Englezii, indiferenţi la vizita isorică a Papei

11

    Cei mai mulţi englezi l-ar recunoaşte pe Papa Benedict al XVI-lea dacă l-ar vedea pe stradă, dar mult mai puţini sunt încântaţi de vizita lui în Marea Britanie, arată un sondaj citat de Christian Today.

    Deşi majoritatea catolicilor susţin vizita Papei, care va avea loc luna aceasta, un sondaj efectuat de Ipsos MORI pentru ziarul catolic The Tablet, artă că cei mai mulţi credincioşi din afara Bisericii Catolice sunt indiferenţi faţă de eveniment. Astfel, două treimi (63%) dintre cei 996 de persoane intervievate, au declarat că nu sunt nici pentru, nici împotriva vizitei. Numai 25% s-au declarat în favoarea vizitei, în timp ce 11% au spus că nu sunt de acord cu ea.

    În ciuda lipsei de entuziasm a populaţiei, cei mai mulţi dintre respondenţi (63%) sunt de părere că societatea britanică ar trebui să îşi conserve cultura creştină. Numai 8% s-au opus ideii. Unul din cinci respondenţi spune că va urmări îndeaproape vizita, în timp ce, dintre respondenţii fără afiliere religioasă, doar unul din zece au mărturisit că vor face acest lucru.

    Un alt sondaj recent efectuat de think tank-ul de teologie Theos arată că peste trei sferturi din englezi (77%) nu consideră că vizita ar trebui finanţată din banii contribuabililor, deşi invitaţia prelatului a fost făcută de stat. Papa va sosi în Marea Britanie pe 16 septembrie, pentru o vizită de 3 zile. Ultima vizită a unui suveran pontif în Marea Britanie a avut loc în anul 1982.