamentar socialist, care ameninţă să dărâme Guvernul la votul de încredere prevăzut mâine.

Ministrul de finanţe al Greciei, Evangelos Venizelos, a declarat că apartenenţa Greciei la zona euro a fost o reuşită istorică şi că nu poate depinde acum de un referendum. Potrivit unui anunţ de ultimă oră al televiziunii de stat greceşti, NET, guvernul a pierdut majoritatea necesară pentru votul de încredere, relatează Agerpres.

Summit-ul G20 trebuia să înceapă formal cu un prânz de lucru destinat economiei globale. Este foarte probabil însă ca summitul să fie acum dominat de temerile legate de Europa.

Siuaţia europeană pune în pericol şi economina Statelor Unite, scrie WashingtonPost. Dacă Europa nu poate să gestioneze criza din Grecia, aceasta se poate răspândi până în SUA, într-un moment în care economia americană începea să dea primele semne de creştere.

Președintele Obama se află, în prezent, la Cannes, unde va participa la programul stabilit, dar va avea şi întâlniri separate cu peședintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.

Sarkozy s-a întâlnit deja cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, ca parte a unui efort european de a convinge economiile emergente să contribuie la creşterea resurselor financiare pentru susţinerea fondului european destinat ţărilor cu probleme financiare din zona euro. Preşedintele chinez a transmis, însă, că depinde de Europa să-şi rezolve problema datoriilor. Beijingul are nevoie de mai multe detalii din partea europenilor înainte de a se implica, a transmis președintele, citat de Reuters.

Summit-ul G20 care are loc astăzi şi mâine la Cannes, va găzdui 33 de delegaţii şi circa 3.000 de participanţi.

Din G20 fac parte ţările industrializate membre ale G7, respectiv Statele Unite, Germania, Franţa, Canada, Italia, Marea Britanie şi Japonia, la care se adaugă 12 state emergente, şi anume Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia şi Turcia. Al 20-lea loc este ocupat de Uniunea Europeană.

(Foto: caleaeuropeana.ro)

Niciun articol afișat