Aderarea României la Schengen poate fi amânată

45

Miniştrii de Interne ai Germaniei şi Franţei au cerut amânarea cu cel puţin 6 luni a aderării României la Spaţiul Schengen. „Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări - România şi Bulgaria - în Spaţiul Schengen", au precizat cei 2 miniştri în scrisoarea adresată Comisiei Europene.

Cererea de amânare a aderării aşteptată la sfârşitul lunii martie 2011 a fost justificată prin neîndeplinirea unora dintre obiectivele asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Miniştrii de Interne german şi francez consideră „prematură" intrarea României în Spaţiul Schengen. Ei s-au referit la faptul că România mai are de făcut paşi importanţi pentru combaterea corupţiei şi a crimei organizate. Totodată, au notat că, formal, nu ar trebui să fie făcute conexiuni între aderarea la Spaţiul Schengen şi împlinirea obligaţiilor asumate în cadrul MCV.

Scrisoarea a fost trimisă şi către actuala preşedinţie belgiană a UE, precum şi către viitoarea preşedinţie ungară a UE, al cărei mandat va începe la 1 ianuarie 2011.

„Apreciez că scrisoarea este un act de discriminare la adresa României", a declarat, ieri, preşedintele Traian Băsescu. El a mai precizat că intrarea în Spaţiul Schengen depinde doar de împlinirea unor condiţionalităţi de ordin tehnic şi că aderarea la Spaţiul Schengen nu este o „favoare", ci o „obligaţie" pe care statul român şi-a asumat-o.

Premierul Emil Boc a declarat, în dimineaţa acestei zile, că România şi-a îndeplinit şi îşi va îndeplini toate angajamentele legate de aderarea la Spaţiul Schengen. El a subliniat că toate rapoartele confirmă faptul că ţara noastră este în grafic cu privire la îndeplinirea angajamentelor tehnice, notează Agerpres.

„România şi-a îndeplinit toate clauzele asumate în faţa partenerilor europeni în ceea ce priveşte securizarea frontierelor", a declarat Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş. El a precizat că decizia de aderare a României este una politică şi că trebuie să privim spre anul 2011 „cu optimism".

Liderii Opoziţiei, Victor Ponta şi Crin Antonescu au folosit prilejul pentru a nota cererea de amânare a aderării României la Spaţiul Schengen ca pe un eşec al lui Traian Băsescu şi al actualei guvernări, notează gandul.info.

România a parcurs mai multe etape de evaluare pentru aderarea sa la Spaţiul Schengen. Capitolele la care a fost evaluată sunt: cooperarea poliţienească (martie 2009), protecţia datelor cu caracter personal (aprilie 2009), vize (iunie 2009), frontiere maritime (septembrie 2009), frontiere aeriene (noiembrie 2009), frontiere terestre (martie 2010), sistemul de informaţii Schengen (decembrie 2010), conform schengen.mai.gov.ro.

Bulgaria „va face tot posibilul pentru a risipi îndoielile" referitoare la aderarea sa la Spaţiul Schengen, a declarat, ieri, Vesela Cerneva, purtător de cuvânt al Ministerului bulgar de Externe.

În prezent, 25 de state europene sunt membre cu drepturi depline în Acordul Schengen: Belgia, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Cehia, Lituania, Slovacia, Elveţia, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Austria, Estonia, Malta, Slovenia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda, Norvegia, Letonia, Polonia, Ungaria. Pe lista de aşteptare în vederea aderării se află, alături de România şi Bulgaria, Cipru şi Liechtenstein.

Niciun articol afișat