Esenţiale azi, 11 noiembrie

61

Europa

Bosnia a început mutarea migranţilor din tabăra de la Vucjak

Bosnia a început marţi mutarea migranţilor aflaţi în tabăra improvizată şi insalubră de la Vucjak, în nordul ţării, către facilităţi mai adecvate. Mulţi dintre migranţi au afirmat anterior că nu doresc să plece de la Vucjak, o tabără construită pe locul unei foste gropi de gunoi, unde nu există apă curentă şi toalete. Ei au susţinut că vor să încerce să treacă frontiera în Croaţia, chiar dacă riscă să fie prinşi de poliţie, decât să se întoarcă din drum sute de kilometri.

Cehia: Șase morţi și doi răniţi într-un atac armat

Șase persoane au fost ucise și două, rănite grav, în cadrul unui atac armat comis marţi la Spitalul Universitar din Ostrava, Cehia. Cinci persoane au murit pe loc, iar a şasea, în timpul intervenţiei chirurgicale. Atacul a fost comis într-o sală de aşteptare, unde victimele au fost împuşcate de la mică distanţă. Suspectul s-a sinucis la trei ore după atac, fiind găsit mort într-un autoturism.

Zeci de mii de cehi cer din nou demisia premierului

Zeci de mii de cehi au cerut marţi la Praga demisia premierului Andrej Babis, acuzat de fraudă cu fonduri europene şi conflict de interese. Două alte astfel de manifestaţii, în iunie şi noiembrie, au reunit fiecare un sfert de milion de persoane, fiind cele mai importante proteste de la prăbuşirea comunismului. Premierul este suspectat că a abuzat de fonduri europene acordate întreprinderilor mici pentru a-şi construi un complex hotelier şi agricol.

Protestele continuă în Franţa

Mai multe sute de mii de persoane au manifestat din nou marţi pe tot cuprinsul Franţei împotriva controversatei reforme a pensiilor, ce urmează să fie prezentată miercuri de executiv, greva continuând mai ales în sectorul transporturilor. Manifestanţii vor să oblige guvernul să renunţe la instituirea unui „sistem universal” de calculare a pensiei, pe bază de puncte, în locul celor 42 de regimuri existente, şi care să fie „mai corect” şi echilibrat financiar. Francezii se tem de o precarizare a situaţiei pensionarilor în urma reformei.

 

America de Nord

SUA: Șase morţi într-un atac armat în Jersey City

Şase persoane şi-au pierdut viaţa într-un atac armat care a durat peste două ore marţi în centrul Jersey City, SUA. Un poliţist şi trei civili au fost ucişi, precum şi cei doi suspecţi, iar alţi doi poliţişti au fost răniţi. Atacul armat a început într-un cimitir, însă suspecţii s-au deplasat apoi „foarte rapid şi continuu în cartier”, timp de mai multe ore. Sute de poliţişti s-au aflat pe străzi timp de mai multe ore, împreună cu zeci de ambulanţe.

 

Orientul Mijlociu

ONU nu a putut stabili provenienţa armelor folosite în distrugerea rafinăriilor saudite

Comisia ONU care a evaluat pagubele produse de atacul cu rachete din 14 septembrie asupra rafinăriilor saudite din Abqaiq și Khurais nu a putut stabili originea armelor folosite, a transmis marţi secretarul general ONU, Antonio Guterres. SUA, ţările europene și Arabia Saudită au atribuit atacul Iranului, care însă a negat orice implicare. Rebelii yemeniţi houthi au revendicat atacul, însă raportul ONU subliniază că aceștia nu posedă arme de tipul celor folosite în cadrul atacurilor.

 

Africa

Somalia: Unsprezece morţi într-un atac terorist

Cel puţin 11 persoane, inclusiv 5 militanţi, au murit și 10 au fost rănite într-un atac al grupării teroriste islamiste Al-Shebab asupra unui hotel din capitala somaleză Mogadiscio. Atacul, lansat marţi seara, a durat aproape şase ore. În jur de 10 persoane au fost rănite, în timp ce aproape 100 aflate în zonă au fost salvate. Al-Shebab, grupare fundamentalistă sunnită asociată cu Al-Qaeda, luptă de mai mulţi ani împotriva guvernului somalez.

Madagascar: Nouă morţi și pagube masive în urma ciclonului Belna

Nouă persoane au fost ucise, trei sunt dispărute și mai mult de 1.400 au rămas fără adăpost în urma ciclonului Belna, care a lovit marţi nord-vestul insulei Madagascar, cu vânturi de peste 155 km/h. Furtuna a afectat 80% din clădirile orașului de coastă Soalala.

 

Asia

Aung San Suu Kyi apără Myanmarul de acuzaţia de genocid

Lidera de facto a guvernului din Myanmar, Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a declarat miercuri, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, că situaţia minorităţii musulmane rohingya a fost prezentată într-un mod „incomplet şi înşelător”. Ea a subliniat că mai multe expulzări în masă petrecute în anii ’90 în timpul conflictelor din Balcani nu au fost considerate genociduri, explicând că problemele din statul Rakhine datează de secole. Aung San Suu Kyi a admis însă că nu poate fi exclusă posibilitatea ca armata să fi folosit forţa în mod disproporţionat şi a dat asigurări că autorii eventualelor crime de război vor fi aduşi în faţa justiţiei. Myanmarul este acuzat de genocid asupra minorităţii musulmane rohingya.

 

Australia și Oceania

Un teritoriu din Papua Noua Guinee și-a cerut independenţa

Populaţia insulelor Bougainville, Papua Noua Guinee, a votat cu o majoritate covârșitoare (98%) pentru independenţă, în cadrul unui referendum consultativ. În acest moment, teritoriul are un statut autonom. La momentul creării statului Papua Noua Guinee, în 1975, cererea regiunii pentru independenţă a fost ignorată. În cazul în care va apărea un nou stat, acesta va avea un teritoriu puţin mai mare decât al Ciprului și o populaţie comparabilă cu a insulelor Vanuatu.