La ce riscuri te expui când mănânci friptură

484

Pregătirea cărnii la temperaturi foarte mari, la grătar, prăjită sau la cuptor ar putea crește riscul de dezvoltare a bolii Alzheimer sau a diabetului, arată un studiu efectuat de experţii americani de la Ichan School of Medicine at Mount Sinai.

În cadrul experimentului, experţii au hrănit un grup de șoareci cu alimente bogate în produșii avansaţi de glicolizare (AGE). Despre acești produși, studiile anterioare au arătat că pot favoriza creșterea în greutate, accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii, a ţesuturilor și pot conduce la dezvoltarea de afecţiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet). În mod natural, AGE se regăsesc în cantităţi mici în corp. Însă, în produsele din carne pregătite la temperaturi ridicate, nivelul acestor produși este semnificativ mai mare.

Spre deosebire de animele hrănite cu alimente sărace în produși avansaţi de glicolizare, șoarecii care au urmat o dietă bogată în AGE au acumulat o cantitate mare a acestor produși în creier. Drept rezultat, a fost suprimat nivelul proteinei SIRT 1, care joacă un rol important în apărarea organismului de anumite boli. De asemenea, regimul bogat în AGE a diminuat abilităţile motrice ale cobailor, a favorizat declinul cognitiv, acumularea de proteine beta-amiloid, simptom al bolii Alzheimer și dezvoltarea sindromului metabolic, o prefază a diabetului și un factor de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare.

Într-un alt experiment, cercetătorii au observat, după un interval de nouă luni, o deteriorare a stării de sănătate a pacienţilor sănătoși de 60 de ani, cu un nivel crescut de AGE în sânge. Acest grup a experimentat un declin cognitiv, faţă de subiecţii umani cu un nivel mai scăzut al acestui tip de produși în sânge și a căror stare de sănătate nu s-a modificat.

Pe baza rezultatelor obţinute, experţii recomandă reducerea consumului de preparate cu un nivel crescut de AGE. În acest sens, coordonatoarea studiului, dr. Helen Vlassara, sugerează „gătirea sau procesarea alimentelor la un nivel mai mic de temperatură și în prezenţa unei cantităţi mai mari de apă”. „În ceea ce privește carnea, recomandăm înăbușirea și fierberea, pregătirea sosurilor, în locul expunerii cărnii la o căldură uscată foarte mare”, a declarat dr. Vlassara, citată de The Guardian.

„În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a descoperi legătura exactă între alimentele AGE și tulburările metabolice și neurologice, noile descoperiri subliniază, din nou, atât importanţa a ceea ce mâncăm, cât și a modului în care preparăm alimentele”, a declarat experta. Totodată, autorii subliniază că, în vreme ce rezultatele obţinute sunt „convingătoare”, ele nu oferă „răspunsuri definitive”, citeză BBC.

Și dr. Nessar Ahmed, de la Universitatea Metropolitană Manchester, sublinia riscul la care suntem expuși prin prepararea hranei la temperaturi foarte ridicate. „Alimentele gătite la temperaturi mari, cu căldură directă, precum grătarul sau prin prăjire, situaţii în care se produce caramelizarea, cresc producţia de AGE”, susţine expertul citat de Daily Mail.

Pe de altă parte, unii specialiști au privit cu ochi critici rezultatele obţinute în studiul recent. Deși nu diminuează potenţialul adus de cercetarea de faţă, directorul Societăţii Alzheimer, Doug Brown, este de părere că „nu trebuie să uităm că o mare parte din studiu a fost efectuat pe șoareci, iar elementul uman din studiu este prea mic pentru a trage vreo concluzie”, citează The Guardian.

Părerea este împărtășită de Derek Hill, de la University College London. „Este foarte dificil să realizezi experimente pe șoareci care imită în mod corespunzător boala Alzheimer la oameni”, a declarat el. Cu toate acestea, el este de părere că rezultatele ar putea fi inserate în setul de strategii menite să prevină dezvoltarea afecţiunii.

Efectele AGE asupra sănătăţii corpului au fost testate recent în cadrul unui experiment inedit, realizat de Daily Mail. Rezultatele au arătat că vârsta fiziologică a sistemului intern al unui individ poate fi extrem de diferită de vârsta „din buletin” a sa, iar acest lucru este influenţat de stilul de viaţă adoptat.

Foto: stockvault.net

Niciun articol afișat