Esenţiale azi, 11 martie

81

Jumătate din români cred în beneficiile vaccinării

Puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile. Potrivit unui studiu al INSCOP pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% crede că vaccinarea copiilor este necesară. Două treimi dintre respondenţi spun că părinţii trebuie să discute cu medicul de familie despre vaccinarea copiilor lor.

Două tragedii aviatice, același tip de avion

Cel mai performant model de Boeing a fost implicat în a doua tragedie aviatică în nici jumătate de an. Un 737 MAX 8 s-a prăbuşit în Etiopia, iar 157 de oameni şi-au pierdut viaţa. Același tip de avion s-a prăbușit în Indonezia în luna octombrie anul trecut, când toţi cei 189 de pasageri au murit. În urma tragediei din Etiopia, China a cerut companiilor aeriene naţionale să suspende operaţiunile comerciale ale tuturor avioanelor Boeing 737-8. Experţii spun că încă nu se poate spune dacă există vreo legătură între cele două accidente și particularităţile modelului de avion.

Modelul 737 MAX 8 este unul dintre cele mai recente versiuni ale aeronavei Boeing 737, cel mai bine vândut avion de linie din toate timpurile. Compania spune că noul model este cu până la 12% mai eficient energetic decât versiunea clasică şi a primit comenzi pentru aproape 5.000 de exemplare, din întreaga lume, inclusiv din România.

Trump vrea încă 8,6 miliarde de dolari pentru zid

În propunerile pentru anul fiscal 2020, care vor fi anunţate luni, președintele SUA, Donald Trump, va cere 5 miliarde de dolari din bugetul Ministerului Securităţii Interne şi 3,6 miliarde de dolari din cel al Pentagonului, pentru a finanţa zidul de la frontiera cu Mexicul. Fondurile respective s-ar adăuga finanţării obţinute prin declararea stării de urgenţă naţională anunţată în luna februarie, o procedură care îi permite președintelui să evite Congresul pentru a debloca finanţări. Congresul contestă legitimitatea stării de urgenţă.

Ultimul asalt asupra SI

Forţele Democratice Siriene (SDF), susţinute de SUA, au lansat un nou atac asupra orașului Baghuz, ultima enclavă a grupării Stat Islamic în Siria. Atacul a început duminică, forţele siriene fiind însoţite de avioane americane care au ţintit depozitele de armament. Săptămâna trecută, 8.500 de oameni au fost evacuaţi din Baghuz, printre care 500 de militanţi SI, care s-au predat. Doar în ultima lună s-au predat mai mult de 4.000 de militanţi ai grupării teroriste. Victoria asupra orașului ar însemna sfârșitul califatului proclamat de SI în 2014. În ciuda pierderii teritoriului, gruparea încă reprezintă o ameninţare majoră, fiind capabilă să organizeze atacuri teroriste pe glob.

Acces mai greu pentru americani în spaţiul Schengen

În prezent, americanii pot călători în ţările Schengen folosind pașaportul. Din 2021, ei vor fi nevoiţi să se înscrie înainte în sistemul european de informaţii și de autorizare privind călătoriile – ETIAS, lucru obligatoriu pentru cetăţenii tuturor statelor care nu aparţin UE și care nu au nevoie de viză pentru a intra în spaţiul Schengen. În urma completării unui chestionar online și a achitării unei taxe de 7 euro, solicitantul primește un permis de călătorie ce va fi folosit împreună cu pașaportul. O procedură similară trebuie să parcurgă și cetăţenii europeni atunci când călătoresc în SUA, chiar dacă sunt cetăţeni din state care nu au nevoie de viză.

SUA și Rusia, principali exportatori de armament

Statele Unite ale Americii rămân deasupra tuturor celorlalte ţări în topul exportatorilor globali de armament, urmate de Rusia. Exporturile de arme majore au fost cu 75% mai mari decât cele ale Rusiei în perioada 2014-2018, în timp ce în 2009-2013 au fost doar cu 12% mai mari. Mai mult de jumătate din exporturile de arme din SUA au mers în Orientul Mijlociu.

