Vaticanul a nemulţumit ONU şi victimele abuzurilor sexuale

43

    ONU reclamă Vaticanul pentru că întârzie de 13 ani trimiterea unui raport despre măsurile sale privind respectarea drepturilor copilului. Deşi a fost atenţionat oficial, în repetate rânduri, Vaticanul nu a răspuns solicitărilor venite din partea Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului. În schimb, în toată această perioadă, s-a discutat tot mai mult despre cazurile de pedofilie şi abuz sexual, Vaticanul „admiţând recent că până la unu din 20 de preoţi ar putea fi implicaţi" în astfel de cazuri, notează AP.

    „Am contactat Sfântul Scaun în câteva ocazii, dar nu am primit nimic", a declarat Yanghee Lee, preşedinta Comitetului pentru Drepturile Copilului.

    La fel ca toate statele care au semnat Convenţia pentru Drepturile Copilului, în 1989, şi Vaticanul avea datoria să trimită cu regularitate rapoarte despre eforturile sale pentru apărarea şi promovarea drepturilor copilului. În septembrie, anul trecut, un reprezentant al Vaticanului declara că raportul este pe punct de finalizare. Această întârziere aşază Vaticanul pe aceeaşi poziţie cu câteva insule mărunte din Pacific, de asemenea întârziate în prezentarea raportului.

    Multe guverne consideră că aceste rapoarte sunt doar bătăi de cap, cu efecte nesemnificative asupra respectării drepturilor copilului, susţine Lothar Krappmann, membru al Comitetului. Totuşi, aceste rapoarte le sunt de mare ajutor organizaţiilor neguvernamentale atunci când îşi definesc politicile de acţiune socială.

    Vaticanul a fost acuzat că a păstrat tăcerea asupra cazurilor de abuz sexual, fie refuzând să investigheze aceste cazuri, fie transferând clericii suspectaţi de pedofilie în alte parohii, fără ca aceştia să fie pedepsiţi în vreun fel. „În timp ce mulţi vorbesc despre abuzuri împotriva copiilor ca pedofilie, ar fi mai corect să se vorbească despre efebofilie, care înseamnă atracţie homosexuală către tineri adolescenţi", a precizat Hubertus Matheus Van Mengen, delegat al Vaticanului la ONU.

    Noile reguli interne ale Vaticanului privind gestionarea cazurilor de abuz sexual împotriva copiilor sau a persoanelor cu boli mentale au fost anunţate ieri. Victimele abuzurilor sunt însă nemulţumite şi apreciază că nu s-au făcut schimbări prea multe, în timp ce era nevoie de reguli noi, clare, care să îi pedepsească pe clericii vinovaţi. Noile reguli nu menţionează nimic despre obligaţia episcopilor de a raporta poliţiei cazurile de pedofilie, nici nu prevede sancţiuni pentru episcopii care ascund existenţa unor astfel de cazuri. Mult aşteptatul cod „poate fi rezumat în cinci cuvinte: a ajunge la spartul târgului", a declarat Barbara Dorris de la Survivors' Network for Those Abused by Priests.

    „Biserica trebuie să publice liste cu preoţi acuzaţi pe baza unor surse credibile", a declarat şi Anne Barrett Doyle, co-directoare la BishopAccountability, pentru CNN.

    Noul cod „nu rezolvă toate problemele", a declarat monseniorul Charles Scicluna. „Este un instrument important, însă modul în care este folosit instrumentul este ceea ce va da rezultate."

Niciun articol afișat