61% dintre români consideră comunismul o idee bună

36

     Tot mai mulţi români deplâng încheierea comunismului în România, scrie ziare.com. Lipsa unui loc de muncă, a siguranţei zilei de mâine şi a unui trai decent sunt motivele cel mai des invocate de nostalgici.

    Un sondaj realizat de CSOP în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) arată că 61% dintre români cred că regimul comunist a fost "o idee bună". Alţii, în proporţie de 27%, spun că, din contră, comunismul a fost o idee greşită. La aceeaşi întrebare 2% au preferat să nu raspunda, 47% au răspuns că a fost o idee buna, dar prost aplicata; 14% au răspuns că a fost o idee bună și că a fost și bine aplicată.

     Aspectele negative ale comunismului au fost, in viziunea intervievaţilor, lipsa de libertate (9%), dictatura (7%), sistemul greșit (5%), teroarea și crima (2%), sărăcia (2%).

    Aspectele regretate sunt locul de muncă asigurat (10%), siguranţa zilei de mâine (8%), un trai decent (8%), egalitatea socială (5%) şi un sistem bun (4%). Studiul CSOP este disponibil pentru un studiu mai amănunţit aici.