Președintele american a semnat recent un amendament care prevede interzicerea importării de către SUA a unor produse pentru a căror producţie a fost folosită munca sclavilor moderni. De exemplu, peștele din Asia de Sud-Est, aurul extras de copiii-sclavi din Africa, jucării și electronice din China sau hainele produse în Bangladesh se numără printre produsele ce nu vor mai putea fi importate de acum încolo în SUA.

De fapt, odată ce legea va intra în vigoare, în termen de 15 zile de la promulgarea ei, 136 de tipuri de bunuri din 74 de ţări nu vor mai fi importate în SUA (vezi aici o listă cu ţări și munci la care sunt folosiţi sclavi, chiar și copii). De exemplu, aproximativ 30% dintre copiii din Bangladesh sunt folosiţi la munci grele, conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Pe plan mondial, cei responsabili pentru piaţa muncii forţate câștigă un total de aproximativ 150 de miliarde de dolari pe an din profituri ilegale.

În Statele Unite, legea potrivit căreia este interzis importul produselor realizate prin sclavie și muncă forţată există de 85 de ani, însă a fost foarte ușor eludată. A fost creată o breșă de care au profitat toţi importatorii, așa-numita „cerere de consum”, care spune că, dacă în ţară nu există o ofertă care să răspundă nevoilor publicului, importurile sunt permise, indiferent de sursele de producţie. Acestui gen de interpretare i s-a prescris acum decesul. De acum încolo, această excepţie nu va mai fi luată în calcul atunci când produsele provin de pe urma exploatării forţei de muncă.

Senatorul Sherrod Brown, cel care a propus amendamentul ce elimină această excepţie, a declarat că autorităţile au înaintat deja o cerere către Oficiul de Protecţie a Vămii și Graniţelor pentru a se asigura că noile reglementări vor intra în funcţiune. „Este jenant că, timp de 85 de ani, SUA a permis produselor realizate prin muncă forţată să pătrundă în ţară, iar eliminarea acestei breșe oferă Statelor Unite o unealtă importantă pentru combaterea sclaviei”, a declarat Brown. „Simplul efect de descurajare, prin închiderea acestei breșe, este un mare pas înainte”, a declarat și Gil Kerlikowske, comisar al Oficiului de Protecţie a Vămii și Graniţelor.