Esenţiale azi, 11 aprilie

64

Negocierile pentru procurorul-șef european vor fi reluate după alegeri

Negocierile dintre Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea procurorului-şef european s-au încheiat fără niciun acord şi dosarul va rămâne pe agenda viitorului Parlament, care va fi format după alegerile europene din 23-26 mai. Reprezentanţii PE şi cei ai Consiliului UE au avut trei runde de negocieri, în 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie.

Elveţia anulează, în premieră, un referendum

Pentru prima dată în istoria modernă a Elveţiei, rezultatul unui referendum naţional a fost anulat. Cetăţenii fuseseră întrebaţi în februarie 2016 dacă partenerii care trăiesc în concubinaj ar trebui să plătească aceeași taxă precum cuplurile căsătorite. Propunerea a fost respinsă în urma unui vot strâns. Curtea Supremă a anulat rezultatul, argumentând că votanţii nu au beneficiat de informaţii complete. Elveţia este cunoscută pentru frecvenţa referendumurilor, parte a sistemului de democraţie directă.

Sute de milioane de indieni, așteptaţi la vot

India a început prima etapă a alegerilor parlamentare, cozi imense fiind formate în apropierea secţiilor de votare. Deși ţara se confruntă cu dificultăţi economice care au scăzut popularitatea guvernului, partidul premierului Narendra Modi rămâne favorit, suportul pentru acesta crescând în urma recentelor tensiuni cu Pakistanul. Aproape 900 de milioane de cetăţeni indieni au drept de vot, prima din cele șapte faze ale alegerilor acoperind un electorat de 142 de milioane de persoane. Alegerile vor dura până pe 19 mai.

Kim Jong-un își dorește o economie independentă

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că ţara sa trebuie să dea o „lovitură elocventă” celor care impun sancţiuni în dreptul Coreei, asigurându-se că economia este mai autonomă. Dezvoltarea economică a fost declarată o prioritate strategică în aprilie anul trecut, Kim Jong-un afirmând că va dubla eforturile pentru a crea o economie naţională care să se autosusţină, pentru a da „o lovitură elocventă forţelor ostile care cred în mod eronat că sancţiunile pot îngenunchea Coreea”.

Brexitul se amână până la 31 octombrie

Liderii UE au convenit joi să amâne Brexitul până la sfârșitul lunii octombrie. Situaţia va fi evaluată din nou în luna iunie. Dacă acordul pentru Brexit va fi adoptat de parlamentarii britanici în primele săptămâni ale lunii mai, Regatul Unit va părăsi blocul comunitar la 1 iunie. Franţa a cerut garanţii că Marea Britanie va organiza în mod corespunzător alegerile europarlamentare din luna mai.

Noua Zeelandă se teme de interferenţa Chinei în afacerile interne

Șefa serviciilor secrete din Noua Zeelandă și-a exprimat joi îngrijorarea în legătură cu interferarea altor state în afacerile ţării, prin încercări de a influenţa politicienii și alegerile locale. În octombrie anul trecut, liderul unui partid de opoziţie din Noua Zeelandă a fost acuzat de nedeclararea a 100.000 de dolari primiţi de la un om de afaceri chinez. Statul vecin Australia a introdus legi pentru combaterea interferenţei străine, temându-se de amestecul Chinei, care ar susţine financiar anumiţi oameni politici. Beijingul neagă acuzaţiile.

Președintele Coreei de Sud se întâlnește cu Donald Trump

Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, se întâlnește cu președintele american, Donald Trump, în încercarea de a relua dialogul cu Coreea de Nord în perspectiva denuclearizării, după summitul eșuat din februarie dintre președintele SUA și cel coreean. Moon se întâlnește și cu secretarul de stat, Mike Pompeo, cu consilierul prezidenţial pentru securitate, John Bolton, și cu vicepreședintele Mike Pence.

Statele Unite cer retragerea sprijinului ONU pentru Maduro

Vicepreședintele american, Mike Pence, a cerut miercuri Naţiunilor Unite să revoce sprijinul acordat președintelui venezuelean, Nicolas Maduro, și să îl recunoască pe liderul opoziţiei, Juan Guaido, ca lider legitim al ţării. Deși mai mult de 50 de ţări l-au recunoscut pe Guaido ca președinte, este improbabil ca Washingtonul să obţină suportul necesar din partea Adunării Generale a ONU pentru a adopta o astfel de măsură. În februarie, Statele Unite și Rusia și-au blocat reciproc rezoluţiile pe tema crizei din Venezuela în Consiliul de Securitate ONU.

Egiptul se retrage din coaliţia împotriva Iranului

Egiptul s-a retras din proiectul unei alianţe a statelor arabe împotriva Iranului, o organizaţie de tipul NATO, care ar include SUA, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Bahrainul, Qatarul, Omanul și Iordania. Ţara se îndoiește cu privire la seriozitatea iniţiativei, în condiţiile incertitudinii cu privire la un al doilea mandat al președintelui SUA Donald Trump. Retragerea Egiptului, care are cea mai mare armată dintre ţările din lumea arabă, este cea mai recentă provocare în calea creării alianţei, după scandalul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, pus de comunitatea internaţională pe seama Arabiei Saudite, și de diferendele dintre Arabia Saudită și Qatar.

FMI: Monedele virtuale clatină sistemul financiar

Tehnologiile financiare precum monedele virtuale „clatină” sistemul bancar și trebuie monitorizate pentru a menţine stabilitatea acestuia, a declarat șefa Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde. Aceasta a afirmat că inovaţia în sectorul bancar trebuie însoţită de reglementări pentru a menţine stabilitatea și încrederea în sistem. Unele bănci, precum J. P. Morgan sau Goldman Sachs, încearcă să îmbrăţișeze noile tehnologii, ca și marile companii. Facebook își dezvoltă propria monedă virtuală, în timp ce Apple și-a lansat propriul card de credit luna trecută, în parteneriat cu banca Goldman Sachs.

Brazilia este acuzată de implementarea sclaviei în penitenciare

Brazilia folosește deţinuţii ca „muncitori voluntari”, într-o mișcare despre care experţii ONU spun că este ilegală. Sistemul penal brazilian se bazează pe munca prost plătită a deţinuţilor, ţinuţi în închisori subfinanţate și înghesuite. În iulie anul trecut, guvernul de la Rio a introdus un nou tip de „muncă voluntară”, care afectează sute de persoane și nu ia în considerare legile care cer ca deţinuţii să fie plătiţi pentru munca depusă în închisoare. „Munca în închisoare ar trebui să respecte anumite standarde legate de condiţii decente de lucru, inclusiv un sistem echitabil de remunerare”, a spus Birgit Gerstenberg, reprezentant al ONU.