Esenţiale, 23 ianuarie

144

Președintele Iohannis participă joi la Forumul liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă joi la cea de-a cincea ediţie a Forumului liderilor internaţionali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului, care are loc la „Yad Vashem”, potrivit Agerpres. Forumul liderilor internaţionali, organizat de Fundaţia Forumului Mondial al Holocaustului (World Holocaust Forum Foundation), în cooperare cu Centrul de Comemorare a Holocaustului „Yad Vashem”, se desfăşoară la Ierusalim sub auspiciile preşedintelui statului Israel, Reuven Rivlin, şi se va concentra pe consolidarea angajamentului global faţă de memoria Holocaustului şi a luptei la nivel mondial împotriva antisemitismului şi a rasismului.

Secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene: rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar trei puncte distanţă de media UE

Rata de absorbţie a României a ajuns la 36%, la doar 3 puncte distanţă de media UE, care este de 39%, a declarat secretarul de stat Carmen Moraru, prezentă la Bruxelles pentru o serie de reuniuni de lucru la Comisia Europeană (DG ENV) şi în Parlamentul European. „Până astăzi, în România au intrat 11,04 miliarde de euro bani europeni, prin Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună. Acestor sume li se adaugă alte 7,92 miliarde de euro plăţi directe către fermieri”, a declarat secretarul de stat în faţa jurnaliştilor români prezenţi la Bruxelles, informează News.ro.

Brexit: Parlamentul britanic a aprobat acordul cu Uniunea Europeană

După mai bine de trei ani și jumătate după referendumul din 23 iunie 2016, Parlamentul britanic a aprobat practic ieșirea din UE cu un acord negociat. Miercuri seara, Camera Lorzilor a cedat în faţa Camerei Comunelor și a votat neschimbat textul propus de guvernul condus de prim-ministrul Boris Johnson.

Misiune spaţială pentru a se studia schimbările climatice

Marea Britanie va conduce o misiune spaţială pentru a se realiza o măsurare absolută a luminii reflectate de pe suprafaţa Pământului. Informaţiile vor fi utilizate pentru a completa observaţiile altor sateliţi, permiţând compararea datelor lor mai uşor. Numită Truths (adevăruri), noua navă spaţială a primit aprobarea de realizare de către statele membre ale Agenţiei Spaţiale Europene, în luna noiembrie, anunţă BBC.

Noul virus din China: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, divizată în legătură cu declararea unei alerte internaţionale, îşi continuă reuniunea de urgenţă şi joi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China), cu peste 440 de îmbolnăviri şi 17 decese, trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie, relatează EFE şi AFP. După ore lungi de dezbatere la sediul OMS din Geneva, comitetul, format din 16 experţi medicali din diferite ţări, a fost împărţit 50% pro şi 50% contra declarării unei astfel de alerte, care va lansa sisteme de prevenire în toată lumea.

Trei tablouri furate de nazişti, restituite moştenitorilor francezi

Guvernul german a returnat, miercuri, trei opere de artă dispărute din Franţa în timpul ocupaţiei naziste, descendenţilor proprietarului lor evreu, colecţionarul Armand Dorville, scrie AFP, citată de News.ro. Este vorba despre două tablouri, „Dame en robe du soir” şi „Portrait d’une dame”, ale pictorului Jean-Louis Forain, precum şi un desen de Constantin Guys, „Amazone avec un cheval cabré”.

Donald Trump va fi primul preşedinte ce va participa la marşul anual împotriva legalizării avortului

Donald Trump va participa vineri, la Washington, la Marşul pentru Viaţă şi va deveni astfel primul preşedinte american ce se va alătura acestui eveniment împotriva legalizării avortului, informează joi AFP, citată de Agerpres. În 2017, Mike Pence a devenit primul vicepreşedinte care a participat la un astfel de marş, iar din 2018, Donald Trump – care în trecut se declara în favoarea legalizării avortului – se adresează miilor de participanţi reuniţi la Washington, de pe un ecran uriaș.

Premieră în industria auto: Tesla devine prima companie de profil evaluată la 100 de miliarde de dolari

Producătorul auto american Tesla a devenit miercuri prima companie auto listată la o bursă de valori care depășește pragul unei capitalizări de peste 100 de miliarde de dolari, transmite Reuters. Valoarea de piaţă a companiei Tesla este mai mare decât valoarea combinată a Ford și General Motors, anunţă Mediafax. Depășirea unui nou nivel record pentru valoarea de piaţă a companiei americane, ce produce vehicule electrice, vine pe fondul unui raliu fulminant ce a demarat în octombrie după anunţul obţinerii unui profit în trimestrul al treilea din 2019, raliu susţinut de veștile pozitive privind producţia la uzina sa din China, singura din afara Statelor Unite.

(Exclusiv RFI) Reacţia BOR faţă de noile cărţi de identitate: „Sunt temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic”

Noile cărţi de identitate, care vor fi eliberate din august 2021 și care vor conţine un cip electronic, generează dezbateri ample, un exemplu în acest sens fiind recenta întrunire de la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Aici, în cadrul dezbaterii programate să dureze o oră și încheiate în final după 8 ore de discuţii aprinse, unii participanţi au invocat potenţiale probleme de ordin religios, fiind aduse în discuţie „Apocalipsa”, „pierderea mântuirii” sau „numărul fiarei, 666”, toate în legătură cu prezenţa cipului electronic în noul model de carte de identitate. RFI a solicitat un punct de vedere din partea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la aceste temeri manifestate în spaţiul public.

Niciun articol afișat