Esenţiale azi, 13 mai

46

Turcii protestează după anularea alegerilor din Istanbul

Mii de turci au ieșit în stradă, protestând faţă de anularea alegerilor locale din Istanbul, câștigate de opoziţie. Autoritatea electorală din Turcia a invalidat scrutinul, în urma plângerilor depuse de partidul președintelui Recep Erdogan, iar primarul ales a fost revocat. Alegerile vor fi repetate pe 23 iunie. Protestatarii spun că nu se tem și că regimul dictatorial al lui Erdogan nu le poate pune pumnul în gură.

Cancelarul austriac cere eliminarea a 1.000 de reglementări UE

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a cerut eliminarea a 1.000 de reglementări europene sau domeniile pe care acestea le acoperă să reintre în competenţa statelor Uniunii. Conform lui Kurz, UE ar trebui să reglementeze probleme legate de securitate, protecţia frontierelor externe şi schimbările climatice, „însă nimeni nu are nevoie de directive despre cum să facă şniţele sau chipsuri”.

Mişcarea Vestelor Galbene şi-a pierdut din suflu

După şase luni de mobilizare, Mișcarea Vestelor Galbene şi-a pierdut din suflu: în cea de-a 26-a sâmbătă de protest, în toată ţara au ieşit în stradă doar 18.600 de persoane, dintre care 1.200 în Paris, cea mai slabă mobilizare de la începutul mişcării, de pe 17 noiembrie (282.000). Cifrele anunţate de Ministerul de Interne sunt contestate de Vestele Galbene, care susţin că la protest au participat aproximativ 37.500 de demonstranţi. Mișcarea, cea mai gravă din mandatul preşedintelui Emmanuel Macron, a dus la o scădere a popularităţii acestuia.

Cuba raţionalizează alimentele de bază

Autorităţile din Cuba au anunţat că raţionalizează produse de strictă necesitate şi alimentele de bază, deoarece ţara este afectată de o criză economică şi de sancţiunile americane. Ouăle, orezul, fasolea şi cârnaţii vor fi disponibili doar pe cartelă și va fi limitată cantitatea de săpun sau de carne de pui pe care o poate cumpăra o singură persoană. Cubanezii stau cu orele la cozi uriaşe atunci când se aduce marfă. Cuba resimte şi colapsul principalului său aliat, Venezuela. Statul comunist trebuie să importe peste 60% din cantitatea de mâncare de care are nevoie.

Președintele Macedoniei de Nord a depus jurământul

Social-democratul Stevo Pendarovski a preluat duminică preşedinţia Macedoniei de Nord pentru următorii cinci ani. Pendarovski, în vârstă de 56 de ani, profesor de drept, s-a impus în faţa rivalei sale conservatoare, Gordana Siljanovska Davkova, de asemenea profesor de drept. Noul preşedinte este un susţinător ferm al acordului pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave. Acordul, care a declanşat proteste puternice ale naţionaliștilor, a pus capăt unei dispute de un sfert de secol, deschizând calea pentru aderarea ţării la NATO.

Patriarhul emerit al Libanului a murit, la 98 de ani

Cardinalul maronit Nasrallah Sfeir, patriarhul emerit al Libanului, mare apărător al independenţei ţării şi pilon al reconcilierii creştino-druze, a murit cu câteva zile înainte de a împlini 99 de ani. El fusese internat la 26 aprilie pentru o afecţiune pulmonară. Decesul înaltului prelat a fost anunţat de succesorul său, patriarhul Bechara Rai, care a declarat că „Biserica maronită a rămas orfană, iar Libanul este în doliu” şi a cerut lăcaşurilor de cult să tragă clopotele. Preşedintele ţării, Michel Aoun, a subliniat că Sfeir a fost unul dintre cei mai importanţi patriarhi ai Libanului și că a lăsat în urma sa o cale luminoasă.

Italia: Amenzi grele pentru cei care salvează migranţii pe mare

Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, a aprobat un nou decret, care prevede sancţiuni dure pentru „cei care, în desfăşurarea acţiunilor de salvare în ape internaţionale, nu respectă obligaţiile prevăzute de convenţiile internaţionale”, prin urmare comportamentele pe care Salvini le atribuie navelor umanitare. Pentru fiecare străin transportat, amenda este de la 3.500 la 5.500 de euro.

Reţelele de socializare, blocate în Sri Lanka din cauza violenţelor

Sri Lanka a blocat temporar unele reţele de social media, iar aplicaţii de mesagerie sunt blocate temporar, în urma unor atacuri care au avut ca ţintă moschei și afaceri deţinute de persoane musulmane. Zeci de oameni au aruncat cu pietre în lăcașuri de cult și magazine musulmane, iar un bărbat a fost bătut în orașul Chilaw duminică, în contextul unei dispute care a început pe Facebook. Pentru a menţine situaţia sub control, poliţia a impus o oră de stingere.

Mike Pompeo își începe vizita în Rusia

Secretarul american de stat, Mike Pompeo, ajunge astăzi în Rusia, unde va avea o serie de întâlniri oficiale cu mai mulţi oficiali, printre care și cu ministrul de externe, Serghei Lavrov. Este prima vizită oficială efectuată de Mike Pompeo în Rusia de la preluarea funcţiei de secretar de stat.

Două tancuri petroliere saudite au fost atacate

Arabia Saudită a anunţat că două tancuri petroliere ale statului au fost ţinta unui atac de sabotaj luni, pe coasta emiratului Fujairah, ameninţând securitatea rezervelor globale de petrol. Unul din cele două tancuri urma să fie încărcat cu petrol nerafinat în portul Ras Tanura, pentru a fi livrat clienţilor companiei de stat Saudi Aramco, în SUA. Atacul nu a provocat victime sau scurgeri, dar a cauzat avarii ale structurilor celor două tancuri. Duminică, alte patru nave comerciale au fost atacate, în apropierea apelor teritoriale ale Emiratelor Arabe.

Dosarul electronic de sănătate, obligatoriu, dar nefuncţional

Dosarul electronic de sănătate este ultima verigă a informatizării sistemului sanitar. Acesta conţine toate informaţiile relevante despre starea de sănătate a pacientului. Proiectul a fost demarat în 2012 şi pus în funcţiune în 2014, cu o investiţie de 81,7 milioane lei din fonduri europene, urmând să devină obligatoriu din 2016. Medicii se plâng că dosarul electronic este permanent offline, astfel că nu poate fi accesat sau actualizat, și că datele sunt colectate numai de la anumite unităţi medicale, medicul neavând acces la un istoric relevant al pacientului.