Timp de un an, Kozerski a făcut mult sport și a avut grijă ce și cât mănâncă. „O să fiu o persoană extraordinară, o să fiu manechin!” au fost primele gânduri pe care le-a avut când s-a hotărât să slăbească, după cum povestește ea într-un interviu pentru The Guardian.

Doar că nu a fost să fie chiar așa. Deși rezultatele pe care le-a obţinut au fost spectaculoase și a dat jos mai bine de 70 de kilograme, imaginea din oglindă nu corespundea cu ceea ce își dorise. Întregul proces i-a lăsat semne, vergeturi, un exces inestetic de piele, dar și un puternic sentiment de tristeţe. „Am fost foarte, foarte nu vreau să spun deprimată, dar am început să îmi reproșez mie că poate «nu fac lucrurile corect» sau «nu așa ar trebui să arate»”, a declarat Kozerski pentru New York Magazine.

Lovitura nr. 1: Dezamăgirea din oglindă și lupta interioară

„Cred că aspectul cel mai adesea trecut cu vederea în legătură cu scăderea în greutate este cel emoţional. Este pus un mare accent pe aspect și pe numere, dar mai puţin pe modul în care persoana se simte – cred că de aici provine o mare parte din stigmatizare și rușine”, povestește Koserky, pentru Cosmopolitan.

În loc să devină o tânără plină de viaţă, fericită că este în fiecare zi cu un pas mai aproape de un corp sănătos, ea devenea tot mai nefericită. Era furioasă pe ea însăși pentru că nu a fost atentă cu propria sănătate și că nu a avut grijă de corpul ei. Dar a găsit metoda prin care să depășească acest prim impas psihologic, cu care se confruntă cei care slăbesc dramatic.

„Deși am crezut cu adevărat că munca mea asiduă și dedicarea mă vor transforma în acea persoană «perfectă» din visurile mele, realitatea rezultatelor este chiar opusul. Experienţa mea contrazice ceea ce media tinde să înfăţișeze. Deși e simplu să sărbătorești și să apreciezi rezultatele fizice care sar în ochi, în urma unui astfel de efort sub straturile de îmbrăcăminte și în spatele ușilor închise există o realitate diferită”, scrie Kozersky pe blogul său.

Fotograf de profesie, ea a început să își surprindă în imagini corpul dezgolit. Numai astfel simţea că se poate „desprinde” de sine și se poate privi și analiza obiectiv, cu toate schimbările fizice și psihice care au apărut în timp ce slăbea. La început, a fost un proiect doar pentru ea, dar mai târziu, după ce a reușit să dea jos aproape 100 de kilograme, a arătat fotografiile unui cerc restrâns de oameni: soţului ei și colegilor alături de care studia arta fotografică. În timp însă, a ajuns la concluzia că aceste imagini nu vorbesc doar despre ea, așa că a transformat proiectul într-unul public, menit să ofere inspiraţie și putere, pentru că „povestea pe care o spuneam avea un mesaj mai mare, universal”, susţine Kozerski pentru Huffington Post.

Astfel s-a născut proiectul Half, un set curajos de fotografii nud ce dezvăluie călătoria fizică și emoţională și eforturile depuse slăbind, un proiect cu ajutorul căruia tânăra a învăţat să se accepte și să fie fericită după toate transformările suferite. „Voi preţui întotdeauna aceste autoportrete. M-au ajutat să merg mai departe și, totodată, îmi amintesc de trecut. Mă reprezintă pe mine și îi reprezintă pe toţi. Sunt simboluri ale schimbării și ale iubirii de sine, chiar și în cele mai întunecate vremuri”, a declarat Kozerski pentru Gup Magazine.

