Sănătatea mintală, îmbunătăţită de locuirea în natură

858

Orice orăşean care trăieşte în jungla de beton tânjeşte după o ieşire în natură, în spaţii deschise şi verzi, în care să îşi reîncarce bateriile. Beneficiile acestor ieşiri sunt demonstrate iar şi iar de către studii. Iar cel mai recent dintre acestea arată că spaţiile verzi îmbunătăţesc sănătatea mintală.

Concluziile studiului publicat în urmă cu aproape o lună vin după ce o echipă de cercetători de la Universitatea Exeter din Marea Britanie a analizat timp de cinci ani evoluţia stării de sănătate mintală a persoanelor care au ales să se mute în zone cu spaţii verzi.

Astfel, cei care renunţaseră la o casă în oraş şi optaseră pentru o casă în natură sau cei care se mutaseră chiar lângă un parc sau o pădure au înregistrat un scor mai mare în ceea ce priveşte sănătatea mintală chiar după primul an. Aceştia erau mai fericiţi, mai încrezători în forţele proprii, aveau o capacitate crescută de concentrare şi aveau un nivel scăzut de anxietate, comparativ cu aceiaşi parametri analizaţi înainte de a se muta. Ce este şi mai interesant este că această stare nu a fost rezultatul exclusiv al entuziasmului de moment, ci s-a menţinut timp de trei ani după mutare.

În afară de a fi o resursă valoroasă pentru persoanele care intenţionează să se mute din oraş, studiul oferă şi câteva informaţii importante celor care se ocupă de planificarea urbană. Aceştia ar putea adăuga mai multe spaţii verzi în zonele de locuinţe, ceea ce ar îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate fizică şi mintală a locuitorilor.

Alte beneficii semnificative ale naturii

Până acum, studiile au mai arătat că oamenii devin mai amabili după ce urmăresc imagini din natură, că tinerii care suferă de ADHD se concentrează mai bine după ce petrec timp în aer liber şi că angajaţii care au o privelişte frumoasă sau au o plantă în birou sunt mai puţin stresaţi şi mai mulţumiţi la locul de muncă.

Mai mult, un studiu efectuat în aprilie 2013  de către o echipă de cercetători scoţieni pe două grupuri de pietoni, de care au fost ataşate aparate electroencefalografe mobile, arată că acei voluntari care au străbătut spaţii verzi naturale au dat dovadă de un nivel mai scăzut în ceea ce priveşte frustrările şi de o mai bună capacitate meditativă.

De asemenea, contemplarea peisajelor naturale îi face pe om să încerce să explice lumea şi modul în care a luat fiinţă. Majoritatea participanţilor la un asemenea studiu, în care peisaje naturale sunt vizionate în videoclipuri, tind să creadă într-un control supranatural al naturii şi al lucrurilor din jur şi să creadă în Dumnezeu.

Niciun articol afișat