Băieţii comunică mai greu decât fetele

157

    Concluziile unor cercetări recente realizate la Universitatea din Michigan au demonstrat că băieţii au nevoie mai mult decât fetele să îşi dezvolte abilităţile de a se exprima verbal. Dobândirea acestor abilităţi îi poate ajuta să deţină mai mult autocontrol şi chiar să obţină rezultate mai bune la şcoală, raportează ScienceDaily.

    Acesta este primul studiu care sugerează că abilităţile de vorbire şi exprimare au un impact mai mare asupra comportamentului autoreglator la băieţi, decât la fete. În urma examinării evoluţiei unor copii, pe măsură ce creşteau de la 1 la 3 ani, cercetătorii au descoperit că abilităţile de vorbire – în special dezvoltarea vocabularului – au un rol semnificativ în dobândirea controlului asupra emoţiilor şi a comportamentului. O altă concluzie a studiului a fost că băieţii, comparativ cu fetele, sunt mai deficitari în ce priveşte dezvoltarea unui vocabular şi exercitarea autocontrolului.

    În timp ce fetele au o abilitate naturală de a se controla şi chiar concentra mai uşor, băieţii au nevoie de o mai mare atenţie în această privinţă. De aceea, încă de când sunt mici, băieţii trebuie încurajaţi să se exprime prin cuvinte, nu prin comportament indisciplinat, atunci când vor să îşi rezolve problemele, a subliniat Claire Vallotton, profesor asistent în departamentul de Dezvoltare a Copilului, din cadrul Universităţii Michigan (SUA).

    "Nu este o scuză faptul că băieţii sunt băieţi," a mai adăugat Vallotton. Totuşi, a precizat profesorul, "ei au nevoie de atenţie suplimentară din partea profesorilor şi a tutorilor care să-i ajute să-şi dezvolte abilităţi de vorbire şi să folosească aceste abilităţi în a-şi echilibra propriul comportament şi emoţii".

     Studiul, realizat împreună cu Catherine Ayoub de la Harvard Medical School, va fi publicat în curând în Early Childhood Research Quaterly.