Ce înseamnă să slăbești: Durerea de a fi judecat și standardele nerealiste de frumuseţe

E nevoie de curaj pentru a expune fotografii atât de personale, în ipostaze tot pe atât de vulnerabile. Și în astfel de circumstanţe e imposibil să nu existe un val de critici și cuvinte dure ale celor din jur. Așa s-a întâmplat și în cazul lui Kozerski, care povestește că a primit reacţii negative din partea celor care i-au văzut fotografiile, de exemplu comentarii precum „e încă urâtă”. „Oamenii sunt brutali. (…) Oamenii sunt nesiguri când vine vorba de nuditate”, susţine ea.

Însă, din fericire pentru ea, a primit și foarte multe aprecieri pentru proiect. A primit o mulţime de povești de la femei și bărbaţi care i-au mărturisit că seria de fotografii i-a ajutat. „Munca mea șochează oamenii, zdruncină lucrurile. Nu e ceea ce ar fi considerat «normal» de cei mai mulţi. S-ar putea să îi facă pe unii fericiţi, pe alţii – triști și să îi enerveze pe unii. Ăsta e scopul. Half te face să simţi”, conchide fotografa.

Brooke Birmingham a trecut, la rândul ei, printr-un episod dureros, după ce a reușit să slăbească un număr de kilograme impresionant. Avea aproape 150 de kilograme și – prin sport, printr-o alimentaţie sănătoasă și cu multă ambiţie și sprijin din partea apropiaţilor – a reușit să ajungă la greutatea de 70 de kilograme.

Datorită reușitei sale, jurnaliștii de la cunoscuta publicaţie Shape au invitat-o să își spună povestea inspiraţională și să ofere sfaturi de slăbit pentru cititori. Totodată, ei i-au cerut o fotografie de dinainte de a începe procesul de slăbit, precum și una cu rezultatele actuale. Birmingham le-a trimis o imagine recentă cu ea purtând un costum de baie, care lăsa să i se vadă pielea lăsată după pierderea a mai bine de 70 de kilograme.

La puţin timp după interviu, cei de la revista Shape au contactat-o pentru a o ruga să le trimită o altă fotografie cu rezultatele obţinute după ce a slăbit, dar de data aceasta purtând un tricou. Birmingham a rămas siderată după acest mesaj. „Am înţeles că Shape e cunoscută pentru publicarea de fotografii cu femei în costum de baie sau în sutiene de sport. Acesta e corpul meu după o pierdere masivă de kilograme și, refuzând să îmi arătaţi corpul (sau forţându-mă să îl ascund), Shape le oferă femeilor o falsă imagine a procesului de slăbire”, a fost replica ei.

Răspunsul primit la acest mesaj, în care i se explica faptul că e vorba de o „politică editorială în cazul acestor povești aparte, mai exact ca modelele să fie îmbrăcate complet”, nu a mulţumit-o pe Birmingham. Drept urmare, tânăra a refuzat apariţia în paginile publicaţiei, argumentând: „Mi se pare că industria ne învaţă să ne fie rușine de corpul nostru, chiar dacă am realizat lucruri extraordinare. Mă simt ca și când corpul meu nu primește același respect ca al altora care au apărut la secţiunea Povești de Succes”.

Birmingham mărturisește că întreaga experienţă a fost una frustrantă pentru ea, de parcă ar fi trebuit să îi fie rușine de cum arată corpul ei, de imperfecţiunile apărute în urma slăbirii unui număr impresionant de kilograme. „Acesta e tipul de corp pe care ar trebui să îl publice, pentru că le poate oferi speranţă oamenilor. Speranţa că pot slăbi sănătos și, chiar dacă nu obţin abdomene pictate din oţel, sunt frumoase și nu ar trebui să fie rușinate de imperfecţiunile pe care cred că le au. Femeile de azi sunt foarte expuse la ceea ce societatea vede ca fiind corpul ideal”, punctează ea pe blogul personal.

