De trei ori mai mulţi romi cu studii medii sau superioare decât în 1998

117

Procentul tinerilor romi care sunt absolvenţi de liceu sau facultate s-a triplat în ultimii 15 ani, deşi acesta se menţine încă mic, în comparaţie cu cel al tinerilor de alte etnii, arată un studiu publicat luni şi intitulat „Romii din România - De la ţap ispăşitor la motor de dezvoltare".

Deşi cei mai mulţi romi părăsesc sistemul educaţional după terminarea gimnaziului, numărul celor care sunt absolvenţi de liceu s-a dublat, la 8,9% în 2012, comparativ cu 4,6% în 1998. În schimb, documentul citat mai arată că procentul de absolvenţi în rândul tinerilor de alte etnii este de peste 60%, ceea ce reprezintă o consecinţă a politicilor implementate pentru creşterea nivelului de educaţie.

Motivele pentru care copiii nu frecventează şcoala sunt asemănătoare, atât în rândul romilor, cât şi al neromilor. Astfel, lipsa banilor pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte constituie cel mai important motiv, cu 40,5% dintre răspunsuri, dar şi convingerea că „cei mici nu au vârsta necesară pentru a merge la grădiniţă" – 34,5%.

Studiul are la bază o anchetă sociologică, pe două eşantionate reprezentantive la nivel naţional. La studiu au participat 1.025 de persoane din gospodării rome şi un număr egal de persoane din gospodării de alte etnii, arată agenţia Mediafax.

Niciun articol afișat