Impactul sportului, observat pe gemeni identici

335

Diferenţele notabile dintre un stil de viaţă sedentar și unul activ și efectele puternice ale sportului asupra sănătăţii corpului și minţii au fost demonstrate de cercetătorii finlandezi, pentru prima dată într-un studiu efectuat pe fraţi gemeni tineri.

La studiul experţilor de la Universitatea din Jyväskylä au participat 10 perechi de gemeni identici, cu vârste cuprinse între 32 și 36 de ani. Un criteriu important de selecţie a fost ca, în ultimii trei ani anteriori experimentului, unul dintre cei doi fraţi să nu fi făcut sport, iar celălalt să fi dus o viaţă activă. Participanţii au fost selectaţi din baza de date a FinnTwin16, un studiu larg care a inclus gemeni născuţi în Finlanda, a căror stare de sănătate și nivel de activitate fizică au fost evaluate periodic, încă de la 16 ani, prin chestionare.

Perechile de gemeni selectaţi au fost supuse mai multor teste pentru evaluarea gradului de sensibilitate a insulinei, nivelul de grăsime din corp, rezistenţa  și structura creierului. Rezultatele au arătat discrepanţe importante între fraţi, în ceea ce privește parametrii studiaţi.

Cel mai surprinzător aspect este legat de diferenţele observate la nivelul creierului. Potrivit rezultatelor, nivelul materiei cenușii din creierul gemenilor activi a fost mai mare decât cel observat la cei sedentari. Diferenţele au fost observate la nivelul regiunilor striatum și cortexul prefrontal, „independent de fundalul genetic”, după cum notează autorii în jurnalul Medicine and Science in Sports and Exercise.

De asemenea, gemenii activi au dezvoltat o rezistenţă mai bună la efort, un nivel mai scăzut de grăsime în corp, dar și o sensibilitate mai bună la insulină, comparativ cu fraţii sedentari. „Aceste descoperiri ar putea contribui la reducerea, mai târziu, a riscului de diabet de tip 2 și a problemelor de mobilitate”, concluzionează experţii.

Unul dintre punctele slabe ale studiului, recunoscut chiar și de autori, este numărul mic de participanţi. Cu toate acestea, cercetarea câștigă un avantaj notabil în ceea ce privește calitatea, datorită faptului că a inclus doar perechi de gemeni. Astfel influenţa unor factori poate fi redusă simţitor, deoarece acești fraţi au ADN identic și au împărtășit obiceiuri similare, pentru că au fost crescuţi în același mediu, după cum subliniază The New York Times.

Studiile anterioare au arătat în repetate rânduri că sportul aduce beneficii importante asupra modului de funcţionare a creierului, a abilităţilor cognitive, a sănătăţii mentale, că poate prelungi viaţa, ajută la îmbunătăţirea și păstrarea sănătăţii și poate preveni o serie de boli cu potenţial fatal. Totodată, dovezile știinţifice au arătat modificările negative produse la nivelul creierului, pe fondul lipsei activităţii fizice, iar unele studii au demonstrat că sedentarismul este mai periculos decât obezitatea și fumatul.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „activitatea fizică insuficientă este primul din primii 10 factori de risc de deces la nivel mondial”. Statisticile arată că, global, unul din  patru adulţi și 80% dintre adolescenţi nu sunt suficient de activi. Recomandările lor prevăd practicarea în fiecare săptămână a cel puţin 150 de minute de sport moderat sau 75 de minute de antrenament viguros pentru persoanele de peste 18 ani.

Niciun articol afișat