Sprijinul pentru un Brexit fără acord a crescut

Sprijinul pentru un Brexit fără acord crește în Marea Britanie în timp ce parlamentarii se pregătesc să-și pronunţe verdictul final asupra acordului de retragere propus de prim-ministrul Theresa May. Un sondaj realizat în rândul a 2.000 de persoane a constatat că 44% din publicul britanic preferă un Brexit fără acord în locul unui acord obţinut până în luna mai. Rezultatul înregistrează o creștere de șase puncte procentuale faţă de luna ianuarie.

Venezuela trece prin cea mai gravă pană de curent

De joi, venezuelenii trec prin cea mai îndelungată pană de curent din istorie. Cincisprezece persoane cu afecţiuni grave la rinichi au murit din cauză că nu au putut face la timp dializa. De asemenea, patru bebeluşi ar fi murit în incubatoarele unui spital pediatric. Guvernul preşedintelui Nicolas Maduro a spus că ar fi vorba despre un atac susţinut de SUA asupra surselor de alimentare cu energie electrică și a anunţat că va oferi Organizaţiei Naţiunilor Unite dovezi în acest sens.

Convoiul președintelui Ucrainei, atacat de ultranaţionaliști

Un grup de ultranaţionalişti ucraineni a atacat sâmbătă convoiul preşedintelui Petro Poroşenko în localitatea Cerkasî. Manifestanţii au protestat faţă de corupţia din cadrul guvernului, în special în ce privește deturnarea de fonduri publice destinate armatei. Un apropiat al lui Poroşenko, între timp demis de acesta, este acuzat de contrabandă cu piese de schimb pentru echipamente militare, care ar fi fost cumpărate ilegal din Rusia și livrate armatei la preţuri de trei până la de patru ori mai mari. În confruntările din Cerkasî şi din Kiev au fost răniţi 25 de poliţişti.

Marș pentru climă în Olanda

Câteva zeci de mii de persoane au participat duminică la un „marş pentru climă” la Amsterdam, manifestanţii cerând guvernului olandez să introducă măsuri concrete pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice. „Ne-am săturat de promisiunile vagi şi cerem măsuri concrete”, au comunicat organizatorii, printre care s-au numărat Greenpeace şi federaţia sindicală FNV. Olanda este în mod special expusă riscurilor provocate de schimbările climatice, în special prin topirea banchizelor de gheaţă, din cauza faptului că zone întinse din această ţară se află sub nivelul mării.

Proteste în Rusia faţă de restricţiile privind internetul

Mii de persoane au protestat duminică la Moscova şi în alte oraşe din Rusia faţă de noile restricţii impuse în ce privește traficul de internet. Camera inferioară din parlamentului rus a aprobat o lege care împiedică traficul de internet din Rusia să treacă prin servere din alte state, mişcare catalogată de critici ca fiind o tentativă de control a conţinutului online.

Alegeri formale în Coreea de Nord

Nord-coreenii și-au ales duminică un nou parlament, pentru a doua oară sub conducerea liderului suprem Kim Jong-un. Procedura reprezintă o formalitate: alegătorii trebuie să bifeze „da” sau „nu” pe buletinul de vot, un singur candidat din cadrul Partidului Muncitoresc Coreean fiind desemnat pentru fiecare circumscripţie.

Hărţuirea sexuală, o problemă în Danemarca

În ciuda politicilor de egalitate sexuală, Danemarca are cea mai mare rată a violurilor din Europa. Ministerul Justiţiei estimează că aproximativ 5.100 de femei sunt anual victime ale violurilor sau tentativelor de viol, în timp ce Universitatea de Sud din Danemarca (SDU) avansa cifra de 24.000 de cazuri în 2017. În același an, numai 890 de violuri au fost raportate, dintre care 535 au dus la anchete și la 94 la condamnări. Legea daneză a fost criticată pentru că definește violul în funcţie de folosirea violenţei, în loc de existenţa consimţământului.