UE: Renunţaţi la Facebook dacă nu vreţi să fiţi spionaţi

4148

Comisia Europeană îi avertizează pe cetăţenii europeni că, dacă se tem cu adevărat că datele lor ar putea ajunge în mâinile serviciilor secrete americane, atunci ar trebui să își închidă conturile de Facebook, fiindcă legislaţia în vigoare nu îi poate proteja.

Este vorba de legile ce cad sub incidenţa acordului Safe Harbour, privind transmiterea datelor personale ale cetăţenilor UE peste Atlantic, în SUA. În afara acestui acord, este ilegal ca aceste date să iasă din perimetrul UE via diverse companii și servicii care cer datele personale și care au serverele în SUA.

Comentariul a fost făcut într-un caz deschis de Max Schrems, un activist din Austria, student la drept, care și-a petrecut ultimii trei ani atacând politicile Facebook în ce privește securitatea datelor și formulând zeci de plângeri împotriva companiei. Cazul Safe Harbour a atras o atenţie deosebită după dezvăluirile lui Edward Snowden, pentru că permite unui număr de peste 3.000 de companii, printre care Google, Apple și Facebook, să ducă datele personale ale europenilor în Statele Unite, scrie Washington Post.

Polonia, împreună cu alte state membre, cu organizaţia Digital Rights Ireland și cu câteva mii de persoane private i s-au alăturat lui Schrems cu scopul de a demonstra că legislaţia în vigoare nu poate asigura protejarea acestor date. Odată ajunse în serverele din Statele Unite, datele devin ușor accesibile Agenţiei Naţionale de Securitate americane, ceea ce contravine direct legilor UE.

Cazul a ajuns la Curtea Europeană de Justiţie, în faţa căreia reprezentanţii Facebook au refuzat să comenteze. Întrebat direct, Bernhard Schima, din partea Comisiei Europene, nu a putut să confirme în faţa curţii că regulile acordului Safe Harbour oferă protecţie adecvată cetăţenilor europeni. Mai mult decât atât, Schima a menţionat că închiderea contului de Facebook ar fi o idee la care să ne gândim în peisajul post-Snowden, scrie The Guardian.

Niciun articol afișat