Emoţia care te ajută să fii sănătos

981

Aceeași emoţie în virtutea căreia vibrezi când asculţi muzică bună sau când te afli în faţa unui peisaj sublim este cea care îţi aduce numeroase beneficii pentru sănătate, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Emotions.

Peste 200 de voluntari au luat parte la două experimente care au măsurat efectele emoţiilor pozitive asupra producţiei citokinei interleukin 6, care crește activitatea sistemului imunitar și este un indicator al inflamaţiei în corp. Un nivel crescut al acestei citokine a fost asociat anterior cu probleme de sănătate și boli precum cele cardiovasculare, Alzheimer, diabet, artrită sau depresie.

Participanţii au fost rugaţi să evalueze nivelul de compasiune, bucurie, dragoste, amuzament, admiraţie/uimire, respectiv mândrie, resimţit într-o anumită zi. În aceeași zi, experţii au prelevat de pe gingiile și obrajii interiori ai voluntarilor probe care să îi ajute să evalueze nivelul citokinei din organism.

În urma analizei, a fost stabilită o legătură între stările pozitive și un nivel scăzut de interleukin 6. Dintre toate emoţiile studiate însă, cea responsabilă de așa numita „piele de găină” a avut, în mod special, un efect puternic asupra nivelului citokinelor ce produc inflamaţie. Concluzia a fost valabilă chiar și după ce au fost luaţi în calcul factori precum personalitatea și sănătatea participanţilor, se menţionează în studiu.

„Admiraţia, mirarea și frumuseţea sunt asociate cu niveluri sănătoase de citokine, fapt ce sugerează că lucrurile pe care le facem pentru a avea aceste emoţii – plimbarea în natură, delectarea cu muzică, privirea obiectelor de artă – au o influenţă directă asupra sănătăţii și a speranţei de viaţă”, a declarat coautorul studiului, psihologul Dacher Keltner, de la Universitatea din California, Berkley.

Experţii oferă și o posibilă explicaţie pentru impactul pozitiv puternic asupra sănătăţii al sentimentului de uimire. „Admiraţia este asociată cu dorinţa de explorare și curiozitatea, sugerând reacţii comportamentale antitetice cu cele constatate în timpul inflamaţiei, când indivizii se retrag în propriul mediu, departe de ceilalţi”, susţine coordonatoarea studiului, Jennifer Stellar, cercetător postdoctoral la Universitatea din Toronto.

Studii anterioare au arătat că emoţiile produse în momentele de admiraţie au efecte benefice surprinzătoare. Concluziile unei cercetări efectuate la Universitatea din California, Berkley, a arătat că „fiecare impuls zilnic de admiraţie a anticipat o mai mare curiozitate și bunăstare câteva săptămâni mai târziu”, scrie prof. Keltner, într-un articol pentru publicaţia Slate.

Totodată – într-un studiu publicat în Psychological Science – admiraţia a fost asociată cu altruismul și disponibilitatea individului care trăiește această emoţie de a-și sacrifica timpul pentru a ajuta pe cineva. Această legătură aduce un dublu beneficiu, deoarece studiile au arătat că generozitatea a fost asociată cu un risc scăzut de moarte prematură, dar și cu fericirea în cuplu sau cu succesul pe termen lung.

Niciun articol afișat