Esenţiale, 4 martie

69

Crucea Roșie critică Europa pentru „lipsa de umanitate”

Problema imigranţilor ajunși în Europa continuă să strice imaginea continentului. Incapacitatea Comisiei Europene de a distribui refugiaţi între statele membre şi de a impune cote, cât și faptul că nu poate garanta demnitatea refugiaţilor care ajung pe continent l-au făcut pe președintele Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Francesco Rocca, să deplângă faptul că Europa își pierde umanitatea.

ONU vrea să trimită Israelul în faţa Curţii Penale Internaţionale

Comisia Internaţională de Anchetă, creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în 2018, a analizat în detaliu felul în care armata şi trupele de securitate israeliene au reacţionat în episodul „Marşul întoarcerii acasă“, adică al protestelor declanşate de palestinieni după ce Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului. Raportul publicat pe 28 februarie menţionează existenţa unei liste cu numele unor înalţi responsabili politici şi militari israelieni care ar putea fi inculpaţi pentru violarea drepturilor omului la Curtea Penală Internaţională. Au fost ucise peste 259 de persoane din Gaza (printre care 35 de copii), 4.903 persoane au fost rănite la picioare, au fost 122 de cazuri de amputări, menţionează raportul.

Marș împotriva guvernului în Italia

Peste 200.000 de persoane s-au strâns sâmbătă pe străzile orașului Milano pentru a protesta împotriva politicilor antiimigraţie ale guvernului italian, pe care îl acuză de promovarea rasismului, a urii și a fricii pentru a dezbina populaţia. Diversitatea este o comoară culturală, cred protestatarii.

Dezbinare în Partidul Laburist în privinţa referendumului

Recent, Partidul Laburist, de opoziţie, din Marea Britanie și-a asumat public că va susţine organizarea unui al doilea referendum pe tema Brexitului pentru a evita o ieșire a Marii Britanii din UE fără acord. Însă parlamentara laburistă Caroline Flint a declarat în weekend că există disensiuni puternice în partid pe această temă și că ar fi între 60 şi 70 de membri de partid care se opun unui al doilea referendum.

SUA nu vor mai organiza exerciţiul militar anual cu Coreea de Sud

După al doilea summit între președintele Americii și cel al Coreei de Nord, care s-a finalizat fără semnarea unui acord în dosarul denuclearizării, Ministerul Apărării de la Seul a anunţat că SUA și Coreea de Sud au decis să renunţe la exerciţiile militare comune anuale de mare anvergură, care atrag constant furia Coreei de Nord. În schimb, vor fi organizate manevre mult mai restrânse.

Australia are parte de cea mai călduroasă vară din istorie

Conform Biroului Naţional de Meteorologie din Australia, vara aceasta s-a înregistrat o temperatură medie cu 2,4 grade Celsius pentru media pe termen lung, ceea ce a dus la înmulţirea incendiilor de vegetaţie și a spitalizărilor. S-au raportat și decese în masă a unor specii de lilieci, pești și cai, iar părţi din Australia trec prin cea mai gravă perioadă de secetă din istoria recentă. Oficialii au confirmat că 2017 și 2018 au fost printre cei mai călduroși ani din istoria măsurătorilor, iar 2019 este de așteptat să îi depășească.

Românii se mută înapoi la sate

Contrar trendului observat peste tot în lume, din anul 1997 încoace mai mulţi români se mută de la oraş la sat decât invers, arată datele Institutului Naţional de Statistică. În 2017, peste 109.000 români s-au mutat de la orașe la sate și doar 87.000 de români s-au mutat de la sate la orașe. Tot în același an, mai bine de 111.000 de români s-au mutat dintr-un oraș în altul. Aceste cifre arată că „oraşele mari sunt incapabile să atragă forţa de muncă, chiar dacă au oferte de joburi”.

Despăgubiri pentru o româncă infectată în spital

Judecătoria Oradea a pronunţat o sentinţă unică în România. Judecătorii au hotărât ca Spitalul Clinic de Urgenţă Oradea să îi plătească unei paciente despăgubiri de 50.000 de lei pentru că femeia a ieșit din spital infectată cu stafilococ, după o naștere prin cezariană. „Infecţia avansase într-un grad foarte ridicat, ajunsese chiar la nivelul organelor interne. Vorbim de o mamă care tocmai născuse, a avut impedimente în alăptarea copilului, în a-şi ţine copilul în braţe. A fost un chin pentru dumneaei…”, a declarat Ioana Ţenţ, avocata reclamantei.

Raed Arafat: Șpăgile din spitale trebuie să dispară

În ciuda faptului că salariile medicilor au crescut semnificativ, există în continuare medici care primesc sau chiar pretind șpăgi, a spus răspicat secretarul de stat Raed Arafat. El a precizat că, deși unele salarii pot atinge și 20.000 de lei, atunci când se iau în calcul gărzile și diverse sporuri, în continuare sunt unii medici care câștigau chiar mai mult de atât prin șpăgi și care nu vor să renunţe la acest obicei.

CE va decide dacă suspendă fondurile pentru România

Comisarul european Corina Creţu a avertizat că mai sunt doar câteva luni până când România ar putea pierde finanţările europene pentru neîndeplinirea listei de 17 condiţii impuse de Comisia Europeană. Încă din septembrie 2017, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, atrăgea atenţia că România mai avea de îndeplinit 5 condiţionalităţi ex ante restante pentru absorbţia fondurilor europene 2014-2020, condiţii care vizau transportul rutier, feroviar, achiziţii publice, cercetare. Deși s-au făcut progrese pentru îndeplinirea condiţiilor, este greu de spus dacă vor fi suficiente pentru un aviz pozitiv.

Cluj: Cel mai scump oraș pe piaţa imobiliarelor

Încă din anul 2017, Clujul a fost încoronat drept cel mai „fierbinte” oraș pe piaţa locuinţelor din România. Potrivit datelor platformei Analize Imobiliare, metrul pătrat util a ajuns să coste în medie 1.410 euro în Cluj, când în București media este pe la 1.230 euro. Aceasta înseamnă că apartamentele din Cluj sunt, în medie, cu 16,6% mai scumpe decât în 2016 și cu 46,9% mai scumpe decât în trimestrul al treilea din 2014.

Guvernul poate interzice Uber și Taxify

La 1 martie, guvernul României a publicat un proiect de ordonanţă care, dacă va fi adoptat, va interzice serviciile de transport în regim de taxi fără autorizaţie, inclusiv aplicaţiile mobile de transport urban de tipul Uber și Taxify. Decizia este luată în urma protestelor realizate de taximetriştii nemulţumiţi de concurenţa neloială pe care le-o fac platformele de car-sharing, deși studiile realizate de IRES arată că peste 2,5 milioane de români folosesc aceste platforme și își doresc să existe pe piaţa locală. Dacă nu se conformează legii, șoferii vor fi amendaţi de fiecare dată când sunt prinşi.