Propunere parlamentară: alimentele nevândute să fie donate

252

Câţiva membri ai parlamentului francez au propus ca alimentele nevândute din supermaketuri, dar care încă se încadrează în termenul de valabilitate să fie donate organizaţiilor caritabile.

Cei 63 de parlamentari solicită ca propunerea lor să devină lege, pentru ca în felul acesta supermarketurile cu peste 1.000 m² să fie obligate să doneze alimentele nevândute, dar încă în stare bună cel puţin unei organizaţii caritabile. Pentru aceasta, în luna iulie au înaintat pentru dezbatere proiectul de lege, notează telegraph.co.uk.

Anul trecut, în Franţa au fost adoptate anumite măsuri care să prevină aruncarea alimentelor care se află în stare bună, dar aceste măsuri sunt insuficiente. În prezent, potrivit World Food Organization, la nivel global se aruncă aproximativ o treime din produsele alimentare în stare bună. Propunerea parlamentarilor vizează reţelele mari de supermarketuri, deoarece logistica şi stocul acestora ar înlesni organizarea în vederea donării alimentelor.

În fiecare an, fiecare supermarket francez produce 200 de tone de gunoi. Un francez aruncă 20-30 kg de alimente anual, dintre care 7 kg nici măcar nu au fost deschise, ceea ce presupune o risipă de bani de aproximativ 400 de euro pe familie. În Regatul Unit, o familie „aruncă” anual 480 de lire pe alimentele care sfârşesc la coşul de gunoi şi care ar putea fi consumate, iar dacă familia are şi copii, suma urcă la 680 de lire. În luna mai, Belgia a devenit prima ţară din Europa care a introdus o lege similară propunerii franceze, pentru a micşora cantitatea de 100 de milioane de tone de alimente care se aruncă în Europa în fiecare an.

Potrivit asociaţiei Secours Populaire, multe dintre supermarketurile franceze deja donează produsele sale nevândute organizaţiilor caritabile, chiar dacă nu există încă o lege care să reglementeze acest lucru. Mai bine de jumătate dintre alimentele care se servesc la mesele de prânz ale nevoiaşilor provin de la marile supermarketuri.

Recent, autorităţile Comisiei Europene au propus includerea mai multor alimente pe lista celor care nu au nevoie de termen de valabilitate. Acest lucru ar însemna să se reducă cu 15 tone cantitatea de alimente care se aruncă din cauza faptului că se crede că nu mai sunt bune pentru consum.

Niciun articol afișat