Dificultăţile de integrare ale romilor în Europa

152

În general, romii nu sunt bineveniţi în ţările europene, motiv pentru care întâmpină nenumărate greutăţi pentru a avea condiţii decente de viaţă, în ciuda programelor de inserţie.

În Germania, numărul cetăţenilor români care s-au instalat acolo s-a triplat în ultimii patru ani, majoritatea fiind romi. Ca urmare a acestui fapt, pe de-o parte, Ministrul german de Interne se opune intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, însă pe de altă parte, Berlinul ar vrea să elimine vizele pentru Serbia şi Macedonia, ţări în care se află numeroşi romi, notează Mediafax.

Ungaria are aproximativ între 500.000 şi 600.000 de romi, fiind atât o ţară „expeditoare" dar şi de „destinaţie". Situaţia romilor este destul de grea, agravată de criza economică şi măsurile de austeritate care i-au făcut şi mai mult ţinta discriminărilor. În Grecia trăiesc aproximativ 300.000 de romi, de asemenea, în condiţii dificile.

În Italia trăiesc între 140.000 şi 160.000 de romi. Cei veniţi cu mult timp în urmă sunt mai integraţi, însă cei sosiţi recent nu au condiţii decente de viaţă. Autorităţile însă, studiază posibilitatea creării unui „statut juridic" pentru romi, care să le permită o mai bună integrare în societatea italiană.

În Belgia se fac eforturi serioase pentru integrarea celor 30.000 de romi care trăiesc acolo, însă stereotipurile continuă să influenţeze opinia publică. Situaţia celor aproximativ 50.000 de romi din Polonia este mai bună decât în alte ţări, deşi, în prezent, 30% dintre copii nu sunt şcolarizaţi.

În Portugalia, cei aproximativ 50.000 de romi sunt victime ale discriminării şi ale condiţiilor de viaţă precare, în pofida programelor de integrare. În aceeaşi situaţie se află şi aproximativ 300.000 de romi care trăiesc în Cehia.

În Slovacia, nu mai puţin de 10% din populaţie sunt romi, dintre care jumătate dintre ei sunt bine integraţi, iar cealaltă jumătate trăieşte în tabere, fără electricitate şi apă potabilă. În Suedia, romii sunt obiectul unor discriminări grave, care au iscat scandaluri mari şi au determinat guvernul să aloce 5,3 milioane de euro timp de patru ani pentru a elimina discriminările până în anul 2032.

Niciun articol afișat