Esenţiale azi, 14 august

62

UE face apel la reţinere în vederea detensionării situaţiei din Hong Kong

Uniunea Europeană a lansat marţi, către toate părţile implicate în protestele de la aeroportul din Hong Kong, un apel la reţinere şi a cerut luarea unor măsuri urgente pentru detensionarea situaţiei. „În lumina continuării turbulenţelor şi a creşterii incidentelor violente din Hong Kong, este esenţial ca toate părţile să dea dovadă de reţinere, să respingă orice fel de violenţe şi să ia măsuri urgente în vederea detensionării situaţiei”, a afirmat un purtător de cuvânt al UE într-o declaraţie. Aterizările și decolările au fost reluate în această dimineaţă pe aeroportul din Hong Kong, după o noapte cu confruntări între poliţie și protestatari.

Migranţii ajung în Europa pe alte rute după închiderea porturilor italiene (Frontex)

Frontex, agenţia de protecţie a frontierelor Uniunii Europene, a constatat că în luna iulie au ajuns în Europa pe traseul prin centrul Mediteranei circa 1.100 de migranţi, faţă de 1.150, în luna iunie. În primele şapte luni din 2019, au urmat această rută aproape 4.900 de migranţi, ceva mai mult de un sfert din bilanţul perioadei corespunzătoare din 2018. Numărul migranţilor care au folosit ruta prin vestul Balcanilor a fost de aproape 5.800 în 2019, dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

ANAF nu va mai pune popriri pentru datorii mai mici de 2.000 de lei

Fiscul nu va mai pune popriri pe conturile persoanelor fizice care au datorii sub 2.000 de lei. S-a mărit și limita pentru persoane juridice, la 10.000 de lei pentru contribuabilii mici și la 40.000 de lei pentru cei mari si mijlocii. Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) privind modificarea plafoanelor a fost publicat marţi în Monitorul Oficial. Se înfiinţează, de asemenea, şi sistemul e-Popriri, potrivit unui alt ordin.

21,4% din românii cu vârstă de muncă se află în străinătate. Cum stau celelalte state UE

România se află pe primul loc în clasamentul european al persoanelor cu vârstă de muncă (20-64 de ani) plecate în străinătate; 21,5% dintre românii cu vârstă de muncă se află în alte ţări. Potrivit datelor comunicate de Eurostat, 21,4% dintre cei aflaţi în grupa de vârstă menţionată au părăsit România, proporţie semnificativ mai mare decât în Croaţia (15,4%), în Lituania (14,5%), în Portugalia (13,6%), Bulgaria (13,3%) și Letonia (11,8%).

Bucureștiul a atras 40% din totalul investiţiilor imobiliare din România

Volumul investiţional din primul semestru al anului 2019 s-a ridicat la aproximativ 410 milioane de euro, în creștere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut, când pe piaţa locală s-au realizat tranzacţii în scop investiţional cu o valoare de 386 de milioane de euro. La nivelul Europei Centrale și de Est (CEE), piaţa locală a atras aproximativ 10% din volumul total de investiţii, de 4,1 miliarde de euro, consemnat în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, relatează profit.ro.

Ucraina: Volodimir Zelenski a simplificat procedura de acordare a cetăţeniei ucrainene pentru ruşii persecutaţi politic

Potrivit unui decret postat pe site-ul preşedinţiei ucrainene, cetăţenii Rusiei, persecutaţi pentru convingerile lor politice, trebuie să prezinte pentru dobândirea cetăţeniei Ucrainei un document care să ateste că sunt victime ale persecuţiilor, acesta putând fi o adeverinţă eliberată de Ministerul de Externe ucrainean, de un consulat sau de o altă misiune diplomatică ucraineană. Simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei Ucrainei, inclusiv pentru cetăţenii ruşi persecutaţi politic, intervine după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat la 1 mai un decret prin care se acordă acces la procedura accelerată de obţinere a cetăţeniei ruse pentru anumite categorii de ucraineni, inclusiv pentru rezidenţii estului separatist al Ucrainei. La vremea respectivă, această decizie a Moscovei a fost criticată de Uniunea Europeană şi de Kiev.

Au fost descoperite medicamentele care ar putea trata Ebola. Testele au arătat o eficienţă de peste 90%

Patru medicamente au fost testate pe pacienţi din Congo, unde se înregistrează o nouă epidemie de Ebola. Peste 90% din persoanele infectate pot supravieţui dacă sunt tratate din timp cu cele mai eficiente dintre aceste patru medicamente. Medicamentele vor fi utilizate acum pentru tratarea tuturor pacienţilor cu Ebola din Congo, au declarat autorităţile din domeniul sanitar.

Bangladesh: Cel puţin 40 de morţi în urma celui mai grav focar de Dengue din istoria ţării

Focare ale acestei infecţii virale transmise de ţânţari, care provoacă simptome asemănătoare gripei, dar care poate fi mortală dacă se dezvoltă într-o febră hemoragică, apar de obicei în această ţară sud-asiatică în perioada musonică, între lunile iunie şi septembrie. Anul acesta însă boala a atins proporţii epidemice, peste 44.000 de persoane fiind internate în spitale, din luna ianuarie, dintre care circa 2.100 doar luni, a declarat o responsabilă din cadrul Ministerului Sănătăţii, Ayesha Akhter.

Bloomberg: Facebook a plătit sute de contractanţi externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor

Gigantul media Facebook ar fi plătit sute de contractanţi externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor serviciilor sale, scrie Bloomberg, care citează surse ce deţin informaţii în acest sens. Sursele au menţionat, de asemenea, că angajaţii trebuiau să asculte mesajele utilizatorilor Facebook, uneori cu conţinut vulgar, însă nu ştiu să spună de ce Facebook avea nevoie de transcripturi. Potrivit Bloomberg, Facebook a confirmat astfel de practici, însă a susţinut că a renunţat la ele, în urma unor controale la alte companii.

Arheologii au găsit dovezi ale cuceririi Ierusalimului de către babilonieni – așa cum s-a scris în Biblie

Arheologii care fac săpături în muntele Sion în Ierusalim au descoperit dovezi ale cuceririi babiloniene a orașului, ceea ce confirmă relatarea biblică privind asedierea. Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord, din Charlotte, au făcut descoperiri importante, inclusiv depozite de cenușă, vârfuri de săgeată și bucăţi sparte de lămpi și oale. Cu toate acestea, cea mai surprinzătoare descoperire a fost cea a unei bijuterii, care pare să fie un ciucure sau un cercel în formă de clopot, au spus cercetătorii.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.