Bacteriile din plastic ar putea purta holera din India până în SUA

124

Cercetătorii din Scoţia au avut recent surpriza neplăcută de a găsi unele dintre cele mai frumoase plaje publice din ţară inundate de mici resturi de plastic aduse la mal de valuri, care pe deasupra erau purtătoare de bacterii E.coli și Vibrio spp, baterie de gram negativ care poate cauza diverse infecţii la oameni, de la gastroenterită la holeră.

Plastic adunat de pe cinci plaje publice era colonizat de cei doi agenţi patogeni, arată studiul publicat în Marine Pollution Bulletin. Prezenţa bacteriei E.coli, care poate supravieţui în apă între două și patru săptămâni, este un indicativ clar al poluării cu apă de canal și este ceva periculos în mod special pentru copii, care au tendinţa de a se juca și chiar de a băga în gură aceste resturi mici de plastic colorat. Se estimează că doar în Marea Britanie până la 53 de milioane de resturi mici de plastic își găsesc drumul în natură în fiecare an.

În ce privește familia de bacterii Vibrio, acestea se găsesc de regulă în medii marine calde și tropicale, cu o salinitate redusă, unde pot trăi câteva luni, însă creșterea temperaturii apei duce la înmulţirea acestor bacterii și a numărului de îmbolnăviri. Un studiu publicat în jurnalul Nature Climate Change a oferit primele dovezi că încălzirea Mării Baltice a dus la înmulţirea cazurilor de infecţie cu Vibrio în nordul Europei. Echipa de cercetători din Marea Britanie, Finlanda, Spania și SUA a ajuns la concluzia că în fiecare an în care temperatura apei la suprafaţă a crescut cu 1 grad Celsius, numărul de infecţii cu Vibrio au crescut cu 200%.

Deși nu există încă dovezi concludente care să arate că aceste bacterii ar supravieţui mai mult colonizate pe bucăţi de plastic decât în apă, bunul simţ ar indica că așa ar fi cazul, din moment ce plasticul poate proteja bacteriile de expunerea la razelele UV care le pot ucide. Cert este însă, că pot ajunge mult mai ușor în locuri unde nu s-ar găsi în mod normal. De aceea, dr. Richard Quilliam spune că cel mai mare pericol este că patogenii transportaţi pe distanţe mult mai lungi „pot transporta holera din India până pe malurile Statelor Unite”.