Parisul afirmă că nu mai stigmatizează romii

115

A fost nevoie ca Uniunea Europeană să pună sub observaţie Franţa în privinţa expulzării romilor pentru ca această ţară să evite stigmatizarea acestora.

Imediat după ce UE a făcut anunţul de monitorizare făcut vineri, autorităţile franceze au declarat că vor încerca să găsească soluţii alternative şi să renunţe la politica care îi discrimina pe romii ce locuiau în Franţa. Taberele şi adăposturile improvizate locuite de romi au fost desfiinţate în acest an în cadrul unor operaţiuni ce au fost numite expulzări forţate de Amnesty International.

În plus, tot vineri, serviciile comisarului european pentru Justiţie Viviane Reding au anunţat că se află „în contact cu autorităţile franceze pentru a se asigura că regulile europene sunt respectate" în privinţa romilor.

În prezent, autorităţile au cerut prefecţilor francezi să lucreze pe plan local la soluţii alternative împreună cu asociaţiile existente, atunci când acest lucru este posibil, pentru ca problema să fie soluţionată în interesul tuturor părţilor implicate.

Fostul preşedinte de dreapta Nicolas Sarkozy a stabilit o legătură între infracţionalitate şi ceea ce el a numit „implantaţiile sălbatice de tabere de romi", cerându-le prefecţilor de la acea dată să le desfiinţeze. Romii din Franţa au fost subiectul numeroaselor deportări şi expulzări, după ce autorităţile au decis desfiinţarea taberelor insalubre în care locuiesc. Singura măsură care s-a luat până acum a fost acordarea unui ajutor de repatriere de cărte Oficiul francez pentru imigraţie şi integrare. Măsura însă nu a făcut decât ca romii să vină în România şi apoi să plece înapoi.

Niciun articol afișat