Consumat chiar și moderat, alcoolul poate provoca 7 forme de cancer

61

Alcoolul a fost pus în legătură directă cu șapte forme de cancer; chiar și persoanele care consumă o cantitate scăzută, până la moderată de alcool prezintă acest risc, conform unui nou studiu realizat de cercetători din Noua Zeelandă.

Experţii în domeniul sănătăţii au aprobat rezultatele studiului și au arătat că cei responsabili de sănătatea publică din toată lumea ar trebui să iniţieze mai multe campanii de educare, pentru conștientizarea legăturii foarte strânse dintre alcool și cancer și contracararea ignoranţei publice în ceea ce privește consumul de alcool. Studiul nu s-a limitat doar la a face observaţii, ci a reînnoit apelurile adresate consumatorilor de alcool să renunţe pe o perioadă mai îndelungată la consum. De asemenea, o sugestie dată producătorilor de alcool constă în expunerea la loc vizibil a unor etichete de avertizare pe ambalajele produselor care conţin alcool.

S-a ajuns la aceste solicitări în condiţiile în care o analiză a probelor medicale a evidenţiat posibile legături de cauzalitate între consumul de alcool și cancerul declanșat în șapte zone din organism: orofaringe, laringe, esofag, ficat, colon, rect și sâni. „Există dovezi puternice că alcoolul cauzează cancer în șapte zone din organism și, probabil, și în altele”, a declarat profesorul Jennie Connor, cercetător la Universitatea din Otago, din sud-vestul Noii Zeelande.

Studiul, publicat în revista știinţifică Addiction, ajunge la concluzia că există mai mult decât o simplă legătură sau asociere statistică între alcool și cancer și că sunt suficiente dovezi credibile pentru a spune cu certitudine că băutura este o cauză directă a bolii. „Chiar și fără cunoașterea completă a mecanismelor biologice, dovezile epidemiologice pot susţine presupunerea că alcoolul cauzează cancerul.” Tot mai multe dovezi au sugerat că alcoolul a fost, de asemenea, susceptibil de provocarea cancerelor de piele, de prostată și a cancerului de pancreas, a adăugat cercetătoarea. Subliniind faptul că riscul de a deveni dependent de alcool a crescut în raport cu cantitatea consumată, Connor a mai adăugat: „Pentru toate acestea există o relaţie doză-răspuns.”

Connor a ajuns la concluziile sale după ce a studiat revizuiri realizate în ultimii 10 ani de către Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului, organismul pentru cancer al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum și de alte organisme cu autoritate.

„Cele mai mari riscuri sunt asociate cu persoanele care consumă cantităţi mari de alcool, dar un risc considerabil este înregistrat și de către consumatorii de alcool cu un nivel scăzut, până la moderat al consumului, datorită distribuţiei consumului de băuturi alcoolice în populaţie”, a spus Connor. Astfel, chiar și 50 de grame de alcool pe zi cresc riscul de a face cancer oral de până la șapte ori faţă de o persoană care nu consumă alcool. Practic, orice doză de alcool ingerată vine la pachet cu riscul de a face cancer, iar cu cât crește doza sau frecvenţa, cu atât crește și riscul. Pe de altă parte, au existat și dovezi care arată că, în timp, riscul pentru cei care renunţă detot la alcool poate să scadă până la nivelul celor care nu au consumat niciodată.

DISTRIBUIE: