Esenţiale azi, 13 august

57

INS: Creșterea inflaţiei a modificat preţurile la alimentele principale cu circa 20%

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna iulie la 4,1%, de la 3,8%, cât a fost în iunie. Cele mai mari scumpiri au fost la alimente, cu cele mai semnificative înregistrate la cartofi, fructe și legume. Preţul tutunului a crescut și el. Analiștii estimează că nu vom scăpa de scumpiri nici în a doua jumătate a anului, mai ales că apar taxe noi, iar unele accize vor fi majorate. România a avut luna trecută cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană.

Cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au dublat în doar 4 ani

Economia plăteşte nesperat de mult taxe şi impozite statului. Creşterea procentuală a sumelor care ajung din economia reală la bugetul naţional are două cifre, mult peste creşterea economică. Şi totuşi, deficitul bugetar tinde către 2% din PIB la jumătatea anului, un record în ultimii 9 ani, cu şanse mari să depăşească net ţinta propusă prin lege. Principalul motiv sunt salariile personalului angajat la stat, care în 2015 ocupau 24% din buget, iar astăzi sar de 30%. Prin comparaţie, cealaltă mare sursă de cheltuieli a statului, pensiile, cu toate majorările operate în ultimii ani, şi-a redus incidenţa în buget. Între 2015 şi 2019, ponderea cheltuielilor cu asistenţa socială s-a redus de la 35,7% din cheltuielile bugetare la 33,2%.

Declinul demografic a accelerat în luna iunie, din cauza scăderii natalităţii

În luna mai, populaţia României a continuat scăderea din cauze demografice, iar declinul a accelerat în a cincea lună a anului, când s-au pierdut 5.511 locuitori, faţă de 4.395 în aceeaşi lună a anului 2018, în principal din cauza creşterii mortalităţii. În luna iunie s-au născut 14.506 copii, cu 1.486 mai puţini decât în luna mai şi mai puţini cu 2.154 faţă de aceeaşi lună din 2018.

Consumul de energie electrică al populaţiei a crescut

Consumul de energie electrică în România a scăzut ușor în primele șase luni, comparativ cu aceeași perioadă din 2018, deși consumul populaţiei a urcat accelerat, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică. Consumul pentru iluminat public a înregistrat o creştere cu 13% (până la 310,4 milioane kWh), iar consumul populaţiei s-a majorat cu 18,5%, la 6,29 miliarde kWh. Dar consumul din industrie și alte activităţi economice a scăzut cu peste 5%, până la 21,15 miliarde kWh în perioada ianuarie-iunie.

Administraţia Trump va limita accesul imigranţilor săraci în SUA

Administraţia președintelui american Donald Trump a anunţat luni o reglementare care va limita imigraţia legală prin refuzarea acordării de vize și rezidenţă permanentă pentru sute de mii de oameni, pe motiv că sunt prea săraci, transmite Reuters. Regula promovată de consilierul pentru imigraţie, Stephen Miller, așteptată de mult timp, va intra în vigoare pe 15 octombrie și va respinge cererile pentru vize temporare și permanente dacă solicitanţii nu vor îndeplini standardele referitoare la venituri, precum și cele pentru asistenţă publică, cum ar fi asistenţă socială, bonuri de masă, locuinţe sociale sau asistenţă medicală.

Din cauza problemelor economice, China taie cu 80% investiţiile în Europa

Investiţiile chineze în Europa au scăzut cu 80% în primul semestru din 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, din cauza escaladării tensiunilor comerciale, care au dus la încetinirea economiei chineze, conform studiului semianual publicat luni de compania de consultanţă Ernst & Young, transmite DPA. China nu a făcut achiziţii în Germania în perioada ianuarie-iunie 2019 şi a investit doar 505 milioane de dolari în firmele germane. În 2018, China a investit 10 miliarde de dolari în cea mai mare economie din UE. În Germania au sporit temerile că, în urma achiziţiilor, statul chinez obţine prea mult acces la tehnologiile-cheie.

De teama unui Brexit fără acord, britanicii şi-au făcut stocuri de produse de circa 4,2 miliarde de euro

Potrivit unui sondaj realizat de societatea financiară Premium Credit, 1 persoană din 5 a cheltuit în medie 380 de lire suplimentar (408 euro) pentru a-şi face stocuri de produse de primă necesitate. Conform rezultatelor aceleiaşi anchete, 800.000 de persoane au cheltuit chiar 1.000 de lire suplimentar (1.073 de euro), în contextul în care o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană provoacă temeri în rândul populaţiei. Dintre persoanele care şi-au făcut stocuri de bunuri, 74% s-au aprovizionat cu produse alimentare, 50%  cu medicamente şi 46% cu băuturi.

GRECO: Parlamentul german nu respectă recomandările referitoare la transparenţă

Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) a informat luni că Parlamentul Germaniei nu respectă recomandările referitoare la transparenţă, potrivit unui raport publicat pe site-ul oficial al Consiliului Europei. Potrivit documentului, Germania a respectat până acum doar trei din cele opt recomandări făcute de GRECO în 2015, iar două dintre aceste recomandări nu au fost respectate nici măcar parţial.

Magnatul israelian Beny Steinmetz, judecat în Elveţia pentru acte de corupţie

Procurorii din Geneva susţin că omul de afaceri Beny Steinmetz şi alţi doi inculpaţi au oferit mită 10 milioane de dolari pentru obţinerea unui contract de exploatare minieră în regiunea Simandou, situată în sud-estul statului Guineea. Cei trei sunt acuzaţi că au emis facturi false pentru ascunderea mitei pe care i-ar fi acordat-o soţiei lui Lansana Conté, fost preşedinte al Guineei.

Proteste în Hong Kong: 149 de arestări, aeroportul continuă să fie ocupat de manifestanţi şi toate zborurile, anulate

Cele 149 de persoane arestate între 9 şi 12 august cuprind 111 bărbaţi şi 38 de femei, cu vârste între 15 şi 53 de ani. Aceşti manifestanţi au fost suspectaţi de infracţiuni precum adunarea ilegală, agresarea poliţiştilor, obstrucţionarea poliţiei în executarea sarcinilor de serviciu, deţinerea de arme ofensive şi de obiecte periculoase. „Demonstraţiile radicale din Hong Kong au devenit frecvent extrem de periculoase, înregistrându-se atacuri la adresa poliţiei, lucru care constituie o infracţiune gravă şi conţine indicii privind terorismul”, a declarat Yang Guang, purtătorul de cuvânt al Departamentului chinez pentru Afacerile Provinciilor Hong Kong şi Macao.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.