Cum ştii că ai o relaţie sănătoasă cu partenerul tău

8661

Orice om vrea să fie fericit şi unul dintre mijloacele prin care obţine acest lucru este cel al unei relaţii de dragoste. Dar cum să ştii exact care este acea relaţie sănătoasă care te poate face fericit şi împlinit?

Cuplurile există de când lumea, însă nu există nicio formulă magică, nicio „reţetă” universală care să asigure reuşita lor. Desigur, reuşită nu înseamnă perfecţiune, pentru că aceasta nu există; înseamnă urcuşuri şi coborâşuri, succese şi înfrângeri, însă pe fundalul dragostei, al respectului, înţelegerii şi dorinţei de a merge împreună mai departe. Pentru a te bucura de beneficiile unei relaţii, nu este suficient să iubeşti, ci să te simţi bine, în largul tău, fericit în acea relaţie. Cum recunoşti, deci, relaţia sănătoasă, care te face fericit şi împlinit?

Site-ul psychology.com propune câteva elemente care te pot ajuta să-ţi dai seama de acest lucru:

1. Sunteţi amândoi pe acceaşi undă. Unul dintre elementele unei relaţii sănătoase este acela al unităţii în ceea ce priveşte valorile şi obiectivele. Dacă şi tu şi partenerul tău aveţi aceleaşi valori şi ţinte în viaţă şi dacă amândoi sunteţi uniţi şi vă luptaţi pentru a le atinge, atunci contribuiţi în mod activ la o relaţie sănătoasă.

2. Există încredere deplină. Încrederea este un alt ingredient de bază al relaţiilor sănătoase şi acest lucru se manifestă atunci când puteţi fi deschişi unul cu celălalt, când puteţi discuta pe orice subiect, oricât de sensibil, despre orice lucru, fie bun, fie rău şi atunci când între voi nu există secrete.

3. Vă păstraţi identitatea. Există două tendinţe în cadrul cuplurilor şi niciuna dintre ele nu este potrivită: una dintre ele este aceea de a încerca să faci din celălalt un al doilea „eu” sau să îi pretinzi să fie practic o prelungire a ta; cea de-a doua tendinţă este să refuzi să îndrepţi acele trăsături, comportamente care deranjează sau lezează doar pentru simplul fapt că „aşa sunt eu”, iar celălalt trebuie să te accepte. A-ţi păstra identitatea înseamnă a fi tu însuţi, însă făcând din fericirea şi bunăstarea celuilalt o prioritate. Dacă fiecare dintre cei doi va avea această atitudine, atunci aţi fi ca două piese de puzzle, care, deşi diferite, se îmbină perfect pentru a crea o imagine frumoasă.

4. Petreceţi timp de calitate. Un alt indicator al relaţiilor sănătoase este faptul că cei doi petrec timp de calitate împreună şi îşi respectă reciproc timpul „individual”, în care fiecare dintre ei şi-l ocupă cu lucrurile importante pentru el.

5. Sunteţi o sursă de inspiraţie unul pentru celălalt. Acest lucru înseamnă că vă ajutaţi, vă încurajaţi şi vă sprijiniţi unul pe celălalt pentru a putea creşte împreună.

6. Vă simţiţi confortabil vorbind despre voi înşivă. O relaţie sănătoasă este aceea în care cei doi pot vorbi despre ei înşişi, despre dorinţele, nevoile şi aşteptările lor fără teamă şi fără a se simţi jenaţi sau inhibaţi.

7. Vă respectaţi în orice circumstanţă, chiar şi atunci când nu sunteţi de acord unul cu celălalt sau când nu împărtăşiţi aceleaşi opinii. Nu trebuie să faceţi din diferenţele dintre voi obstacole de netrecut, ci mai degrabă, provocări peste care să treceţi cu brio şi care să întărească relaţia.

8. Aveţi ţinte realiste în ceea ce priveşte relaţia. A avea ţinte înalte în ceea ce priveşte relaţia voastră este un lucru bun, dar acestea trebuie să fie şi realiste, bazate pe posibilităţile şi circumstanţele voastre, nu pe imaginea pe care o promovează anumite filme şi telenovele.

9. Investiţi ce aveţi mai bun. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre voi aduce în relaţie, investeşte, contribuie cu ce are mai bun pentru binele comun, pentru binele relaţiei voastre.

10. Respectaţi legăturile fiecăruia cu rudele şi prietenii săi. Aşa cum ne rezervăm timp pentru noi şi pentru relaţia cu partenerul, este important să le alocăm un timp şi rudelor şi prietenilor noştri, iar fiecare partener să înţeleagă şi să respecte acest lucru.

Foto: hdwallpapersrocks.com

Niciun articol afișat