Esenţiale azi, 10 august

70

1.600 de persoane evacuate dintr-o tabără inundată în Franţa

1.600 de persoane, evacuate dintr-o tabără inundată în Franţa

Inundaţii puternice provocate de ploi au forţat evacuarea a circa 1.600 de persoane în sudul Franţei. Majoritatea se aflau într-o tabără de corturi. Unul dintre supraveghetorii din tabără, un bărbat german cu vârsta de peste 70 de ani, este dat dispărut. Peste 400 de pompieri și poliţiști au fost detașaţi în cele mai grav afectate regiuni: Gard, Ardèche și Drôme. Viitura a venit după ce sudul Franţei a fost afectat de un val de căldură neobișnuit pentru perioada aceasta. În șase departamente ale Franţei a fost declarată stare de urgenţă.

Socrii lui Donald Trump au primit cetăţenie americană

Părinţii Melaniei Trump, slovenii Viktor și Amalija Knavs, au depus jurământul pentru cetăţenie joi, în New York. Anterior, cei doi au locuit în Statele Unite pe baza unei vize green card, sponsorizate de Melania Trump. Președintele s-a exprimat în repetate rânduri împotriva imigrării „în lanţ”, argumentând pentru un sistem care ar prioritiza meritul și profesioniștii înaintea legăturilor de rudenie. „Unii oameni vin la noi și își aduc toată familia cu ei, care poate fi cu adevărat rea. INACCEPTABIL!”, scria președintele într-o postare publicată pe contul său de Twitter la 2 noiembrie 2017.

Coreea de Nord denunţă apelurile SUA privind menţinerea sancţiunilor impuse Phenianului

Coreea de Nord a denunţat joi apelurile Statelor Unite privind menţinerea sancţiunilor internaţionale, adăugând că nu poate progresa în privinţa denuclearizării dacă Washingtonul urmează un „scenariu depăşit”. „Cât timp SUA neagă chiar şi eticheta de bază a partenerului său de dialog şi urmează un scenariu depăşit al fostei administraţii, nu se pot aştepta la niciun progres privind implementarea declaraţiei comune a Coreei de Nord şi Statelor Unite care include şi denuclearizarea”, a afirmat Ministerul nord-coreean de Externe.

Jurnaliştii reţinuţi săptămâna aceasta în Belarus au fost eliberaţi

Jurnaliştii reţinuţi miercuri şi joi de autorităţile din Belarus, din cauza suspiciunilor că ar fi accesat în mod ilegal informaţii de pe site-ul agenţiei de stat BelTA, au fost eliberaţi.

Rusia: Noile sancţiuni impuse de SUA sunt „complet ilegale”

Noile sancţiuni impuse Rusiei de către Statele Unite sunt „complet ilegale”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Kremlinului, după ce Administraţia Donald Trump a stabilit că Rusia este responsabilă de atacul cu agent neurotoxic comis în martie în Marea Britanie.

Administraţia Trump va crea Forţa Militară Spaţială până în anul 2020

Administraţia Trump a prezentat, joi după-amiază, planul de înfiinţare a unui nou departament al armatei SUA până în anul 2020 – o forţă militară spaţială care să contracareze mai bine ameninţările de securitate emergente, dar propunerea va avea nevoie de aprobarea unui Congres divizat.

Angajatori britanici: controlaţi imigraţia, dar păstraţi fluxul de muncitori

Cel mai mare sindicat al angajatorilor din Marea Britanie a declarat vineri că acceptă necesitatea controalelor impuse asupra cetăţenilor Uniunii Europene care vor lucra în Regatul Unit după Brexit, însă a transmis că noile legi ale imigraţiei nu trebuie să împiedice companiile să angajeze stafful de care au nevoie.

Germania reduce restricţiile privind afișarea simbolurilor naziste în jocurile video

Jocurile video care conţin simboluri ale unor organizaţii neconstituţionale, precum svastica, vor putea fi vândute în Germania după ce corpul de reglementare a industriei jocurilor video va schimba modul în care gestionează astfel de producţii. O clauză din codul penal permite afișarea acestor simboluri în contexte „adecvate social”, iar legiuitorii vor să aplice această clauză valabilă, de pildă, în domeniul cinematografiei și jocurilor video. „«Adecvat social» înseamnă în contextul acesta că simbolurile organizaţiilor neconstituţionale pot fi folosite într-un titlu dacă acestea servesc unui scop artistic sau știinţific sau dacă ajută la descrierea evenimentelor curente sau istorice”, a spus Elisabeth Secker, reprezentantul corpului de reglementare.

Musulmanii chinezi protestează împotriva demolării unei moschei

Sute de etnici musulmani hui protestează în regiunea Ningxia, din vestul Chinei, pentru a-și manifesta opoziţia faţă de intenţia guvernului de a demola o moschee uriașă, construită recent. China, care garantează oficial libertatea religioasă, a înăsprit în ultimii ani controalele în regiunile majoritar islamice sub pretextul că își protejează cetăţenii de radicalizare și violenţă.

Chile: Razie în biroul episcopului catolic militar

Emiliano Arias, procurorul care conduce ancheta privind tăinuirea abuzului sexual în Biserica Catolică din Chile, a declarat că unul dintre cele opt raiduri efectuate în cadrul investigaţiei sale a avut loc în biroul episcopului militar Santiago Silva. Acesta este totodată președintele conferinţei episcopilor catolici din Chile. În urma raziei, poliţiștii au confiscat mai multe documente legate de plângerile făcute de-a lungul a 20 de ani, pe parcursul conducerii lui Silva și a predecesorului său.

Autobuz care transporta copii, atacat în Yemen

Zeci de persoane au fost ucise sau rănite joi într-un atac asupra unui autobuz ce transporta copii, în nordul Yemenului, a anunţat reprezentanţa Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în această ţară devastată de război.