5 lucruri de știut azi

24

Știri ale zilei: Noi descoperiri în domeniul energiei nucleare * America se confruntă cu noi furtuni de gheaţă * Dezastrele de mediu sunt, de fapt, reacţii globale în lanţ * Biserica Anglicană luptă împotriva schimbărilor climatice * Societatea Umanistă inaugurează un hub de promovare a secularismului.

Oamenii de știinţă sunt mai aproape de una din cele mai mari descoperiri ale fizicii moderne: metoda de producere a fuziunii nucleare, care permite producerea unor cantităţi mari de energie într-un mod eficient și mai sigur, fără folosirea de materiale radioactive. Vești ale succesului în domeniu au venit încă din anii '50, dar rezultate concrete au întârziat să apară. Un articol publicat în revista Nature arată rezultatele unor experimente realizate de cercetători de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore și le dă fizicienilor speranţe.

Lipsită de speranţă pare însă situaţia climatică a plantei, caracterizată în ultima vreme de furtuni, inundaţii și temperaturi extreme. În SUA, o nouă furtună de gheaţă s-a abătut asupra statelor din sud, a paralizat traficul terestru și aerian și a provocat pene de curent care afectează aproximativ 100.000 de oameni. Președintele Obama a declarat stare de urgenţă, menţionează The New York Times .

Dezastrele din America sunt provocate de inundaţiile din Indonezia, explică meteorologi pentru BBC, care au demonstrat cu ajutorul imaginilor din satelit o reacţie climatică globală în lanţ. Aceștia arată modul în care inundaţiile din Indonezia au afectat curenţii care ajung în America, provocând furtuni de zăpadă, pentru ca mai departe curenţii atlantici să determine inundaţii de proporţii în Marea Britanie.

Și dacă meteorologii britanici nu au reușit decât să explice catastrofele de mediu, Biserica Anglicană a decis să ia măsuri concrete și să combată „demonul schimbărilor climatice". Așa că a decis să retragă finanţarea marilor firme care nu respectă normele de mediu. Iar companiile par convinse să se supună, pentru că nu este prima dată când biserica retrage finanţări de ordinul milioanelor de lire pentru a le determina să facă schimbările necesare.

O astfel de implicare a bisericii în problemele companiilor private și ale statului este de neconceput pentru umaniști, care au decis să dezbată situaţii similare pe noul hub, thehumanist.com, destinat milioanelor de persoane care promovează mișcarea seculară pe internet, anunţă Huffiington Post .