Episcop catolic premiat cu un Nobel alternativ (Video)

32

Un episcop catolic care se numără printre cei mai activi militanţi pentru drepturile indienilor din Brazilia a fost răsplătit cu premiul Right Livelihood, cunoscut ca "un Nobel alternativ", informează organizaţia Survival International.

   

    Dom Erwin Krautler este episcop al indienilor Xingu, care populează zona Amazonului brazilian. A crescut în Austria, dar de peste 40 de ani locuiește în Brazilia. În această perioadă, Krautler a protestat de nenumărate ori împotriva nerespectării unori drepturi ale grupurilor de indieni din Brazilia.

    Anul acesta, Krautler a luat parte la protestele împotiva construirii unui baraj la Belo Monte, care presupunea inundarea unor teritorii ale comunităţii indiene Xingu. Astfel de luări de poziţie i-au adus lui Krautler inclusiv ameninţări cu moartea, motiv pentru care a fost nevoit să apeleze la protecţia Poliţiei.

    Alături de episcopul catolic au mai fost premiaţi alţi doi activişti – Nnimmo Bassey (Nigeria) şi Shrikrishna Upadhyay (Nepal) – dar şi două organizaţii neguvernamentale – SAPPROS (Nepal) şi Physicians For Human Rights (Israel).