SUA aprobă primele medicamente făcute la imprimanta 3D

464

Imprimantele 3D reprezintă viitorul. Diverși oameni le-au testat, cu diferite scopuri, și au obţinut deja arme funcţionale, case de mici dimensiuni, inele cu diamante, haine și chiar pizza. Recent s-a stabilit un nou record, odată cu primele pastile ieșite dintr-o imprimantă 3D.

Nu este pentru prima dată când această invenţie își arată folosul în domeniul medicinei. Imprimantele 3D au fost folosite deja în nenumărate rânduri pentru a produce copii reale ale unor tumori imposibil de accesat de medici înaintea unei intervenţii chirurgicale sau pentru a produce anumite proteze cu totul speciale, care au fost deja aprobate de Administraţia pentru Alimente și Medicamente (FDA). Acum, FDA a aprobat și producerea unui medicament prin această tehnologie.

Noul medicament, Spritam (levetiracetam) este conceput de Aprecia Pharmaceuticals și este destinat controlului crizelor de epilepsie. Tabletele anterioare pe bază de levetiracetam nu se dizolvau foarte ușor, dar noua variantă, din straturi mai poroase, rezolvă această problemă, scrie Time. O problemă generală a medicamentelor pentru epilepsie este că sunt prea mari și dificil de înghiţit de copii și oameni în vârstă, de aceea tehnologia 3D este foarte importantă în acest domeniu.

Tehnologia permite ca straturile de substanţă să fie mai strâns legate, ceea ce înseamnă medicamente mai mici și în dozaje mai precise. Până la 1.000 de miligrame de substanţă activă poate fi introdusă în tabletele individuale cu această tehnologie. Compania are deja planuri de dezvoltare a altor medicamente tot cu tehnologia imprimării tridimensionale. Un alt avantaj, la care lucrează cercetătorii de la University College London, este multitudinea de forme pe care o pot lua medicamentele și care afectează rata de metabolizare a substanţei active. Spre exemplu, un medicament în formă de piramidă va elibera substanţa într-un ritm mai lent decât un medicament în formă de cub sau sferă, ceea ce înseamnă că și absorbţia substanţei active poate fi ceva controlat, la costuri mult mai mici decât dacă s-ar produce într-o fabrică, scrie The Guardian.

Lumea medicală este încântată de aprobarea acordată de FDA, deoarece această tehnologie permite ceva ce până acum era de domeniul fantasticului, și anume medicamente personalizate – adaptate la nevoile pacientului. „În ultimii 50 de ani, am produs medicamente în fabrici și le-am trimis la spitale, iar pentru prima dată am putea să producem medicamente mai aproape de pacient”, spune dr. Mohamed Albed Alhnan, profesor în farmaceutică la University of Central Lancashire. Asta ar însemna ca, în viitor, instituţiile medicale să deţină imprimate 3D și să ajusteze dozele de care fiecare pacient are nevoie doar printr-o schimbare de soft. Aici se ridică însă problema controlului. Cum ar putea fi verificate, pe de o parte, cocktailurile de substanţe pe care le-ar primi pacienţii și, pe de altă parte, cei care le oferă?

Niciun articol afișat