Secretele longevităţii celui mai bătrân bărbat din lume

12456

În luna mai, dr. Alexander Imich a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă bărbat în viaţă de pe planetă. Duminică, dr. Imich a murit, la venerabila vârstă de 111 ani, nu înainte însă de a lăsa moștenire secretele sale pentru o viaţă atât de lungă.

Un stil de viaţă sănătos de la o vârstă fragedă și faptul că nu consuma alcool l-au ajutat în parte să își păstreze sănătatea vreme îndelungată. De altfel, sportul practicat încă din tinereţe l-a ajutat să se menţină într-o formă extraordinară chiar și după mai mult de 100 de ani. „Am fost un sportiv activ, am practicat fotbal, box, jogging, jujitsu, aruncatul cu suliţa, schi, navigaţie și înot. M-am clasat chiar și pe locul al patrulea într-una dintre finalele de înot din Polonia”, povestea dr. Imich, pe când avea 105 ani, într-un interviu pentru Life Extension.

Tot din tinereţe, el a dezvoltat un mare interes pentru dietă și pentru substanţele nutritive de care corpul are nevoie pentru a-și păstra vitalitatea. Chiar și la o vârstă înaintată a continuat să studieze domeniul și să își ajusteze în permanenţă cantităţile de nutrienţi din regimul alimentar. Printre substanţele nutritive care nu au lipsit din dieta sa se numără vitaminele A, B2, B6, B12, C, D, E, calciu, magneziu, zinc, cupru sau seleniu. De asemenea, regimul său a fost completat de extract de afine, seminţe de armurariu, sâmburi de struguri, turmeric și frunze de măsline, licopen, resveratrol, zeaxantină, conezima Q10, seminţe de floarea-soarelui, usturoi, ghimbir, complex noni, acid hialuronic sau polifenoli din mere.

Secretele longevităţii lui Imich trec însă barierele stilului său de viaţă sănătos. Sprijinul și legătura puternică cu soţia sa, Wela, a fost unul dintre factorii de bază pentru o viaţă lungă și fericită. De altfel, dr. Imich mărturisește că și genele moștenite ar fi putut să îi influenţeze speranţa de viaţă. „Bunicii mei de ambele părţi au murit după ce au împlinit 90 de ani. Fratele meu mai mare a murit, de asemenea, după 90 de ani. Este evident că am gene bune.” Mai mult, curiozitatea și ţelurile sale, fixate încă din copilărie, au contribuit la prelungirea vieţii sale dincolo de 100 de ani, crede el.

La toate acestea se poate adăuga perspectiva optimistă cu care și-a privit existenţa în multiplele episoade tragice pe care le-a trăit. „Ce viaţă incredibilă a dus dr. Imich, care a luptat cu bolșevicii în adolescenţă, și-a luat diploma de doctor în anii 1920, a supravieţuit lagărului de muncă sovietic, pierzându-și o mare parte din familie, și aspirând la o carieră de succes ca parapsiholog și chimist”, scrie editorul-șef al Guiness World Records, Craig Glenday.

Deși multiple studii anterioare au arătat că stresul poate influenţa negativ sănătatea individului și, implicit, speranţa acestuia de viaţă, dr. Howard S. Friedman, profesor de psihologie la Universitatea din California, Riverside, și unul dintre autorii cercetării The Longevity Project, punctează că descoperirile sale arată că această tulburare interioară „nu este o mare ameninţare pentru sănătate”. În schimb, „am descoperit din nou și din nou că oamenii care se confruntă cu multe provocări ale vieţii și le înfruntă cu persistenţă, prudenţă și cu o plăcere a experienţei în gânduri, vor ţinti adesea către prosperitate”, scrie expertul.

„Să trăiești o viaţă extraordinar de lungă și bogată este un testament al genelor bune, a unui stil de viaţă sănătos și a unei atitudini mintale pozitive. Dr. Imich este o inspiraţie pentru oricine își dorește să facă mai multe din timpul lor limitat”, conchide Glenday.

Niciun articol afișat