Esenţiale azi, 12 februarie

99

Iranienii sărbătoresc a 40-a aniversare a Revoluţiei Islamice

Zeci de mii de iranieni au înfruntat zăpada în Teheran pentru a sărbători Revoluţia Islamică din 1979. Oamenii s-au adunat în Piaţa Azadi (Piaţa Libertăţii), unde președintele Hassan Rouhani a ţinut un discurs în care a subliniat faptul că puterea militară a Iranului și programul său balistic își vor continua dezvoltarea, în ciuda opoziţiei occidentale.

Rusia se va deconecta de la Internet, simulând un război cibernetic

Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global, ca parte a unui experiment de proporţii care ar simula ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război cibernetic. Rusia are printre cele mai restrictive legi în domeniul datelor pe internet și marile companii locale, apropiate de Kermlin, controlează informaţia. Testul va fi făcut până la 1 aprilie, însă ziua nu a fost anunţată.

Norvegienii, iritaţi de bruiajul rusesc

Serviciile norvegiene de informaţii externe subliniază incidentele repetate în cursul cărora semnalele GPS sunt scoase din funcţiune în regiunile de la frontiera cu Rusia. Aceste episoade coincid cu desfăşurarea de exerciţii militare pe teritoriul norvegian, precum manevrele NATO. „Este important să spunem în mod clar că este inacceptabil”, a declarat ministrul apărării.

În noiembrie, Finlanda vecină l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Helsinki pentru a răspunde acuzaţiilor de bruiere a semnalelor sistemului de geolocalizare, care a afectat de asemenea teritoriul său în timpul exerciţiului NATO. Moscova respinge acuzaţiile.

Cazurile de pojar din Europa s-au triplat anul trecut

Cazurile de pojar din Europa s-au triplat în 2018, faţă de 2017, ajungând la 82.596 – cel mai mare număr înregistrat în această decadă, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Deși rata vaccinării a crescut, OMS spune că aceasta nu este suficient de ridicată pentru a preveni răspândirea virusului.

În Europa, cele mai multe cazuri de pojar din 2018 au fost raportate în: Ucraina (53.218), Serbia (5.076), Franţa (2.913), Italia (2,517), Rusia (2.256), Georgia (2.203), Grecia (2.193), Albania (1.466), România (1.087). În 2018 au decedat 72 de persoane din cauza pojarului, faţă de 42 de cazuri, în 2017.

Băncile internaţionale se plâng de „taxa pe lăcomie”

Două mari bănci internaţionale de dezvoltare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, s-au plâns în mod oficial Guvernului României în legătură cu planurile privind o nouă taxă în sectorul bancar.

La finele anului trecut, Guvernul a stabilit impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (așa-numita „taxă pe lăcomie”). Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi a dus la o depreciere a leului la un minimum istoric.

Escaladare diplomatică Turcia-China, pe fondul acuzaţiilor turce privindu-i pe uiguri

China a protestat la criticile venite din partea Turciei privind tratamentul aplicat minorităţii uigure și a cerut Ankarei să își retragă „minciunile absurde”. De asemenea, Beijingul a negat acuzaţiile Turciei privind moartea faimosului cântăreţ uigur Abdurehim Heyit, prezentând un videoclip în care un om ce pare a fi artistul în cauză susţine că starea lui de sănătate este foarte bună și că nu a fost niciodată maltratat.

Uigurii, care au legături lingvistice și culturale cu Turcia, constituie principalul grup etnic din Xinjiang. Lovită în mod regulat de atentate și atacuri mortale, pe care Beijingul le pune pe seama separatiștilor sau grupurilor islamiste uigure, regiunea este supusă în permanenţă unei supravegheri stricte din partea poliţiei. Peste un milion de musulmani, mai ales uiguri, ar fi deţinuţi în centre de reeducare politică. Beijingul neagă acuzaţiile, susţinând că nu ar fi vorba de centre de reeducare, ci de centre de „formare profesională” împotriva „radicalizării islamiste”.

Turcia a denunţat sâmbătă „politica de asimilare sistematică” la adresa uigurilor drept „o rușine pentru umanitate” și a făcut apel la comunitatea internaţională și la secretariatul general al ONU pentru a pune capăt acestei „tragedii umane”. Aceste declaraţii au avut efectul unei bombe, deoarece principalele ţări cu majoritate musulmană nu au exprimat până acum nicio opinie legată de acest subiect atât de sensibil, pentru a-și menţine relaţiile cu Beijingul.

Conferinţa de Securitate de la München: Competiţia dintre marile puteri indică un viitor ostil

O nouă epocă de concurenţă între mari puteri globale, precum China, SUA şi Rusia, face ca omenirea să se confrunte cu un viitor impredictibil şi mai ostil, conform unui raport al organizatorilor Conferinţei de Securitate de la München.

„Având în vedere perspectivele strategice ce predomină la Washington, Beijing şi Moscova, aşteptările unei noi epoci de competiţie între marile puteri par să se transforme într-o profeţie care se împlineşte de la sine. Dacă toată lumea se pregăteşte pentru o lume ostilă, apariţia sa este aproape predestinată… Perioada de după Războiul Rece – şi optimismul general cu care a fost asociată – a luat sfârşit. Dar nu este clar ce fel de nouă ordine va apărea (…) şi dacă perioada de tranziţie va fi paşnică”, subliniază documentul.

Ungaria scutește de taxe familiile cu 4 sau mai mulţi copii

Premierul ungar, Viktor Orban, a anunţat că femeile din Ungaria cu 4 sau mai mulţi copii nu vor mai plăti taxe pe venit, ca parte dintr-o strategie a guvernului de a creşte rata natalităţii. Premierul a afirmat că familiile care au mai mulţi copii reprezintă o variantă preferabilă faţă de familiile de imigranţi. „În toată Europa sunt din ce în ce mai puţini copii, iar răspunsul din partea occidentului este migraţia. În loc de numere, vrem copii unguri. Pentru noi, imigraţia înseamnă că ne predăm”, a declarat Orban.

Slovenia acuză Italia de revizionism istoric

Președintele Sloveniei, Borut Pahor, i-a acuzat luni pe ministrul italian de interne, Matteo Salvini, şi pe preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, de afirmaţii „inacceptabile” referitoare la masacrarea unor italieni de către partizani iugoslavi la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cursul unei ceremonii desfășurate în apropiere de frontiera slovenă, Tajani a vorbit despre „mii de victime nevinovate ucise pentru că erau italiene”, însă, potrivit slovenilor, masacrele comise de partizanii lui Tito în ultimele luni ale conflictului i-au vizat în special pe fascişti sau pe colaboratori ai fasciştilor şi nu au avut o dimensiune etnică. Masacrele rămân un punct sensibil în relaţiile italo-slovene. Estimarea numărului de victime diferă, de la câteva sute la peste 10.000.

Bugetul Sănătăţii ajunge la 4,84% din PIB

Bugetul Ministerului Sănătăţii și al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ajunge, anul acesta, la 4,84% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă „o creștere istorică”, conform ministrului sănătăţii, Sorina Pintea.

Comisia Europeană: Ordonanţa de urgenţă de recurs în anulare încalcă statul de drept

„Siguranţa juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive, este o componentă esenţială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiţie, este important ca deciziile judiciare definitive să nu mai poată fi repuse în discuţie”, spune Comisia Europeană, într-un răspuns adresat Guvernului României.