Evenimentul marcant al lunii iunie este, fără îndoială, Brexitul. În cadrul referendumului din 23 iunie, cetăţenii Marii Britanii s-au exprimat pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, cu o majoritate de 52%.

Pasul următor este ca guvernul de la Londra să oficializeze rezultatul, au afirmat unii liderii europeni, pe 27 iunie, în timp ce voci din Parlamentul European s-au exprimat pentru un Brexit „imediat”. În momentul de faţă, certe sunt primele efecte negative ale votului: pierderi la bursa londoneză şi devalorizarea lirei sterline.

NATO, Rusia și UE

Anakonda-16 este numele celui mai amplu exerciţiu militar NATO de după căderea comunismului, în cadrul căruia, între 7 şi 17 iunie, 31.000 de soldaţi, din 23 de ţări, au participat la simulări în Polonia. Pe 10 iunie, două agenţii de presă ucrainene au anunţat că Rusia a desfăşurat, pe 8 iunie, activităţi militare demonstrative în spaţiul aerian al Mării Negre. La 13 iunie, secretarul general al NATO a anunţat că patru batalioane vor fi cantonate în statele baltice şi în Polonia, iar în România şi în Bulgaria se vor suplimenta efectivele militare. Într-un discurs de pe 15 iunie, ministrul de externe rus a afirmat că ţara sa nu se va lăsa antrenată într-o confruntate cu SUA, NATO şi UE. După declaraţia, de pe 16 iunie, a ambasadorului României în SUA, cum că Marea Neagră va deveni linia de demarcaţie dintre Rusia şi Occident, un oficial rus a declarat pe 17 iunie că Rusia nu va rămâne fără reacţie la acţiunile NATO din Marea Neagră. În ciuda unor opinii în favoarea deschiderii europenilor faţă de Rusia şi a încălzirii relaţiilor, pe data de 21 iunie au fost reînnoite pentru încă şase luni sancţiunile UE impuse Rusiei ca urmare a implicării în conflictul din Ucraina.

Turcia – între supărări și împăcări

Pe 2 iunie, Parlamentul german a recunoscut genocidul asupra armenilor comis de Imperiul Otoman în anul 1915. Turcia a reacţionat în aceeaşi zi, chemându-şi „la consultări” ambasadorul, iar guvernul turc a calificat gestul drept „o eroare istorică”. Pe 8 iunie, preşedinţia turcă a anunţat pregătirea unui plan de acţiune îndreptat împotriva Germaniei. Acest fapt ar putea periclita acordul UE-Turcia în privinţa imigranţilor, dat fiind că, de la începutul acestui an, numărul cererilor de azil înregistrate în UE s-a diminuat cu 33%.

Pe plan intern, Turcia a fost victima a două atacuri în Istanbul: primul, de pe 7 iunie, revendicat de rebelii kurzi, a făcut 11 morţi și 36 de răniţi; cel de-al doilea, implicând trei atacatori, a avut loc la Aeroportul Atatürk, pe 28 iunie, și a lăsat în urmă 41 de morţi și în jur de 239 de răniţi.

Demne de notat sunt scuzele președintelui Erdogan adresate președintelui Putin, într-o scrisoare din 27 iunie, cu privire la doborârea în luna noiembrie 2015 a unui avion rusesc de către forţe turce. Și relaţiile turco-israeliene s-au îmbunătăţit, printr-un acord semnat la 28 iunie, după șase ani de tensiuni.

Statul Islamic, tot mai mic

Pe frontul irakian, trupe autohtone ajutate de trupe americane au redobândit, la 9 iunie, controlul asupra unor cartiere din Mosul, unul dintre fiefurile SI. În vest, oraşul Fallujah a fost eliberat pe 17 iunie, după ce peste 7.000 de refugiaţi au fost evacuaţi printr-un coridor ONU. Statul Islamic a comis însă două atacuri cu maşină-capcană în Bagdad, pe 9 iunie, făcând 22 de morţi şi peste 70 de răniţi.

Pe frontul sirian, armata ajutată aici de trupe ruse a intrat, la 4 iunie, în provincia Raqqa, fieful SI din Siria. Și trupele rebele regimului au înregistrat succese, la 8 iunie redeschizând o rută-cheie din nord, spre Alep. ONU a primit, într-un final, pe 9 iunie, acordul regimului sirian pentru convoaie umanitare în 15 zone asaltate de insurgenţi. Și la Damasc SI a comis un atac, pe 11 iunie, soldat cu 20 de morţi și peste 30 de răniţi. După mai multe tensiuni, Rusia și Statele Unite au ajuns, pe 19 iunie, la un acord pentru o mai bună coordonare a acţiunilor militare în zonă.

Regretabile violenţe și accidente

A fost doliu naţional în Moldova, după ce, pe 2 iunie, s-a prăbuşit un elicopter SMURD, toate cele patru persoane de la bord pierzându-şi viaţa. Un real șoc a fost atacul dintr-un club LGBT din Orlando, SUA, unde, pe 12 iunie, au fost împuşcate 50 de persoane și rănite 53 de către un american de origine afgană, lichidat în timpul operaţiunilor poliţiei. Violenţe notabile s-au înregistrat și în Franţa, între suporterii diferitelor echipe participante la Campionatul European de Fotbal, dar și în cadrul manifestaţiilor antiguvernamentale de la Paris, din 15 iunie. În Marea Britanie, cu o săptămână înainte de referendum, pe 16 iunie, deputata pro-UE Jo Cox a fost înjunghiată mortal de către un neonazist. Şi fenomenele meteo din România au făcut victime, mai multe judeţe din Moldova și din Banat fiind afectate de furtuni, de inundaţii și grindină, pe 20 iunie Ministerul Afacerilor Interne raportând două decese din această cauză.

Eroul și evenimentul religios al lunii

După aproape 1.000 de ani de la separarea de Roma, din 1054, Bisericile Ortodoxe s-au reunit în Creta, Grecia, la 19 iunie, în încercarea de a strânge rândurile ortodoxiei la nivel mondial. Marele absent a fost patriarhul Chiril al Moscovei, care reprezintă ţara cu cei mai mulţi creștini ortodocși din lume.

Eroul lunii este un refugiat sirian din Germania, în vârstă de 25 de ani, care a returnat autorităţilor 50.000 de euro cash și un cec de 100.000 de euro, găsiţi într-un dulap vechi primit de la o organizaţie umanitară.