„Jumătatea ta” – între mit și realitate

3359

Sunt peste 7 miliarde de oameni în întreaga lume, iar, dintre ei, doar unul este jumătatea ta, acel om care îţi este sortit pentru a te completa perfect, sufletul tău pereche. Să fie aceasta realitatea romantică sau doar un mit periculos pentru o relaţie de dragoste?

Un număr impresionant de oameni crede în existenţa sufletului-pereche și aspiră la găsirea acestuia. Rezultatele unui sondaj efectuat de Marist Poll au arătat că 73% dintre respondenţi cred în conceptul de „suflet-pereche”, iar cei mai mulţi dintre aceștia sunt bărbaţi.

În urma studiului National Marriage Project, experţii de la Universitatea Rutgers au descoperit că 94% dintre respondenţii fără partener și necăsătoriţi „vor ca soţul sau soţia lor să le fie, mai întâi de toate, sufletul-pereche”. Totodată, 88% dintre tinerii de 20-29 de ani cred că „o persoană specială, un suflet-pereche, îi așteaptă undeva”, notează ABC News.

Ce este, însă, un suflet-pereche? Ce transformă o persoană obișnuită în jumătatea alteia? Scott Stanley, autorul cărţii Puterea angajamentului: Ghidul unei iubiri active și de durată, oferă câteva indicii despre cum văd oamenii, în general, că ar trebui să fie sufletul-pereche, indicii extrase în urma investigaţiilor sale online. Printre acestea se numără abilitatea de a te completa, de a te accepta, de a-ţi fi cel mai bun prieten și de a te iubi într-un mod cum nimeni altcineva nu o poate face. De asemenea, cu un suflet-pereche nu trebuie să faci compromisuri majore, simţi rapid că este „alesul” sau „aleasa”, iar inimile bat la unison. Nu în ultimul rând, îţi dai seama rapid când ţi-ai descoperit sufletul-pereche, însă în viaţă nu ai doar un suflet-pereche și nu este neapărat sigur că îţi vei petrece tot restul vieţii cu el, notează Stanley.

Într-o manieră mai romantică, ce lasă loc de interpretări personale, scriitorul american Richard Bach oferă, în cartea sa Suflete-pereche, următoarea definiţie pentru acest concept:

„Un suflet-pereche este acel cineva care are încuietori ce se potrivesc cheilor noastre și chei care se potrivesc încuietorilor noastre. (…) Sufletul nostru pereche este acel cineva care aduce la viaţă viaţa.”

Din păcate, experţii scot în evidenţă cât de dăunătoare poate fi credinţa în existenţa unui suflet-pereche, a jumătăţii care ne completează perfect. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au studiat două perspective diametral opuse asupra cuplului: unitatea perfectă (exprimată adesea prin construcţii ca: „suntem făcuţi unul pentru celălalt”, „este jumătatea mea”) și dragostea precum o călătorie („am trecut prin multe împreună”).

„Descoperirile noastre confirmă cercetările anterioare, arătând că oamenii care consideră că relaţiile sunt, implicit, o unitate perfectă între suflete-pereche au relaţii mai nefericite decât persoanele care cred că relaţiile sunt o călătorie pentru dezvoltare și rezolvare a problemelor. Se pare că modurile diferite de a vorbi și de a gândi despre relaţiile de dragoste duc la moduri diferite de evaluare a lor”, a declarat autorul studiului, prof. Spike W. S. Lee.

Psihiatrul Frank Pittman, terapeut pe probleme de familie, întărește această concluzie, explicând cum poate distruge noţiunea de suflet-pereche un cuplu cu potenţial. „Deşi conceptul de suflet-pereche nu va putea fi categoric dovedit, acesta nici nu poate fi infirmat. Prin urmare, ce rău poate face credinţa în existenţa sufletelor-pereche sau, cel puţin, speranţa întâlnirii unuia? Problema e că noţiunea noastră de suflet-pereche ne poate determina să avem așteptări nerealiste în ce priveşte dragostea și ne poate îndemna să renunţăm la relaţia care, deși nu e perfectă, are un merit real”, punctează expertul.

În final, poate că cea mai sănătoasă perspectivă asupra unei jumătăţi care să ne completeze inima și viaţa este aceea în care partenerii investesc în clădirea relaţiei și conlucrează pentru a întări perechea născută prin întâlnirea dintre sufletelor lor. Cum? În timp, sugerează Rachel Astrate, consilier pe probleme de cuplu. „Întâlnim o altă fiinţă umană. Petrecem timp împreună. Ne împărtășim viaţa. Ţinem unul la celălalt. Construim o bază. Și atunci sufletele noastre se conectează cu adevărat”, scrie experta menţionată pentru Elephant Journal.

La fel de importantă precum timpul și implicarea este dorinţa fiecăruia dintre parteneri de a deveni ei înșiși, mai întâi de toate, un suflet-pereche pentru celălalt. Iar acest lucru implică inclusiv acceptarea și iubirea propriei persoane, pentru că, așa cum scrie Astrate, „ceea ce oferi vine din ceea ce ai”. Atracţia și respectul reciproc, păstrarea dozei de realism în relaţie, comunicarea eficientă și bunătatea sunt elemente vitale pentru „șlefuirea” sufletelor-pereche, adaugă experta.

Niciun articol afișat