Esenţiale azi, 12 septembrie

128

Fructele din import pot cauza cancer

Președintele Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează că importurile de fructe de pe teritoriul ţării noastre sunt tratate cu substanţe antifungice care pot duce la apariţia cancerului. Recomandările specialiştilor sunt de a evita fructele care au un aspect perfect şi de a le alege pe cele cât mai proaspete. „Am depus diligenţe, cel puţin pentru citrice, de afişare a unei informaţii utile şi esenţiale consumatorului şi anume că fructele respective sunt tratate cu imazalil, care nu este destinat consumului uman”, a declarat Constantinescu.

Românii nu se protejează de radiaţii

Două treimi dintre utilizatorii de tehnologie români cunosc faptul că reţelele de comunicaţii electronice sau dispozitivele utilizate pot emite radiaţii, dar 40% din utilizatori nu se protejează, a declarat miercuri Sorin Grindeanu, preşedintele Autoritatăţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), pe baza unui sondaj la care au participat 1.430 de persoane. Ca metode de protecţie, 35% dintre utilizatori încearcă să ţină aparatele la distanţă mai mare (de exemplu utilizând căştile pentru a vorbi la telefon), 30% încearcă să reducă timpul de utilizare efectivă, 18% închid telefonul/routerul Wi-Fi noaptea sau nu dorm cu ele în aceeaşi cameră, iar 8% ştiu să nu utilizeze dispozitivele când semnalul este slab.

Studenţii pot rămâne în Marea Britanie doi ani după absolvire

Studenţii străini vor putea să rămână, începând din 2020, în Marea Britanie, până la doi ani după finalizarea studiilor pentru a-şi căuta un loc de muncă, conform unei noi măsuri anunţate miercuri de guvernul de la Londra. În baza reglementărilor actuale, studenţii pot rămâne în ţară pentru patru luni după finalizarea studiilor. „Contribuţia importantă pe care studenţii străini o aduc ţării şi universităţilor noastre este atât culturală, cât şi economică. Prezenţa lor este în avantajul Marii Britanii”, a transmis ministrul educaţiei, Gavin Williamson. În Marea Britanie studiază în fiecare an aproximativ 450.000 de tineri din diferite state ale lumii.

Mii de persoane dispărute, în urma uraganului Dorian

Circa 2.500 de persoane sunt date dispărute în Bahamas după trecerea uraganului Dorian, au declarat miercuri autorităţile, avertizând că numărul deceselor este aşteptat „să crească în mod semnificativ”. Peste 5.500 de persoane au fost evacuate de pe insula Noua Providenţă. Furtuna, care a atins prima dată ţărmul arhipelagului la 1 septembrie, a măturat zone întregi, insulele Grand Bahama şi Abaco fiind cel mai grav afectate.

Fostul baschetbalist Michael Jordan a anunţat, marţi, că va dona un milion de dolari organizaţiilor umanitare care ajută populaţia din Bahamas.

Rusia retrage arsenalul sovietic din Transnistria

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a confirmat miercuri intenţiile Moscovei de a-şi retrage arsenalul sovietic din Transnistria, regiunea separatistă a Republicii Moldova. Arsenalul, estimat la aproximativ 40.000 de tone de arme şi muniţii lăsate de armata sovietică în retragerea sa din Europa, a fost un element de descurajare pentru autorităţile moldovene şi o garanţie de securitate pentru separatiştii din Tiraspol. Republica Moldova reclamă demilitarizarea completă a Transnistriei, inclusiv plecarea trupelor de pace ruse, a căror prezenţă Chişinăul o consideră ilegală. În conformitate cu Acordul pentru soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, din 1992, Rusia a instalat 2.400 de militari pentru garantarea păcii, contingent redus de-a lungul anilor. Teritoriul transnistrean, cu o jumătate de milion de locuitori, în majoritate ruşi şi ucraineni, a rupt legăturile cu Chișinăul după conflictul din 1992-1993, în care a fost sprijinit de Rusia.

Brazilia reclamă încălcarea suveranităţii ţării

Ministrul de externe brazilian, Ernesto Araujo, a calificat miercuri eforturile internaţionale de combatere a schimbărilor climatice drept un complot ce vizează distrugerea suveranităţii Braziliei, criticată din cauza extinderii incendiilor în pădurea amazoniană. „Conform dezbaterii actuale, s-ar părea că lumea este pe ducă, acesta este obiectivul mărturisit de ideologia schimbărilor climatice. Susţinătorii acestei ideologii doresc să creeze un echivalent moral al războiului pentru a impune politici şi restricţii contrare libertăţilor fundamentale”, a subliniat înaltul oficial brazilian. Araujo a recunoscut existenţa schimbărilor climatice, dar şi-a exprimat îndoiala în ceea ce priveşte consensul ştiinţific referitor la impactul activităţilor umane și a minimalizat impactul incendiilor din Brazilia.

Epidemie de febră Dengue în Brazilia

Numărul de cazuri de infectare cu virusul febrei Dengue în Brazilia a crescut cu 600 la sută în 2019, a informat Ministerul Sănătăţii din această ţară. În perioada 30 decembrie – 24 august, cea mai mare ţară din America de Sud a înregistrat peste 1,4 milioane de cazuri probabile de Dengue. În aceeaşi perioadă a anului trecut, Brazilia înregistrase mai puţin de 206.000 de cazuri. Numărul de decese cauzate de acest virus transmis de ţânţari este de 591 anul acesta, comparativ cu 160 anul trecut.

Trump amână creșterea tarifelor pe produsele chinezești

Preşedintele Donald Trump a anunţat miercuri că amână până pe 15 octombrie creşterea tarifelor vamale aplicabile unor bunuri importate din China, în valoare de 250 de miliarde de dolari, „ca semn de bunăvoinţă”, în contextul în care negociatorii americani şi chinezi reiau discuţiile la începutul lunii octombrie. „La solicitarea vicepremierului Chinei, Liu He, şi în cinstea sărbătoririi, la 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoinţă, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creşterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 de miliarde de dolari (de la 25% la 30%)”, a scris pe Twitter Donald Trump. China anunţase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA.

Tensiuni între China și Germania pe tema Hong Kong

China l-a convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Beijing şi a avertizat că relaţiile dintre cele două ţări riscă să fie afectate după ce ministrul german de externe, Heiko Maas, a avut o întâlnire săptămâna aceasta cu Joshua Wong, unul din liderii protestelor din Hong Kong. Ambasadorul chinez la Berlin, Wu Ken, a declarat că Beijingul şi-a exprimat „profunda nemulţumire” cu privire la acest „incident”. „Vreau să subliniez că Hong Kongul aparţine Chinei, iar afacerile interne ale Hong Kongului intră în atribuţiile Chinei”, a spus el.

Protest masiv pentru independenţă, de Ziua Cataloniei

Aproximativ 600.000 de oameni s-au adunat miercuri în centrul Barcelonei pentru a participa la o manifestaţie dedicată zilei naţionale a Cataloniei, cerând totodată independenţa provinciei faţă de Spania. Diada, Ziua naţională a Cataloniei, se sărbătoreşte anual la 11 septembrie şi marchează căderea Barcelonei în timpul Războiului de Succesiune spaniol, care a avut loc în 1714 şi pierderea ulterioară a instituţiilor şi legilor catalane.