De ce este consumul moderat de alcool o capcană

1188

O echipă de oameni de știinţă din Noua Zeelandă a anunţat că a reușit să demonteze mitul potrivit căruia consumul moderat de alcool aduce beneficii asupra sănătăţii.

Alcoolul în cantităţi moderate este deseori recomandat ca benefic pentru sănătate. Această idee, destul de larg răspândită la nivelul opiniei publice, nu doar în teorie, ci și în practică, pare să se prăbușească. Cercetători de la Colegiul Medical din cadrul Universităţii Massey au descoperit că, dintre cele peste 2.900 de persoane din Noua Zeelandă cuprinse în studiu (având o medie de vârstă de 65 de ani), circa 45% dintre bărbaţii și femeile sub 25% beau în fiecare zi. „Iniţial am descoperit că bărbaţii și femeile mai în vârstă care consumau una până la două porţii de băutură pe zi, consideraţi băutori moderaţi, aveau o sănătate mai bună decât cei care nu consumau alcool sau decât cei care beau în exces”, susţine într-un comunicat conducătorul studiului, dr. Andy Towers, citat pe site-ul universităţii. „Însă am aflat de asemenea că aceiași consumatori moderaţi aveau un statut socio-economic mai înalt decât cei care beau în exces. Acest fapt îngreunează concluzia că o sănătate bună se datorează consumului moderat de alcool”, a continuat acesta.

Astfel oamenii de știinţă au fost nevoiţi să ia în considerare în analiza lor statutul socio-economic al vârstnicilor din Noua Zeelandă. În urma datelor analizate, au descoperit că orice asociere dintre consumul moderat de alcool și sănătate era în mod semnificativ mai redusă în situaţia femeilor și complet inexistentă în cazul bărbaţilor.

„Acesta este unul dintre primele studii din lume care caută să afle dacă obiceiul de a consuma alcool are beneficii pentru adulţii în vârstă. Rezultatele noastre susţin un set de cercetări internaţionale care demonstrează că există puţine dovezi cu privire la beneficiile  consumului de alcool asupra sănătăţii oamenilor tineri sau bătrâni, care nu pot fi justificate prin alţi factori de viaţă”, a declarat Towers. „De fapt, cercetarea noastră sugerează că sănătatea adulţilor mai în vârstă nu reflectă «cât de mult» beau; reflectă «cine» bea. Consumatorii moderaţi tind să fie mai bogaţi, cu stiluri de viaţă care încurajează o sănătate mai bună, așa că se pare că există o relaţie între obiceiul lor de a bea alcool și statutul lor, cu impact asupra sănătăţii”, a mai spus cercetătorul.

Iar atunci când în acest joc cu alcoolul intervine și vârsta, situaţia devine mult mai complicată. „Ţinând cont că băutorii în vârstă sunt mai predispuși riscurilor asociate consumului de alcool în comparaţie cu cei mai tineri, aceasta este o descoperire importantă”, a precizat Towers.

Nu cu mult timp în urmă, un alt studiu realizat la Universitatea din California demonstra că excesul de alcool crește cu 40% riscul de atac de cord. „Consumul excesiv de alcool poate fi aparent justificat de unii indivizi care invocă pretinse beneficii asupra inimii”, a precizat autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcus.

Unii ar putea obiecta, susţinând că doar excesul de alcool poate fi considerat nociv. Aceasta o spun și cercetătorii care vin cu argumente construite în baza altor cercetări. „Rezultatele arată că un consum moderat de alcool nu contribuie la un risc crescut de insuficienţă cardiacă şi ar putea avea chiar un rol protector în acest sens”, spune unul dintre aceștia. În opinia acestora, un pahar cu alcool pe zi ar scădea riscul de boli cardiace cu 20%. Din punctul lor de vedere, problema reală constă în consumul excesiv de alcool. Același lucru îl afirmă și coordonatorii unui studiu efectuat pe 121.700 de femei, concluzionând că persoanele care beau între o treime de pahar și un pahar de alcool zilnic în mod regulat au șansa de a îmbătrâni frumos și fără probleme. Vinul este preferabil berii sau tăriilor, susţine studiul publicat în jurnalul PLoS.

Totuși descoperirea oamenilor de știinţă din Noua Zeelandă contrazice acest gen de concluzii prin faptul că aceștia aduc în discuţie și factorul economic. De altfel nu sunt singurii care îi contrazic pe cei care dau undă verde consumului moderat de alcool. De exemplu, o cercetătoare de la Universitatea din Otago, tot din Noua Zeelandă, a realizat o serie de analize cu scopul de a afla legătura dintre consumul de alcool şi apariţia anumitor tipuri de cancer. Rezultatele studiului au arătat că nu mai puţin de 7 tipuri de cancer pot fi asociate chiar şi cu un consum moderat de băuturi alcoolice. „Cele mai mari riscuri sunt asociate cu consumul crescut de alcool, însă afecţiunile pot fi corelate şi cu un consum redus şi moderat de alcool, datorită distribuţiei alcoolului în rândul populaţiei”, a declarat cercetătoarea.

Niciun articol afișat