Din fericire, Birmingham a primit sute de mesaje și comentarii pozitive după această poveste, prin care era felicitată pentru curajul și reușitele ei și care au încurajat-o să nu se lase demoralizată după acest episod. Ba chiar una dintre persoanele care au comentat, Pam Afton Greenwood, care afirmă că este antrenoare personală și că a colaborat cu o reputată sală de sport, dezvăluie într-un comentariu pe Facebook: „Am fost rugată să mint clienţii obezi care veneau pentru a slăbi și a arăta ca în pozele din revistă. (…) Le-am explicat că o scădere majoră în greutate poate să îi afecteze, le-am oferit detalii despre ce va îndura corpul lor.”

Ce nu ţi se spune, dar ar trebui să știi despre slăbitul masiv

Exces inestetic de piele, semne, vergeturi, toate sunt lucruri despre care se vorbește mult prea puţin. Despre problemele emoţionale și insecurităţile care apar odată ce zecile de kilograme în plus dispar, se vorbește cu atât mai rar.

Toate acestea sunt însă cât se poate de reale, iar experţii confirmă acest lucru. Cel mai adesea, în zona abdominală și a pieptului, pe interiorul coapselor și în zona braţelor apar excesele de piele inestetică, explică dr. Guido Kohler, expert în chirurgie plastică la Spitalele Universitare Norfolk și Norwick. „Acest exces de piele după slăbit este similar deteriorării pielii din timpul sarcinii – dar pe toată suprafaţa corpului”, a declarat el pentru The Daily Mail.

De altfel, dr. Alan Gold, președintele Societăţii Americane pentru Chirurgie Plastică și Estetică, sublinia că „fără îndoială, pielea ta nu va avea elasticitatea… pe care o avea anterior”, citează NBC News.

Din păcate, problema excesului de piele nu se rezumă la latura estetică. Pielea lăsată poate îngreuna exercitarea anumitor activităţi, precum sportul. În plus, din cauza dificultăţii de păstrare a acestor regiuni curate și uscate, se poate ajunge la dezvoltarea unei dermatoze microbiene, denumite intertrigo.

„Pielea mea se freca și devenea ulcerată și infectată – era atât de rău, că a trebuit să fiu internată la spital. (…) De asemenea, am avut dureri de spate teribile din cauza excesului de piele de la baza spatelui”, povestește Lucene Hughes, care a făcut o operaţie chirurgicală pentru a slăbi, proces în urma căruia s-a ales cu mult exces de piele.

Din fericire, există și metode prin care poţi micșora riscul de a te alege cu multă piele lăsată, atunci când te hotărăști să slăbești. Dick Talens, antrenor de fitness, recomandă concentrarea pe menţinerea și creșterea masei musculare. „Dacă masa musculară se pierde, în plus faţă de grăsime, se creează un gol și mai mare sub suprafaţa pielii”, explică el într-un articol pentru Life Hacker.

De aceea el recomandă introducerea unor antrenamente de forţă în planul de slăbit, dar și creșterea consumului de proteine, necesare pentru formarea masei musculare. Construirea masei musculare este cu atât mai importantă cu cât acest ţesut ajută la arderea caloriilor chiar și în stare de repaus.

Nu în ultimul rând, Talens punctează importanţa slăbirii într-un ritm „rezonabil”. Pentru el, acest lucru se rezumă la slăbitul unei jumătăţi de kilogram, maximum a  unui kilogram pe săptămână. În acest context, se produce o micșorare a masei de grăsime din corp, iar pierderea masei musculare este mai mică. În schimb, în cazul pierderilor rapide de kilograme, se produce o scădere importantă a ţesutului muscular, ce poate avea rezultate inestetice.

Oricât de important ar fi aspectul fizic pentru a te simţi bine, faptul de a fi sănătos ar trebui să primeze, mai ales într-o lume în care nu mai puţin de 1,9 miliarde de adulţi de peste 18 ani sunt supraponderali și circa 600 de milioane dintre ei suferă de obezitate, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Persoanele cu probleme de greutate sunt expuse unui număr important de afecţiuni grave, precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare.

Foto: Andresr | Dreamstime.com