Mikey avea doar un an și jumătate când medicii l-au diagnosticat cu autism. Din cauza bolii, era hiperactiv, a avut nevoie de jumătate de an pentru a învăţa să meargă alături de mama lui și a vorbit pentru prima oară la patru ani.

Starea copilului i-a îngrijorat foarte tare pe părinţi, care se temeau că vor fi nevoiţi să îl înscrie la școli speciale. „Credeam că nu va fi niciodată capabil să funcţioneze în lume”, declară mama lui, Edith Brannigan, pentru Runner’s World.

La șapte ani, viaţa lui Mikey s-a schimbat radical, după ce s-a înscris într-un program care organizează activităţi sportive dedicate persoanelor cu dizabilităţi. „A fost ca și cum mâna lui Dumnezeu a coborât din ceruri și ne-a schimbat viaţa complet. A schimbat totul. Ne-a dat speranţă”, povestește Edith, care a observat că alergatul l-a ajutat pe Mikey să își îmbunătăţească simţitor performanţele academice. De altfel, tânărul este acum student în ultimul an la Liceul Public Northport.

Tot pe atunci și-a descoperit și pasiunea pentru alergat, iar ceilalţi i-au observat rapid talentul sportiv. Performanţele lui Mikey sunt impresionante – parcurge 1,6 kilometri în doar 4 minute și 7 secunde. Tânărul este considerat unul din cei mai buni 10 alergători din liceele din Statele Unite, potrivit NBC.

Antrenorul Steven Cuomo, fondatorul și președintele programului Rolling Thunder, întrevede un viitor strălucit pentru adolescentul cu autism. „Mikey va ajunge într-o echipă olimpică. Nu am spus o echipă paralimpică. Am spus echipă olimpică. Apoi vom schimba percepţiile oamenilor cu privire la ce pot și ce nu pot acești atleţi”, a declarat Cuomo pentru Runner’s World.

Mikey face parte și din echipa de atletism a liceului său, unde performanţele lui nu au scăpat neobservate. Alături de încă patru coechipieri, tânărul s-a calificat la competiţia Nike Cross Nationals NXN. Mai mult, el a devenit un model şi o sursă de inspiraţie pentru echipa sa. „Mikey este incredibil de dedicat acestui sport. Vorbind în calitate de partener de antrenament al său, devotamentul lui mă ţine în alertă și mă încurajează atât pe mine, cât și pe colegii mei”, a declarat unul dintre coechipierii lui Mikey, Tim McGowan.

Participarea tânărului la competiţia NXN este cu atât mai spectaculoasă cu cât „niciun copil cu autism nu a mai făcut asta. Mikey oferă speranţe tuturor părinţilor care au un copil cu handicap”, a declarat antrenorul Cuomo.

Mai departe, adolescentul are planuri îndrăzneţe. „Vreau să devin un atlet profesionist. (…) Am un vis. Să port tricoul SUA și să îmi reprezint ţara și întreaga naţiune… Toată America să fie cu ochii pe mine”, spune Mikey, citat de NBC.

Cu toate că în calea visului tânărului stau o mulţime de impedimente, el are un secret pentru succes. „Antrenorul asistent, Bob Berkley, m-a învăţat cum să îmi stabilesc obiectivele, încă din primul an de liceu. Îmi notez ţintele pe parcurs și apoi le depășesc, una câte una. Mă ajută să îmi păstrez concentrarea”, dezvăluie Mikey pentru Runner’s World.

 

 

Foto: NBC News