Construcţia unei moschei în Moscova stârneşte opoziţia rezidenţilor

22

Presa din Rusia a numit locul un "Ground Zero rusesc", după ce Tekstilshchiki a devenit obiect de dispută între comunitatea musulmană din Rusia care doreşte construirea unei moschei, şi localnicii care se opun planului.

   

    Cu o populaţie totală de 10,5 milioane de locuitori, capitala Rusiei este casa a 1,5 milioane de musulmani. Cu toate acestea, în metropola rusă nu există decât cinci moschei, motiv pentru care comunitatea musulmană plănuieşte să construiască şi alte lăcaşe de cult.

    Districtul moscovit Tekstilshchiki este una dintre zonele care au ridicat probleme în acest sens. După ce de Ramadan, credincioşii musulmani s-au găsit în imposibilitatea de a participa la slujbele oficiate în moscheea locală, din lipsă de spaţiu, astăzi se confruntă cu lipsa de înţelegere din partea moscoviţilor nemusulmani care se opun construirii unei moschei în acest district.

    Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, refuzul rezidenţilor de a accepta o nouă moschee, aparent motivat de protejarea spaţiului verde unde moscheea ar urma să fie construită, are în spate munca de convingere a unei organizaţii de foşti neo-nazişti.

   Potrivit estimărilor Consiliului Moscovit al Muftiilor, în Rusia trăiesc aproximativ 20 de milioane de musulmani.