Există viaţă după căsătorie

1705

Dragostea durează 3 ani, a scris francezul Frederic Beigbeder şi lumea a luat-o drept postulat ştiinţific. Trei studii recente vin să confirme că deși căsătoria poate avea și efecte negative asupra vieţii oamenilor, există aspecte pozitive puţin cunoscute şi popularizate. Educaţia rămâne un factor cheie pentru reuşita unei căsnicii.

Căsătoria urâţeşte. Nu este o glumă a vreunui bărbat nefericit în căsnicie, ci este rezultatul unui studiu publicat de American Journal of Epidemiology care a arătat că bărbaţii şi femeile îşi pierd condiţia fizică după ce se căsătoresc. În general cercetătorii sunt de părere că, după ce trec de perioada în care își caută un partener, atât bărbaţii, cât și femeile tind să se relaxeze în ceea ce privește îngrijirea, greutatea și rezistenţa fizicului lor.

„Studiul oferă pentru prima dată dovezi grăitoare că tranziţia maritală este un factor social foarte important care influenţează condiţia fizică şi capacitatea de efort”, comentează Steven N. Blair, profesor la Universtatea South Carolina (Columbia). „Uneori efectele sunt pozitive, alteori negative. Este necesar să transmitem publicului astfel de mesaje, pentru a le atrage atenţia asupra posibilelor efecte negative asociate schimbărilor din viaţa lor”, a adăugat profesorul care a contribuit semnificativ la realizarea studiului.

Statutul marital nu este singurul vinovat, ci o serie de factori contribuie la scăderea condiţiei fizice şi, eventual, îngrăşare: moştenirea genetică, exerciţii fizice, metabolismul şi starea generală de sănătate, rezumă Evenimentul Zilei.

Tot la capitolul schimbări provocate social intră şi descoperirea unui alt studiu, care arată că bărbaţii devin mai sociabili după ce se căsătoresc. Până de curând nu se știa exact dacă bărbaţii mai blânzi se căsătoresc mai ușor sau dacă instituţia căsătoriei îi îmblânzește. Potrivit studiului realizat de Michigan State Unviersity şi publicat în Archives of General Psychiatry, bărbaţii căsătoriţi sunt mai plăcuţi și mai puţin agresivi decât cei necăsătoriţi. Dacă în rândul femeilor nu pot fi delimitate procentaje concrete, în rândul bărbaţilor comportamentul contravenţional sau infracţional scade cu 35% după căsătorie.

Editor la Time, Belinda Luscombe scrie că „o căsătorie bună îl civilizează pe bărbat. Cel puţin așa se pare, din moment ce acţiunile antisociale vin mai mult din partea bărbaţilor necăsătoriţi decât a celor căsătoriţi. Bărbaţii căsătoriţi sunt mult mai responsabili, mai puţin agresivi, mai puţin predispuși la activităţi ilegale și mai sănătoși mental decât cei necăsătoriţi.”

Studiile vin în continuarea altor relatări ştiinţifice despre modul în care tranziţia de la celibat la viaţa de cuplu poate afecta individul. Cercetătorii spun că acest proces de tranziţie poate fi, la rândul lui influenţat, prin educaţie. Ediţia din 2010 a cercetării The State of our Unions a arătat că americanii cu studii superioare au cele mai puternice căsătorii și au cunoscut minimul de declin al fericirii din 1970 încoace. În același timp cei care au studii liceale pierd încrederea în căsătorie, iar cei săraci și needucaţi văd în căsătorie o instituţie „fragilă și slabă”. 44% dintre copiii mamelor cu studii medii au fost născuţi în afara căsătoriei. Numai 6% pentru cele cu studii superioare. Studiul a fost făcut de National Marriage Project al University of Virginia.

Niciun articol afișat