Esenţiale azi, 11 ianuarie

90

ANSVSA admite că ouă contaminate cu Fipronil au ajuns în consum

Cel puţin 102.480 de ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma avicolă din Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, au ajuns în consum – au declarat joi reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pentru Mediafax. Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor Teleorman nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere referitor la acest caz şi pentru a explica de ce nu au informat populaţia despre contaminarea ouălor cu Fipronil.

Deficitul comercial al României a crescut cu 18,2% în primele 11 luni ale anului trecut

Din ianuarie până în noiembrie 2018, importurile au fost de 76.546 de miliarde de euro, cu 10,1% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au fost de 63.133 de miliarde de euro, un avans de 8,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 13,4 miliarde de euro după primele 11 luni din 2018, cu 18,2% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017.

România, ultimul loc în UE la cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

În 2017, statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit împreună 320 de miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare (R&D), iar sumele alocate pentru cercetare şi dezvoltare ca procent din PIB s-au ridicat la 2,07%, comparativ cu 2,04% în 2016. În urmă cu 10 ani, în 2007, state membre au alocat pentru cercetare şi dezvoltare 1,77% din PIB. România a alocat pentru cercetare în 2017 doar 0,5% din Produsul Intern Brut.

Viktor Orban: „Vor exista două civilizaţii în UE”

În prima sa conferinţă de presă pe 2019, șeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, a abordat problema migraţiei, precizând că la ora actuală se disting două ideologii antagonice în Europa. „Vor două civilizaţii în UE. Un amestec musulman-creștin în Occident și o europenitate tradiţională în Europa Centrală”, a declarat Orban, citat de Euronews.

Ceremonia de lansare a președinţiei României în UE

România a preluat oficial, joi seară, președinţia Consiliului Uniunii Europene, marcând momentul cu o ceremonie organizată la Ateneul Român. În cadrul acesteia au rostit discursuri Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu, Florin Iordache, Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker și Viorica Dăncilă.

Președintele Iohanis a afirmat că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care o propunem pentru următoarele şase luni şi pe care va trebui să o urmărim cu toţii cu consecvenţă.

„În mare măsură, depinde acum de România dacă și în ce fel Europa va depăși provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, într-un discurs rostit integral în limba română.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat că „a rămas mândru de semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană”, în aprilie 2005, în timpul mandatului său de președinte al Consiliului European.

„Vreau să le spun partenerilor europeni că românii au fost, sunt și vor rămâne un popor pro-european. Ne dorim să fim parteneri egali și respectaţi, și iată că azi România se așază la masa la care se discută și se decide viitorul UE”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

În timpul ceremoniei, în faţa Bibliotecii Universitare, câteva sute de persoane s-au adunat la protestul anunţat sub deviza „We need UE” și „Vrem Europa, nu dictatură”, de organizaţiile „Rezistenţa”, „Corupţia Ucide” și „Iniţiativa România”.

Papa Francisc vine în România pe 31 mai

Suvernul pontif va ajunge la București pe 31 mai 2019 şi va rămâne în ţara noastră pentru trei zile. În cadrul programului oficial, papa Francisc va merge și la Iaşi. Invitaţia oficială a fost făcută de președintele Klaus Iohannis în martie 2017. Ultima vizită a unui suveran pontif în România a fost cea a papei Ioan Paul al II-lea, în 1999.

„Scut” împotriva dezinformării – proiect propus de un grup de experţi în IT

Un grup de experţi în IT a propus crearea unei baze de date naţionale cu paginile online şi site-urile care dezinformează şi workshopuri regionale pe tema dezinformării. Totodată, experţii propun depistarea paginilor sau a conturilor false de Facebook sau Twitter care promovează dezinformare şi raportarea acestora pentru închiderea conturilor.

Irakul închide tabere de refugiaţi

La puţin peste un an de la ultima sa bătălie împotriva grupării Stat Islamic, Irakul a început să închidă taberele de refugiaţi din vestul provinciei Anbar și să trimită familiile „acasă”, în orașe ruină. Associated Press scrie despre aproape 800 de familii care, potrivit datelor ONU, s-ar afla astfel în pericol.

Vestele Galbene au vandalizat 60% dintre radarele din Franţa

Membrii mişcării Vestele Galbene au vandalizat aproape 60% din întreaga reţea de radare a Franţei, protestele fiind marcate şi de incidente. Mişcarea a început ca protest faţă de creşterea preţurilor la combustibil, iar protestatarii au blocat numeroase şosele.

Manevre militare ruse la Marea Neagră

Sisteme de rachete sol-aer S-400 au respins un atac masiv cu rachete simulat în cursul unor manevre desfăşurate de Rusia joi, pe coasta sa de la Marea Neagră, a anunţat serviciul de presă al Districtului militar Sud într-un comunicat, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Ministrul norvegian al apărării nu exclude un război în Europa

Declanşarea unui conflict armat între statele europene nu mai este o perspectivă de neconceput, consideră şeful departamentului militar al Norvegiei. Oficialul a făcut această declaraţie într-un discurs rostit la şedinţa Societăţii Militare din Oslo.

Oslo: Capitala Verde a Europei în 2019

Oslo intenţionează să reducă emisiile de gaze nocive cu 95% până în 2030. Un obiectiv ambiţios, iar titlul de „Capitală Verde a Europei” în 2019 ridică ştacheta, fiindcă o asemenea distincţie obligă la mai mult, scrie Deutsche Welle.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.