Esenţiale azi, 13 noiembrie

63

Igor Dodon cheamă partidele la consultări după căderea guvernului

Guvernul Republicii Moldova condus de Maia Sandu a căzut marţi, după ce moţiunea de cenzură iniţiată de PSRM a fost adoptată, cu susţinerea parlamentarilor PDM. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a invitat partidele politice la consultări. Dodon a apreciat căderea cabinetului drept „o autodizolvare planificată a Guvernului”, susţinând că Maia Sandu a dorit distragerea atenţiei de la politicile economice eşuate.

Justiţia europeană cere marcarea alimentelor provenite din coloniile israeliene

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis marţi că produsele alimentare originare din teritoriile ocupate de Statul Israel trebuie să poarte menţiunea teritoriului lor de origine. Curtea a declarat că menţionarea teritoriului de origine a produselor alimentare în cauză se impune pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor cu privire la faptul că Statul Israel nu este entitate suverană în aceste teritorii, ci putere ocupantă. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a salutat decizia.

UE lansează 13 noi proiecte comune în domeniul apărării

Miniştrii apărării din Uniunea Europeană au dat undă verde marţi unui număr de 13 noi proiecte în cadrul Cooperării Structurate Permanente (PESCO) în materie de securitate şi apărare. 47 de proiecte au fost aprobate până acum, în total, în cadrul PESCO, un proiect de cooperare lansat de state membre ale UE în 2017 pentru a depăşi fragmentarea în materie de apărare şi pentru a reduce dependenţa de SUA. Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat săptămâna trecută că NATO se află în „moarte cerebrală”.

Parlamentul Cataloniei a votat o moţiune pentru independenţă

Parlamentul regional al Cataloniei a aprobat marţi o moţiune fără caracter constrângător prin care îşi exprimă voinţa de autodeterminare, sfidând un avertisment lansat în acest sens de Tribunalul Constituţional de la Madrid. Moţiunea face apel la acţiune politică, dar nu are efect în plan legal.

Vicepreședinta Senatului bolivian s-a proclamat președinte interimar

Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, s-a proclamat marţi preşedinte interimar al Boliviei, în pofida lipsei cvorumului în Parlament, motivând că este „necesar să se creeze un climat de pace socială”. Ea a subliniat că dorește convocarea cât mai rapidă a alegerilor. Senatoarea a revendicat preşedinţia interimară după demisia preşedintelui Evo Morales şi a succesorilor acestuia prevăzuţi de Constituţie: vicepreşedintele, preşedintele şi vicepreşedintele Senatului, precum şi preşedintele Camerei Deputaţilor. Morales s-a refugiat în Mexic, dar a transmis că va reveni „în curând cu mai multă forţă şi energie”.

Un copil moare de pneumonie la fiecare 39 de secunde

Pneumonia a ucis peste 800.000 de copii cu vârsta sub cinci ani anul trecut la nivel mondial – sau un copil la fiecare 39 de secunde -, mai mult decât orice altă maladie, au anunţat marţi şase organizaţii internaţionale de sănătate şi de protecţie a copilului, cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei împotriva Pneumoniei. „Majoritatea acestor decese s-au produs în cazul copiilor sub doi ani, dintre care aproape 153.000 în prima lună de viaţă”, au precizat organizaţiile, lansând un apel la acţiune globală. Pneumonia este responsabilă pentru 15% din numărul total de decese în rândul copiilor sub 5 ani din întreaga lume. Mai mult de jumătate din decesele în rândul copiilor cauzate de pneumonie sunt concentrate în Nigeria, India, Pakistan, Congo şi Etiopia.

Google a accesat fără permisiune date ale zeci de milioane de pacienţi americani

Google a colectat fără permisiune date medicale despre zeci de milioane de americani, a informat luni cotidianul The Wall Street Journal. Colectarea datelor a făcut parte dintr-o iniţiativă „Project Nightingale”, prin intermediul căreia Google accesează informaţii ale pacienţilor companiei medicale catolice Ascension. Acordul a fost semnat în secret anul trecut, însă schimbul de date s-a accelerat în această vară. Nici pacienţii şi nici medicii nu au fost anunţaţi despre schimbul de date. Google a transmis că proiectul său respectă legile federale privind protecţia datelor medicale și că obiectivul companiei vizează „îmbunătăţirea rezultatelor, reducerea costurilor şi salvarea de vieţi”.

Forum la Vatican pe tema protejării online a minorilor

Vaticanul i-a convocat pe giganţii internetului, precum Facebook, Google sau Amazon, să participe la un forum pentru a dezbate, de joi 14 noiembrie, iniţiative eficiente pentru protecţia minorilor în actuala lume digital. Conferinţa de două zile anunţată de Sfântul Scaun şi organizată de Academia Pontificală de Ştiinţe Sociale va începe joi cu o audienţă în faţa papei Francisc. Vor fi convocaţi 80 de reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ONG-uri, companii de tehnologie, economişti, politicieni, experţi în drept şi lideri religioşi ai creştinismului, iudaismului şi islamului. Din partea lumii digitale vor participa, printre alţii, responsabila pentru securitatea globală a Microsoft, Jacqueline Beauchere; directoarea pentru prezervarea intimităţii a Global Apple, Jane Horvath, şi directorul media al Amazon, Giorgio Busnelli.

Rusia și Turcia au efectuat a cincea patrulă comună în Siria

Trupele turce şi ruse au efectuat marţi a cincea patrulă comună în nordul Siriei, în regiunea Ayn al-Arab. Vehiculele blindate ruse și turce au fost lovite cu pietre de protestatari în timp ce treceau prin zonele kurde. Patrulele comune sunt rezultatul unui acord între Ankara şi Moscova pentru a împinge combatanţii kurzi la 30 km de graniţa turcă.

Bărbat ucis în Liban în contextul protestelor antiguvernamentale

Un bărbat a fost ucis de gloanţe în cursul nopţii de marţi spre miercuri în sudul Beirutului în contextul în care protestatarii au blocat mai multe artere rutiere în Liban, după declaraţii ale preşedintelui Michel Aoun care au stârnit furia acestora. Libanul se confruntă din 17 octombrie cu o mişcare de protest inedită cerând plecarea întregii clase politice, aproape neschimbată de mai multe decenii şi considerată coruptă şi incapabilă de a pune capăt crizei economice.