Oamenii de știinţă au identificat un nou tip de celulă

128

Una dintre cele mai fascinante întrebări despre creierul uman este totodată una la care neurologii încă nu au un răspuns complet: ce diferenţiază creierul uman de creierul animalelor?

Într-un studiu publicat chiar săptămâna aceasta de Nature Neuroscience, oamenii de știinţă se apropie mai mult ca niciodată de un răspuns.

Oamenii de știinţă au descoperit un nou tip de celulă cerebrală umană, care nu a fost identificată și la cobai sau la alte animale de laborator studiate intens. Echipa de cercetare condusă de dr. Ed Lein, care lucrează în cadrul Allen Institute for Brain Science, a descoperit un tip de celule aparţinând clasei de neuroni numite „inhibitori”, pentru că frânează activitatea altor neuroni.

Studiul nu a dovedit că acest tip special de celulă neuronală este unicamente umană. Însă cercetătorii au fost uimiţi să constate că acest neuron nu se regăsește și la cobai, ceea ce înseamnă că aceste celule s-ar putea afla pe lista foarte scurtă a neuronilor specializaţi care există doar în creierul uman, sau doar în creierul primatelor.

Nici rolul lor nu a fost încă deslușit foarte bine, însă absenţa lor din creierul cobailor subliniază dificultatea de a considera că reacţiile creierului cobailor sunt un echivalent perfect pentru reacţiile creierului uman.

Una dintre caracteristicile deosebite ale acestor celule este faptul că se atașează doar de o singură parte a partenerului lor celular, ceea ce ar putea indica faptul că ele controlează fluxul de informaţie într-o manieră foarte specializată. Dacă ne uităm la neuronii inhibitori ca la frânele unei mașini, explica unul dintre autorii studiului, acest nou tip de neuroni ar permite mașinii să oprească într-un anumit loc de pe traseu. Ar fi ca și cum frânele mașinii ar funcţiona doar în faţa aprozarului, de exemplu. „Acest tip special de celule poate opri acolo unde alte tipuri de celule nu pot”, a concluzionat coautorul.