Cele mai mari 25 de regrete

1549
Care sunt cele mai mare regrete ale oamenilor
Care sunt cele mai mare regrete ale oamenilor

Întrebat ce părere are despre regret, romancierul englez Charles Dickens a răspuns că „regretul este sursa naturală a firelor de păr alb". Toţi oamenii au regrete, susţin psihologii, dar cele mai mari dintre acestea sunt descoperite în momentele de cumpănă, atunci când moartea loveşte aproape de noi. Un top realizat de revista Forbes relevă care sunt cele mai mari 25 de regrete pe care le au oamenii.

Cele mai multe regrete dintre cele importante, care influenţează cei mai mulţi oameni, sunt regretele legate de relaţiile cu membrii familiei şi cu prietenii. Aproape jumătate dintre regrete (11 din 25) se centrează pe acest lucru.

Care sunt cele mai mare regrete ale oamenilor

Oamenii regretă că nu au petrecut mai mult timp cu familia şi copiii. Aici se înscriu regretul de a lucra foarte mult, în detrimentul familiei şi al prietenilor, regretul de a nu petrece mai mult timp cu copiii, dar şi cu soţia (ceea ce a condus la iminenţa divorţului). Două regrete pe care le au în mod special părinţii sunt legate de incapacitatea de a-i învăţa mai multe pe copii şi lipsa planificării unor excursii sau tabere cu copiii. Un regret ce decurge de aici este acela că părinţii şi-ar dori să fie modele mai bune pentru propriii copii.

Un alt motiv de regret este neputinţa de a păstra relaţii armonioase cu cei din jur. În această categorie intră păstrarea relaţiei cu prietenii din copilărie şi colegii de şcoală, dorinţa de a repara relaţiile care s-au stricat din cauza îngâmfării şi orgoliului, despărţirea de cel sau cea pe care îl/o iubim şi chiar regretul că nu am făcut primul pas pentru iniţierea unei relaţii cu o persoană pe care am iubit-o în secret.

La capitolul regrete în dreptul cărora nu se mai poate face nimic, oamenii regretă că nu au vizitat în spital sau acasă pe cineva bolnav de o boală incurabilă.

Regretul că nu suntem cum am dori

Pe locul al doilea, tot cu un număr destul de mare de regrete personale mari, este ceea ce ar intra sub umbrela regretului că nu suntem aşa cum ne-am dori şi nu avem calităţile pe care ni le dorim. Cele opt motive gravitează în jurul lipsei de curaj: regretăm că nu am avut curajul să mergem la înmormântarea unei persoane dragi sau la un eveniment important, nu am avut curajul de a ne împotrivi micilor răutăţi din partea colegilor sau a şefilor sau că nu am avut curajul de a trăi viaţa pe care ne-am dorit-o, fără influenţa părinţilor sau a presiunii negative a grupului de prieteni.

În plus, ne reproşăm că nu am avut încredere în noi şi că ne-am făcut prea multe griji cu privire la opinia celorlalţi despre noi, în loc să fim mai fericiţi şi să nu luăm viaţa aşa în serios. Dacă ar fi să ia viaţa de la început, cei mai mulţi oameni afirmă că ar asculta mai mult de vocea conştiinţei înainte de a acţiona.

Regretele legate de carieră

Regretele legate de carieră sunt mai puţine și ţin în esenţă de lucruri care aveau potenţialul de a schimba radical viaţa cuiva, dar care au trecut. Aici sunt incluse trimiterea unui CV pentru locul de muncă visat, dar şi alegerea unui alt loc de muncă decât cel dorit. În plus, carieriştii şi-ar fi dorit să îşi termine studiile sau să înveţe o altă limbă străină, deoarece în prezent nu mai au timpul să o facă.

Citește și: Rugăciunea zilnică – de la corvoadă la bucurie

În schimb, oamenii au doar un singur regret major vizavi de sănătate, şi anume că nu s-au îngrijit de sănătatea lor atunci când au avut ocazia şi resursele necesare în acest scop.

Niciun articol afișat